Είναι φυσιολογικό να έχετε πάντα κρύα πόδια; Τι απαντούν οι γιατροί

Τι γίνεται όταν τα πόδια σας είναι κρύα συνέχεια; Είναι φυσιολογικό; Μερικές φορές, ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τον λόγο. Η Dr. Mary Greene, MD, καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη, εξηγεί: «Συχνά, ακόμη και έπειτα από ενδελεχή εξέταση, δεν βρίσκεται αιτία για τα κρύα πόδια και μπορεί απλώς να είναι μια υποκειμενική αίσθηση που έχει κάποιος».

Ωστόσο, τα κρύα πόδια μπορεί να έχουν κάτι κοινό με την νευρικότητα. «Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να σχετίζονται με τα νεύρα ή άλλες πιθανές αιτίες», λέει ο Dr. John P. Card, MD, ιατρός εσωτερικής ιατρικής.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό να έχετε συνέχεια κρύα πόδια ή όχι; Διαβάστε παρακάτω τι λένε οι γιατροί.

Κρυώνουν πάντα τα άκρα σας; Πότε να ανησυχήσετε

Αναρωτιέστε μήπως είναι πρόβλημα που τα πόδια σας είναι πάντα κρύα; Σύμφωνα με τον Dr. Card, «Τα κρύα πόδια μπορεί να είναι κάτι πολύ φυσιολογικό».

Και ένας άλλος γιατρός συμφωνεί. «Τα κρύα πόδια είναι πολύ συνηθισμένα και συχνά δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας, ειδικά όταν εμφανίζονται σε άτομα νεαρής ηλικίας και γενικά υγιή», λέει ο Dr. John Raimo, MD, διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής στο Long Island Jewish Forest Hills.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά με ερωτήσεις σχετικά με το αν κάτι είναι φυσιολογικό, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

«Εάν έχετε συνεχώς κρύα πόδια ή εάν αυτό αποτελεί νέο ή επιδεινούμενο πρόβλημα για εσάς, τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας», συμβουλεύει ο Dr. Raimo. «Επιπλέον, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν το ένα πόδι σας είναι σημαντικά πιο κρύο από το άλλο».

5 λόγοι για τους οποίους είναι συνεχώς κρύα τα πόδια σας

Αναρωτιέστε γιατί τα πόδια σας είναι πάντα κρύα; Ορισμένοι πιθανοί λόγοι είναι οι εξής:

  • Κρύο περιβάλλον
  • Κακή κυκλοφορία του αίματος
  • Φαινόμενο Raynaud
  • Αναιμία
  • Περιφερειακή νευροπάθεια

Κρύο Περιβάλλον

Μερικές φορές, η απάντηση είναι απλή: Βρίσκεστε σε κρύο μέρος. «Αυτό θα πρέπει να είναι μια προσωρινή κατάσταση», λέει ο Dr. Card. «Μόλις μπείτε σε πιο ζεστό περιβάλλον ή φορέσετε ζεστές κάλτσες και παπούτσια, τα πόδια σας θα πρέπει να ζεσταθούν αμέσως».

Κακή κυκλοφορία του αίματος

«Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι η κακή ροή του αίματος στα πόδια», λέει ο Dr. Raimo. Μια διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος μπορεί να είναι η αιτία που είναι κρύα πόδια σας. Ο Dr. Card αναφέρει ότι η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (PAD) είναι η πιο συχνά διαγνωσμένη.

«Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μια απόφραξη που προκαλεί χαμηλή ροή φρέσκου, οξυγονωμένου και πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά αίματος σε άλλες περιοχές του σώματός μας, πιθανότατα λόγω συσσώρευσης πλάκας μέσα στις αρτηρίες», λέει ο Dr. Card. «Η πιο συνηθισμένη αιτία σχετίζεται με την υπερβολική συσσώρευση χοληστερόλης και ενδεχομένως ασβεστίου μέσα στα αγγεία, με αποτέλεσμα την χαμηλή ροή του αίματος, η οποία θα προκαλέσει κρύα πόδια».

Φαινόμενο Raynaud

Τι είναι αυτό; «Αυτό που συμβαίνει [στο Φαινόμενο Raynaud] είναι ένας σπασμός των αιμοφόρων αγγείων των ποδιών που οδηγεί σε αίσθημα κρύου και μερικές φορές σε μούδιασμα ή πόνο όταν εκτίθεται σε κρύο», λέει ο Dr. Card.

Ο Dr. Card εξηγεί ότι άτομα με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν το Φαινόμενο Raynaud, όπως:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Λύκος
  • Σκληροδερμία

Αναιμία

Διαταραχές του αιματολογικού συστήματος όπως η αναιμία μπορεί επίσης να προκαλέσουν κρύα πόδια επειδή μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. «Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών στα όργανα του σώματός μας», λέει ο Dr. Card. «Εάν δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στα πόδια μας, μπορεί να τα αισθανόμαστε κρύα».

Περιφερική νευροπάθεια

Τα κρύα πόδια μπορεί επίσης να προκληθούν από προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η περιφερική νευροπάθεια. «Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος όπως η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα κατεστραμμένων ή μη λειτουργικών νευρικών απολήξεων που δίνουν την αίσθηση κρύων ποδιών, μουδιάσματος, μυρμηγκιάσματος ή πόνου», εξηγεί ο Dr. Card.

«Ωστόσο, όταν αγγίζετε τα πόδια, στην πραγματικότητα δεν αισθάνονται κρύα». Ο Dr. Greene λέει ότι οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν περιφερική νευροπάθεια.

Ποιος γιατρός είναι κατάλληλος για τη θεραπεία των κρύων ποδιών

Η απάντηση εξαρτάται από τον λόγο που τα πόδια σας είναι κρύα. «Γενικά, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με τον γιατρό σας» λέει ο Dr. Raimo. Από εκεί, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό.

«Η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει αν έχετε διαβήτη, και ένας ενδοκρινολόγος ειδικεύεται σε αυτό» εξηγεί η Dr. Greene. «Αν οφείλεται σε νευροπάθεια, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Ένας γιατρός ή νευρολόγος μπορεί να σας βοηθήσει».

Η Dr. Greene προσθέτει ότι οι αγγειοχειρουργοί ή οι επεμβατικοί καρδιολόγοι μπορούν να βοηθήσουν με προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ οι αιματολόγοι είναι μεταξύ των ειδικών που μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση της αναιμίας.

Θεραπείες για τα κρύα άκρα: Λύσεις για να ζεστάνετε τα πόδια σας

Τα κρύα άκρα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, ειδικά κατά το χειμώνα. Αλλά τι μπορείτε να κάνετε αν τα κρύα πόδια σας γίνουν ενοχλητικά ή επηρεάζουν την καθημερινότητά σας; Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος.

Αν η αιτία είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας, ο γιατρός σας μπορεί να:

  • Σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή για τη βελτίωση της ροής του αίματος και τη μείωση παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Σας παραπέμψει σε αγγειολόγο, ειδικό για τα αγγεία του αίματος, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος.
  • Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε πρόσθετες εξετάσεις, όπως αιματολογικές εξετάσεις, για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες με βάση τη σωματική σας εξέταση και το ιστορικό σας.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο κρύων άκρων με τους εξής τρόπους:

  • Άσκηση
  • Διαχείριση τυχόν υποκείμενων προβλημάτων υγείας
  • Διακοπή του καπνίσματος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ