Μπρόκολο vs κουνουπίδι: Ποιο είναι πιο υγιεινό – Η διατροφική αξία και τα οφέλη

Μπρόκολο vs κουνουπίδι: Ποιο είναι πιο υγιεινό - Η διατροφική αξία και τα οφέλη

Πηγή φωτογραφίας: freepik

Το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι και τα δύο σταυρανθή λαχανικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν βιταμίνες C και K, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Το μπρόκολο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ το κουνουπίδι είναι χαμηλό σε θερμίδες και υδατάνθρακες, γεγονός το οποίο το καθιστά ιδανικό για τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα.

Τα οφέλη για την υγεία από τα σταυρανθή λαχανικά

Σε γενικές γραμμές, τα σταυρανθή λαχανικά θεωρούνται μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι αποδεδειγμένα πλούσια σε βιταμίνες C, E και K, καθώς και σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Αυτά τα λαχανικά περιέχουν επίσης μοναδικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου βοηθώντας τις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος.

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμα για την υγεία. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούνται μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και αποτελεί πλούσια πηγή:

Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην προώθηση της πεπτικής υγείας.

Είναι επίσης πλούσιο σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σουλφοραφάνη, το οποίο θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Σύμφωνα με ειδικούς, το μπρόκολο προσφέρει επίσης προστασία από ορισμένους καρκίνους, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και συμβάλλει στην γενική ευεξία.

Οφέλη του μπρόκολου για την υγεία 

Πώς να καταλάβετε αν το μπρόκολο έχει χαλάσει

Μπρόκολο: Διατροφική αξία

100 γρ ωμό μπρόκολο περιέχει:

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μπρόκολο

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και αποτελεί μια καλή πηγή:

Είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με το USDA, το κουνουπίδι περιέχει χολίνη, μια ένωση που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο, τη μνήμη, τη μάθηση και την κίνηση των μυών.

Παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, του φωσφόρου, του μαγγανίου, του μαγνησίου και του καλίου.

Περιέχει επίσης γλυκοσινολικές ενώσεις, με πιθανές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς και της μείωσης του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.

Οφέλη του κουνουπιδιού για την υγεία 

Κουνουπίδι: Διατροφική αξία

100 γρ ωμό κουνουπίδι περιέχει:

Κουνουπίδι έναντι μπρόκολου: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα εξαρτώνται από τις διατροφικές ανάγκες ενός ατόμου. Αν ψάχνετε για βιταμίνες και φυτικές ίνες, το μπρόκολο αποτελεί μια υγιεινή επιλογή και εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και περιορισμένων θερμίδων, το κουνουπίδι θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλο.

Αυτές είναι γενικές διατροφικές αξίες και πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό ή διατροφολόγο πριν κάνετε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές.

5 λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν μαγειρεύονται

Exit mobile version