Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Στις 16 Νοεμβρίου 1849 ο Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, γλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.

534 – Εκδίδεται η δεύτερη και τελική αναθεώρηση του Ιουστινιάνειου Κώδικα.

1272 – Ενώ ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της Θ’ Σταυροφορίας, ο Εδουάρδος Α’ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά δεν θα επιστρέψει στην Αγγλία παρά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

1532 – Ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής Φρανσίσκο Πιζάρο αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα.

1825 – Ελληνική Επανάσταση: Οι Έλληνες, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, νικούν τους Τουρκαλβανούς, υπό τους μπέηδες Μουστά και Καριοφίλ, στην μονή Δομνούς.

1828 – Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των Οθωμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.

1849 – Ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι καταδικάζεται σε θάνατο για αντικυβερνητική δραστηριότητα που σχετίζονταν με μία ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.

1920 – Πολιτική αεροπορία: Ιδρύεται η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QUANTAS.

1946 – Ιδρύθηκε και ξεκινά το έργο της η UNESCO.

2005 – Η βασκική, η γαλικιανή και η καταλανική μπορούν να χρησιμοποιούνται στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρώτη φορά που οι περιφερειακές γλώσσες της Ισπανίας χρησιμοποιούνται στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ