Έφηβη με σύνδρομο Rapunzel στην Θεσσαλονίκη: Έτρωγε τρίχες από τα μαλλιά της για τουλάχιστον 12 χρόνια

Μια γιγαντιαία μάζα αποτελούμενη κυρίως από τρίχες και λιγότερο από κλωστές, αφαιρέθηκε πριν από μερικές ημέρες από το στομάχι 14χρονης στο νοσοκομείο «Άγιος Λουκάς» στην Θεσσαλονίκη.

Το τριχοπίλημα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» είχε βάρος 700 γραμμαρίων και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί και αφαιρεθεί παγκοσμίως.

Το κορίτσι, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα, προφανώς έπασχε από το σύνδρομο Rapunzel, έχει αναρρώσει ενώ παράλληλα άρχισε να λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη.

Αρχικά η 14χρονη είχε διακομισθεί σε νοσοκομείο που βρίσκεται σε γειτονικό νομό της Θεσσαλονίκης. Οι γιατροί διαπίστωσαν πως δεν επρόκειτο για ένα απλό κοιλιακό άλγος και σε συνεννόηση με τους γονείς διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αγίου Λουκά στην Θεσσαλονίκη.

Υποβλήθηκε σε υπερηχογραφικό έλεγχο και διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριχοπιλήματος στομάχου.

«Τριχόπλημα είναι η μάζα από άπεπτες τρίχες μέσα στον γαστρεντορολογικό σωλήνα μετά από βρώση αυτών. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 0,06% έως 4%» εξηγεί η παιδοχειρουργός και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Κατερίνα Ραμματά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η 14χρονη έτρωγε τις τρίχες των μαλλιών της για τουλάχιστον 12 χρόνια. Επιπλέον φέρεται να έτρωγε και κλωστές από τις κουρτίνες του σπιτιού της αλλά και βαμβάκι από… μπατονέτες. Οι γονείς δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό.

Οι ασθενείς μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια. Εμφανίζεται εννέα φορές συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και από αυτές τις περιπτώσεις των γυναικών το 80% εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και έφηβες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ