Μήλος, το νησί της Αφροδίτης

Η Μήλος βρίσκεται στις Kυκλάδες, στη μέση σχεδόν της απόστασης μεταξύ Πειραιά και Kρήτης. Είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί των Kυκλάδων, με ακτογραμμή 125 χιλιόμετρα, με περισσότερες από 75 παραλίες, οι οποίες στολίζονται με λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή μαύρα βότσαλα. Θεωρείται νησί χωρίς ιδιαίτερα υψώματα και χωρίς ιδιαίτερα πλούσια βλάστηση. Το μεγαλύτερο ύψωμα της, είναι ο Προφήτης Hλίας που έχει ύψος 751 μέτρα. Το Xονδρό Bουνό, μια άλλη κορυφή στην ίδια περιοχή, έχει ύψος 636 μέτρα. Όλα τα υπόλοιπα υψώματα είναι κάτω των 400 μέτρων.

Ο Αδάμαντας, το φυσικό λιμάνι του νησιού, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Mεσογείου. Το νησί έχει  ιδιαίτερο ορυκτό πλούτο με κύριο πέτρωμα τον οψιδιανό λίθο, ένα μαύρο και πολύ σκληρό ηφαιστειακό πέτρωμα που χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή όπλων και εργαλείων.

 

Ιστορία

Η Μήλος είναι ένα από τα πρώτα νησιά των Κυκλάδων που κατοικήθηκαν. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο Μήλος, ο οποίος ήταν γόνος βασιλικής οικογένειας και τον έστειλε στο νησί η θεά Αφροδίτη.

Κατοικείται από τη Nεολιθική Εποχή (7000 π.X.). Υπάρχουν ευρήματα από την εποχή του Χαλκού (2800 – 1100 π.X.) ενώ γύρω στο  1000 π.X. εγκαταστάθηκαν εκεί Δωριείς. Κατά τη Pωμαϊκή Εποχή  1ος – 4ος  μ.Χ. αιώνας, κατασκευάστηκε μαρμάρινο θέατρο, του οποίου μέρος υπάρχει ακόμα.  Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα παγκόσμιας κληρονομιάς και μοναδικού κάλλους. Το πρώτο είναι, το  άγαλμα της Aφροδίτης. Κατασκευάστηκε περίπου το 150 – 50 π.Χ. και βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Το δεύτερο είναι ο Ποσειδώνας, ύψους 2,50 μ. το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

Έθιμα

Πάσχα – έθιμο του μπαρουτιού. Υπάρχουν δύο οικισμοί ο ένας αντικριστά στον άλλο με αντίστοιχα αντικριστές τις εκκλησίες τους, τον  Άγιο Σπυρίδωνα και τον Άγιο Γεώργιο. Την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι, αφού κάψουν τον Ιούδα (αχυρένιο ομοίωμα), μετά τον τρίτο κτύπο της καμπάνας και οι δυο πλευρές αρχίζουν να πετάνε δυναμίτες που «σκάνε» στον αέρα ενώ συγχρόνως φωνάζουν και τη λέξη «άλειμμα».

Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, κατά την οποία υποτίθεται ότι αποκαλύπτεται στις ανύπαντρες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Το καλοκαίρι κλείνει με τις Φωτάρες του Κυριαύγουστου:  Ανάβουν φωτιές λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα και πηδούν πάνω από τις φλόγες, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κρύο του Χειμώνα.

Οι γάμοι γιορτάζονται με γλέντι και νησιώτικα βιολιά. Ο γαμπρός όταν πηγαίνει τη νύφη σπίτι, σπάει ένα ρόδι για να είναι ρόδινη η ζωή του ζευγαριού. Για το γλέντι του γάμου οι συγγενείς φέρνουν 12 ψωμιά, ένα αρνί και ένα ασκί γλυκό κρασί. Την επόμενη Κυριακή, μετά το γάμο, γίνεται και ο αντίγαμος, που είναι γλέντι στο σπίτι του γαμπρού.

Τα πανηγύρια, επίσης είναι ένα σημαντικό έθιμο για το νησί.

Είδη τουρισμού

Αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, επαγγελματικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, τουρισμός υγιεινής διαβίωσης, κοινωνικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός.

Παραλίες

Με αμμουδιά

Με  βότσαλο

Με βράχια

Αγία Μαρίνα Αγία Κυριακή Άγιος Κωνσταντίνος
Άγιος Ιωάννης Εμπουριό Άγιος Νικόλαος
Αγκάθια Καστανάς Μανδράκια
Αλογόμαντρα Κλίμα Πάχαινα
Αμμουδαράκι Νεροδάφνι Σαρακίνικο
Απολλωνία οργανωμένη Παλαιοχώρι οργανωμένη
Αχιβαδόλιμνη ή Χιβαδολίμνη Παλιόρεμα
Γέροντας
Ζεφυρία οργανωμένη  
Θειωρυχεία
Κλέφτικο  
Κολυμπισιώνας  
Μύτικας  
Παπάφραγκας
Παπικινού+ βότσαλο οργανωμένη  
Πλάθιενα οργανωμένη  
Πολλώνια οργανωμένη  
Προβατάς οργανωμένη
Τριάδες  
Τριοβάσαλος οργανωμένη  
Τρυπητή οργανωμένη  
Τσιγκράδο (δύσκολη πρόσβαση)  
Φουρκοβούνι
Φυριπλάκα οργανωμένη
Φυροπόταμος  

Αξιοθέατα

  1. Ανάγλυφα και ειδώλια της Eλληνιστικής εποχής.
  2. Προϊστορικός οικισμός Φυλακωπής
  3. Οι αρχαίες κατακόμβες είναι ο αρχαιολογικός χώρος με τάφους, που χρονολογούνται από τον 1ο μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Οι κατακόμβες είναι τρεις και ενώνονται με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο. Όλα μαζί  αποτελούν ένα σύστημα συνολικού μήκους 185 μέτρων. Είναι οι μεγαλύτερες στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες σε παγκόσμιο επίπεδο.
  4. Εξερευνήστε τις ιστορικές σπηλιές των πειρατών, με δέστρες των πειρατικών πλοίων λαξεμένες πάνω στους βράχους.
  5. Αρχαιολογικό Μουσείο, στο  κτίριο του 1870.
  6. Εκκλησιαστικό Μουσείο. Βρίσκεται στον Ναό της Aγίας Tριάδας, που είναι τρίκλιτη βασιλική και χτίστηκε μετά την Eικονομαχία, το 842 μ.X.
  7. Λαογραφικό Μουσείο.
  8. Μεταλλευτικό Μουσείο,  στο οποίο υπάρχει  ένα τριβείο της  Pωμαϊκής εποχής το οποίο εκτιμάται πως κατασκευάστηκε πριν από  2.000 χρόνια, τουλάχιστον.
  9. Ναυτικό Μουσείο, με σπάνια εκθέματα, τα οποία ξεκινούν από την προϊστορική εποχή.

Φυσικά αξιοθέατα

  1. Θειωρυχεία, τα παλιά λατομεία εξαγωγής θείου.
  2. Υποβρύχιες σπηλιές
  3. Τα ναυάγια
  4. Θερμές Πηγές,  λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους, που φτάνουν σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και  ατμίδες. Το νερό της πηγής συνιστάται για εκφυλιστικές οστεοαρθροπάθειες, μυαλγίες & νευραλγίες.
  5. Λουτρά Λάκκου Αδάμαντα
  6. Λουτρά Κάναβα
  7. Λουτρά Χάρου Αδάμαντα
  8. Λουτρά Σκινωπή
  9. Λουτρά Αλυκές
  10. Λουτρά Προβατάς
  11. Λουτρά Παλαιοχώρι
  12. Λουτρά Τρία Πηγάδια

ΣΠΟΡ

Θαλάσσιο Scooter, Σανίδα (Surf Board), Stand Up Paddle (SUP), Κανό Kayak, SKI, Kitesurfing, windsurf, καταδύσεις, πεζοπορία, τρέξιμο, κ.α.

Τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα

  1. Φλαούνες.
  2. Πιταράκια.
  3. Κατσίκι στη γάστρα.
  4. Ντοματοζούμι ή μπελτές.
  5. Σκορδολάζανα.
  6. Ξινομυζήθρα.
  7. Ντοματοκεφτέδες.
  8. Μηλέικο τυρί (σαν παρμεζάνα).
  9. Κουφέτο (γλυκό του κουταλιού με λευκή κολοκύθα, μέλι και αμύγδαλα).
  10. Αδιαγγουρένια.
  11. Αφρίτης.
  12. Καρπουζόπιτα.
  13. Κορκοκύλες.
  14. Κουλούρες.
  15. Μανουρόπιτες.
  16. Ματιές.
  17. Ματσάτα.
  18. Μάτσι.
  19. Νιζιλάδια.
  20. Σιρινάκι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ