Αυτό το θρεπτικό συστατικό στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει τη φλεγμονή – Σε ποιες τροφές υπάρχει

Η διατροφή, ιδιαίτερα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Οι έρευνες που γίνονται κατά καιρούς υπογραμμίζουν την σημασία των διατροφικών επιλογών για τη διαχείριση της φλεγμονής και την προώθηση της υγιούς γήρανσης.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition & Food Research τονίζει τα σημαντικά οφέλη που έχουν για την υγεία των ηλικιωμένων οι πολυφαινόλες, που υπάρχουν σε κοινά τρόφιμα, ανοίγοντας το δρόμο για πιο στοχευμένες διατροφικές στρατηγικές για τους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, αυτή η έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο αυτών των ενώσεων στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της υγιούς γήρανσης.

Οι πολυφαινόλες και η υγεία του εντέρου

Οι πολυφαινόλες, φυσικές ενώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά, είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Αυτές οι ενώσεις, που δρουν ως προβιοτικά, αλληλεπιδρούν με βακτήρια του εντέρου για να παράγουν ευεργετικά μεταβιοτικά, όπως ινδόλη 3-προπιονικό οξύ. (IPA).

Το IPA, που προέρχεται από τη διάσπαση της τρυπτοφάνης από τα βακτήρια του εντέρου, διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου και τη γενική ευεξία.

Η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Cristina Andrés-Lacueva, αφορούσε την παρακολούθηση των επιπέδων IPA στο αίμα περισσότερων από πενήντα εθελοντών ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως πράσινο τσάι, μαύρη σοκολάτα και φρούτα όπως μήλα, ρόδια και βατόμουρα, για οκτώ εβδομάδες.

Αποτελέσματα: Βελτιωμένοι δείκτες υγείας

Τα ευρήματα ήταν ενθαρρυντικά: μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες οδήγησε σε αξιοσημείωτη αύξηση των επιπέδων IPA στο αίμα, μειωμένη φλεγμονή και αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, ιδιαίτερα στην τάξη αυτών της οικογένειας Bacteroidales.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες με νεφρικές παθήσεις δεν εμφάνισαν παρόμοια οφέλη, πιθανότατα λόγω διαφορών στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Ο Tomás Meroño, ο πρώτος επιστήμονας που υπέγραψε τη μελέτη, τονίζει τη σημασία των στρατηγικών για την προώθηση της παραγωγής IPA, λαμβάνοντας υπόψη τα εκτεταμένα οφέλη για την υγεία.

Κλινική Συνάφεια και Μελλοντικές Επιπτώσεις

Η μελέτη έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, ειδικά για άτομα με νεφρικές παθήσεις, που έχουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα IPA. Χαμηλά επίπεδα IPA έχουν συνδεθεί με την ταχεία μείωση της νεφρικής λειτουργίας και τη χρόνια νεφρική νόσο.

Με την ενσωμάτωση μιας διατροφής πλούσιας σε πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων φρούτων, πράσινου τσαγιού και μαύρης σοκολάτας, οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ικανότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου τους να παράγει IPA.

Αυτή η αύξηση του IPA θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την καθυστέρηση ή την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ