Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στα μηνύματα των iPhone το 2024 – Τι ανακοίνωσε η Apple

Η μακροχρόνια μάχη για τις μπλε «φούσκες» του iOS και τις πράσινες «φούσκες» του Android αναμένεται να πάρει σύντομα μια τελείως διαφορετική τροπή.

Η Apple ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα πρότυπο ανταλλαγής μηνυμάτων που θα φέρει επιτέλους τα χαρακτηριστικά του iMessage στους χρήστες του Android. Η αλλαγή θα προσθέσει χαρακτηριστικά, όπως η απόδειξη ανάγνωσης, οι ενδείξεις πληκτρολόγησης, η καλύτερη υποστήριξη για ομαδικές συνομιλίες και η υψηλότερης ποιότητας κοινή χρήση πολυμέσων εικόνων και βίντεο, σε όλες τις πλατφόρμες.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο CNN ότι θα προσθέσει υποστήριξη για το πρότυπο, που ονομάζεται RCS (Rich Communication Services), αργότερα το επόμενο έτος. Το RCS θεωρείται ο αντικαταστάτης εναλλακτικών λύσεων όπως το SMS, ή υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων, και μπορεί να λειτουργήσει τόσο μέσω Wi-Fi όσο και μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

«Πιστεύουμε ότι το RCS Universal Profile θα προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία διαλειτουργικότητας σε σύγκριση με το SMS ή το MMS. Αυτό θα λειτουργεί παράλληλα με το iMessage, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί την καλύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων για τους χρήστες της Apple» αναφέρει η Apple σε ανακοίνωσή της.

Μια ώθηση από την Ευρώπη

Η αλλαγή ακολουθεί την πίεση τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές όσο και από τους ανταγωνιστές για πιο απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων. Για παράδειγμα, ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές απαιτεί από τις εταιρείες να κάνουν τις βασικές υπηρεσίες τους διαλειτουργικές μεταξύ των πλατφορμών.

Εν τω μεταξύ, η Google, η οποία έχει ήδη υποστήριξη για το RCS στο πλαίσιο της εφαρμογής μηνυμάτων της, έχει εκφράσει έντονα την επιθυμία της η Apple να υιοθετήσει το πρότυπο. Στις αρχές Νοεμβρίου, η εταιρεία έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι το iMessage ήταν πράγματι βασικό προϊόν της Apple και θα έπρεπε να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί.

«Όλοι αξίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους με τρόπους που είναι σύγχρονοι και ασφαλείς, ανεξάρτητα από το τι τηλέφωνο έχουν. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε συνεργαστεί στενά με τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας για να επιταχύνουμε την υιοθέτηση του RCS, και είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε την Apple να κάνει σήμερα το πρώτο της βήμα και να έρχεται να αγκαλιάσει το RCS» ανέφερε η Google σε δήλωσή της.

Η αντίσταση της Apple

Με την πάροδο των ετών, η Apple αντιστάθηκε για πολλά χρόνια στην αλλαγή αυτή, η οποία έρχεται λίγο καιρό μετά την υιοθέτηση των θυρών USB-C στα iPhone 15. «Τόσο η υιοθέτηση του USB-C για τα νέα iPhones όσο και η υποστήριξη της ανταλλαγής μηνυμάτων RCS είναι ο τρόπος της Apple να προλάβει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι πιθανότατα θα την είχαν αναγκάσει σε κάθε περίπτωση. Καλύτερα η εταιρεία να το κατέχει και να το προωθήσει προς όφελός της» δήλωσε ο Dipanjan Chatterjee, VP principal analyst της Forrester Research.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της ABI Research, Michael Inouye, η Apple αναμένεται επίσης να συνεργαστεί με την GSM Association, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που συνεργάζεται με φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας, για να κάνει το RCS πιο ασφαλές μέσω κρυπτογράφησης και να το φέρει πιο κοντά, αν όχι στο ίδιο επίπεδο με το iMessage, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει όλους τους χρήστες.

«Ορισμένοι έχουν επίσης αναρωτηθεί αν αυτό θα ανοίξει την πόρτα για περισσότερους χρήστες της Apple να δοκιμάσουν νέες συσκευές Android τώρα που οι επικοινωνίες θα υποστηρίζονται καλύτερα σε iOS και Android, όπως τα πτυσσόμενα τηλέφωνα. Αλλά δεν προβλέπω ότι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της ζήτησης για iPhones» τόνισε ο Inouye.

Τέλος οι μπλε και οι πράσινες φούσκες;

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι πράσινες φυσαλίδες (χρήστες Android ή άλλοι χρήστες) και οι μπλε φυσαλίδες (χρήστες Apple) που εμφανίζονται όταν στέλνετε μηνύματα σε κάποιον στην άλλη πλατφόρμα θα εξαφανιστούν σύντομα.

Ο Chatterjee δήλωσε ότι η διατήρηση των χρωμάτων είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ της Apple που πιθανότατα θα συνεχιστεί, παρά τη μετάβαση στο πρότυπο RCS.

«Η μπλε φούσκα είναι ένα σήμα κατατεθέν της Apple. Η πλατφόρμα iMessage της εταιρείας, δεν πρόκειται να πάει πουθενά σύντομα. Αντίθετα, η υποστήριξη RCS θα επιτρέψει μια ομαλότερη και καλύτερη εμπειρία των πελατών των χρηστών iPhone που επικοινωνούν σε διάφορες πλατφόρμες. Η εταιρεία ελπίζει ότι αυτό είναι ένα win-win για όλους» τόνισε ο Chatterjee.

πηγή: FOXreport.gr

Οπτική ψευδαίσθηση: Βρείτε τη σύριγγα στο χειρουργείο σε 7 δευτερόλεπτα

5 νέες ταινίες έρχονται στο Netflix – Μην τις χάσετε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ