Περί… ζελατίνας κράνους

Περί… ζελατίνας κράνους

Η ζελατίνα του κράνους αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη του, καθώς επηρεάζει άμεσα το βαθμό ορατότητάς μας και το πόσο άνετοι νιώθουμε με το κράνος μας.

Μια βρώμικη, θολή ή λάθος ζελατίνα μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε έναν αναβάτη, καθώς δεν θα του επιτρέπει να έχει πλήρη ορατότητα στο δρόμο μπροστά του.

Ακόμη και η σωστή εναλλαγή ανάμεσα σε διάφανη και φιμέ ζελατίνα είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει στον αναβάτη να έχει την καλύτερη δυνατή ορατότητα ανά πάσα στιγμή.

Φροντίστε η ζελατίνα του κράνους σας να είναι πάντα καθαρή. Ειδικά μετά από βροχή, καλό είναι να τη σκουπίζετε με ένα βρεγμένο (και έπειτα ένα στεγνό) πανί.

Σημαντικό είναι να καθαρίζετε τη ζελατίνα σας και μετά από κάθε ταξίδι. Ειδικά αν έχει αποτελέσει τόπο «τελευταίας κατοικίας» για μυγάκια και άλλα ζωύφια, η διαδικασία πρέπει να γίνει άμεσα. Διαφορετικά δεν θα μπορείτε να τα ξεκολλήσετε, ούτε με σπάτουλα.

Ο καθαρισμός της ζελατίνας πρέπει να γίνεται με νερό και να μην χρησιμοποιείτε χημικά, τα οποία μπορούν να την αλλοιώσουν.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε μοτοσικλετιστής το χειμώνα είναι το θόλωμα της ζελατίνας. Αν έχετε τη δυνατότητα (αν, δηλαδή, η ζελατίνα του κράνους σας είναι συμβατή), τοποθετήστε ένα pinlock, ένα φιλμ σιλικόνης, το οποίο αποτρέπει το θόλωμα.

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να τοποθετήσετε pinlock, μπορείτε να ανοίγετε τη ζελατίνα σας μερικά χιλιοστά, ώστε να αποφύγετε το θόλωμα. Δοκιμάστε πρώτα, πάντως, να τοποθετήσετε ένα επιρίνιο και να ανοίξετε τον αεραγωγό του σαγονιού – πολλές φορές πρόκειται για έναν αποτελεσματικό τρόπο.

Μην κυκλοφορείτε με φιμέ ή μαύρη ζελατίνα το βράδυ, καθώς σας μειώνει την ορατότητα. Αν έχετε τη δυνατότητα, κουβαλάτε πάντα μαζί και μια διάφανη ζελατίνα.

Με την ίδια λογική, οι λευκές ζελατίνες δεν προσφέρονται για οδήγηση στον ήλιο.

ΠΗΓΗ: mototriti.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ