5 λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν μαγειρεύονται

Οι δίαιτες με ωμές τροφές είναι μια αρκετά πρόσφατη τάση, συμπεριλαμβανομένου του ωμού βιγκανισμού. Η πεποίθηση είναι ότι όσο λιγότερο επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα πιο θρεπτικά όταν τρώγονται ωμά. Πράγματι, ορισμένα λαχανικά είναι στην πραγματικότητα πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται.

Εδώ είναι 5 λαχανικά που είναι πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται

  1. Μανιτάρια
  2. Ντομάτες
  3. Καρότα
  4. Μπρόκολο
  5. Πράσινα φασόλια

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες της αντιοξειδωτικής εργοθειονίνης, η οποία απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη διάσπαση των «ελεύθερων ριζών», χημικών ουσιών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας, προκαλώντας ασθένειες και γήρανση.

Ντομάτες

Το μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε μέθοδο, αυξάνει πολύ το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο στις ντομάτες. Το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Αυτή η αυξημένη ποσότητα λυκοπενίου προέρχεται από τη θερμότητα που βοηθά στη διάσπαση των παχιών κυτταρικών τοιχωμάτων, τα οποία περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Αν και το μαγείρεμα της ντομάτας μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C κατά 29%, η περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50% μέσα σε 30 λεπτά από το μαγείρεμα.

Καρότα

Τα μαγειρεμένα καρότα περιέχουν περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα ωμά καρότα, η οποία είναι μια ουσία που ονομάζεται καροτενοειδές που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών, την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το μαγείρεμα των καρότων με τη φλούδα υπερδιπλασιάζει την αντιοξειδωτική τους ισχύ. Θα πρέπει να βράσετε τα καρότα ολόκληρα πριν τα κόψετε σε φέτες, καθώς εμποδίζει αυτά τα θρεπτικά συστατικά να διαφύγουν στο νερό του μαγειρέματος. Αποφύγετε το τηγάνισμα των καρότων καθώς έχει βρεθεί ότι μειώνει την ποσότητα των καροτενοειδών.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι πλούσια σε γλυκοζινολικά (φυτοχημικά που περιέχουν θείο), τα οποία το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε μια σειρά από ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο. Για να μετατραπούν αυτά τα γλυκοζινολικά σε ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο, ένα ένζυμο σε αυτά τα λαχανικά που ονομάζεται μυροσινάση πρέπει να είναι ενεργό.

Έρευνες έχουν βρει ότι ο ατμός αυτών των λαχανικών διατηρεί τόσο τη βιταμίνη C όσο και τη μυροσινάση και, ως εκ τούτου, τις ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο που μπορείτε να πάρετε από αυτά. Το να ψιλοκόψετε το μπρόκολο και να το αφήσετε να καθίσει για τουλάχιστον 40 λεπτά πριν από το μαγείρεμα, επιτρέπει επίσης σε αυτή τη μυροσινάση να ενεργοποιηθεί.

Ομοίως, τα λαχανάκια, όταν μαγειρεύονται, παράγουν ινδόλη, μια ένωση που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Το μαγείρεμα των φύτρων προκαλεί επίσης τη διάσπαση των γλυκοζινολικών σε ενώσεις που είναι γνωστό ότι έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου .

Πράσινα φασόλια

Τα πράσινα φασόλια έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όταν ψήνονται, στο φούρνο μικροκυμάτων, στα κάρβουνα ή ακόμα και στη σχάρα, σε αντίθεση με τα βρασμένα.

Για όλα τα λαχανικά, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι μεγαλύτεροι χρόνοι μαγειρέματος και οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού προκαλούν την απώλεια περισσότερων θρεπτικών συστατικών. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C και πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β) είναι τα πιο ασταθή θρεπτικά συστατικά όταν πρόκειται για το μαγείρεμα, επειδή διοχετεύονται από τα λαχανικά στο νερό μαγειρέματος. Αποφύγετε λοιπόν να τα μουλιάζετε σε νερό, χρησιμοποιήστε τη λιγότερη ποσότητα νερού όταν μαγειρεύετε και χρησιμοποιήστε άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως τον ατμό ή το ψήσιμο. Επίσης, αν σας περισσεύει νερό από το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε το σε σούπες ή σάλτσες, καθώς συγκρατεί όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ξεπλυθεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ