Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Για ποιους διαγράφεται το πρόστιμο – Έρχεται διάταξη

Για το πρόστιμο σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που εμβολιάστηκαν μετά την ημέρα εφαρμογής του μέτρου μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, έχει ετοιμαστεί σχετική διάταξη που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο θα κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή.

«Μέσα στον Νοέμβριο θα υπάρξει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Θα έχουμε το εξής, για όποιον έχει εμβολιαστεί -και θα συμπεριλαμβάνει και αυτούς που θα εμβολιαστούν μέχρι την ψήφιση του νόμου-  θα διαγράφεται το πρόστιμό του, και αν το έχει πληρώσει θα υπάρχει διαδικασία ή συμψηφισμού ή επιστροφής», είπε ο κ. Πλεύρης.

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

«Ας κάνουν μια αρχή οι ίδιοι να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Από επιλογή δεν βρίσκονται στη δουλειά. Μας έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η αναστολή είναι συνταγματική αλλά πρέπει να επανεξετάζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών. Το μέτρο είναι μέχρι τις 31/12, μέχρι τότε θα υπάρχει και απόφαση» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «σεβόμαστε το τι είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Λέει ότι η αναστολή είναι συνταγματική μόνο σε αυτό το βαθμό».

Προσωπικός Γιατρός

«Βρισκόμαστε σε περίπου 4,6 εκατ. εγγραφές, με 3.333 γιατρούς να έχουν μπει στο σύστημα και 1.100.000 δωρεάν ραντεβού να έχουν γίνει. Αυτά έχουν συμβεί μέσα σε 3 μήνες. Οι ηλικίες άνω των 60 σε ποσοστό σχεδόν 70% έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Υπάρχει πρόβλημα κυρίως στο λεκανοπέδιο αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα. Οι γιατροί είναι σε μια διστακτικότητα σε ένα βαθμό γιατί ξέρετε η επαφή με το κράτος όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δημιουργεί και μια δυσπιστία. Ο θεσμός λειτουργεί τρεις μήνες μόνο», είπε ο κ.Πλεύρης.

«Η προηγούμενη προσπάθεια που έγινε από τον κ. Ξανθό σε 4 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να εγγραφούν 1.500.000 πολίτες και 700, 800 γιατροί. Άρα ο θεσμός μπαίνει σε ράγες. Και είναι βέβαιο ότι αυτό χρειάζεται χρόνο, αλλά είναι πολύ σημαντικό και εκεί συμφωνούν όλα τα κόμματα ότι η παρουσία ενός δωρεάν γιατρού έχει μεγάλη σημασία», τόνισε.

Προληπτικές εξετάσεις

«Από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» -για να καταλάβουμε την πρόληψη- στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας 2.411 γυναίκες βρέθηκαν με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι 2.411 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν την ασθένεια την οποία έχουν με ήπιο τρόπο. Ξεκινούν τα προγράμματα, σήμερα υπογράφω τα τεχνικά δελτία για προληπτικές εξετάσεις παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας και καρδιαγγειακές παθήσεις», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Το πρόγραμμα αφορά σε ηλικίες 50-69 ετών και είναι η πρώτη φάση που πήγαν sms. Επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί μαζικά να εξεταστεί ο κόσμος, δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες στις δομές, σταδιακά θα γίνει σε όλο τον πληθυσμό», συμπλήρωσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ