Μία ολοήμερη βόλτα στην Αθήνα

Η Αθήνα -η πρωτεύουσα, η γενέτειρα της Δημοκρατίας, της Ιατρικής, του Θεάτρου και της Φιλοσοφίας- προσφέρει πολλά να δείτε και να κάνετε. Ο καιρός είναι ιδανικός για μία βόλτα στην Αθήνα τις γιορτινές ημέρες, την οποία μπορείτε να συνδυάσετε με ψώνια!

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μονοήμερη βόλτα από την Ακρόπολη και σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων, μπορείτε να δείτε μερικές πραγματικά μαγευτικές αρχαίες τοποθεσίες καθώς και μερικά σύγχρονα αριστουργήματα.

Η Ακρόπολη και το μουσείο Ακρόπολης

Η Ακρόπολη, που μεταφράζεται ως «το υψηλότερο σημείο της πόλης», ήταν η τοποθεσία της ακμάζουσας αρχαίας ακρόπολης που αρχικά κατείχαν οι Μυκηναίοι βασιλιάδες.

Καθώς περνούσε ο καιρός, η Ακρόπολη έγινε πατρίδα πολλών ναών και ιερών. Ο πιο διάσημος από τους ναούς είναι ο ναός της Αθηνάς, ο Παρθενώνας. Υπάρχει το θέατρο και το ιερό του Διονύσου στη Νότια Πλευρά.

Θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες για να εξερευνήσετε την Ακρόπολη, εκτός και εάν θέλετε να περιηγηθείτε με μεγαλύτερη προσοχή, οπότε ο χρόνος θα αυξηθεί!

Το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για αυτήν την χρονική περίοδο είναι 10,00€ (εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες).

Το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι γεμάτο με ευρήματα από την τοποθεσία καθώς και είναι εμφανής η αρχαία γειτονιά κάτω από τη σύγχρονη δομή. Είναι πραγματικά ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο!

Το εισιτήριο για την είσοδο στο Μουσείο της Ακρόπολης για αυτήν την χρονική περίοδο είναι 5,00€ (εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες).

ΝΑΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

Από το Μουσείο της Ακρόπολης κατευθυνθείτε κατά μήκος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς την Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού και θα βρεθείτε στον Ναό του Ολυμπίου Διός ο οποίος ολοκληρώθηκε το 132 μ.Χ. και βρίσκεται στην Πλάκα. Μία περιοχή που έχει πολλά να σας δείξει και να σας εντυπωσιάσει.

Το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός για αυτήν την χρονική περίοδο είναι 3,00€ (εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες).

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Πάνω από την πλάκα βρίσκεται η πλατεία Συντάγματος. Θαυμάστε στη διαδρομή σας την Αψίδα του Αδριανού και το Άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα και τον υπέροχο Εθνικό Κήπο. Από την πλατεία θα δείτε το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και τους Εύζωνες κατά την παραμονή τους και την ιεροτελεστία, η οποία είναι όλο συμβολισμούς, κατά την οποία αλλάζουν θέση και αντικαθιστώνται καθ’όλη τη διάρκεια του 24ώρου ανά μία ώρα.

Αυτή η επίσκεψη δεν απαιτεί κάποιο εισιτήριο.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΡΜΟΥ

Η οδός Ερμού είναι κεντρικός πεζόδρομος και εκτίνεται από την πλατεία Συντάγματος και φτάνει μέχρι το Μοναστηράκι. Είναι γεμάτος με εμπορικά καταστήματα, καταστήματα καφέ και εστίασης. Επίσης στον πεζόδρομο της Ερμού θα δείτε τη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας, η οποία είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας, που χτίστηκε γύρω στο 1050.

Αυτή η επίσκεψη δεν απαιτεί κάποιο εισιτήριο.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Παράλληλα με την οδό Ερμού βρίσκεται η γνωστή οδός Μητροπόλεως. Εκεί δεσπόζει η μητρόπολη Αθηνών (Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου)  που είναι ο κύριος καθεδρικός ναός της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Είναι η έδρα του Αρχιεπισκόπου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αθηνών.

Η κατασκευή του καθεδρικού ναού ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε μετά από 20 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο από 72 κατεδαφισμένες εκκλησίες στην Ελλάδα και 3 διαφορετικούς αρχιτέκτονες και η Βασιλική είναι με 3 τρούλους. Μέσα βρίσκονται οι τάφοι  των αγίων Γρηγορίου Ε’ του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και της Αγίας Φιλοθέης. Δίπλα στον Καθεδρικό Ναό βρίσκεται ο πολύ μικρότερος ναός του Αγίου Ελευθερίου, που συχνά αποκαλείται Μικρή Μητρόπολη.

Αυτή η επίσκεψη δεν απαιτεί κάποιο εισιτήριο.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ, ΜΟΝΑΣΤΑΡΑΚΙ

Όταν φτάσετε στο τέλος είτε της οδού Ερμού είτε της οδού Μητροπόλους θα βρεθείτε στην πλατεία Μοναστηρακίου, μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας. Έχει σταθμό μετρό, μια διάσημη υπαίθρια αγορά, τη βιβλιοθήκη του Αδριανού και πολλά άλλα, ενώ περιβάλλεται από ταβέρνες, μικρά καταστήματα και πάγκους  μικροπωλητών.

Περπατώντας αριστερά στην πλατεία θα περπατήσετε στην Αρχαία Αγορά. Εκεί οι αρχαίοι Αθηναίοι έκαναν το εμπόριο τους και περνούσαν χρόνο μεταξύ τους φιλοσοφώντας και διδάσκοντας. Εκεί δίδαξε και πέθανε ο Σωκράτης και έγινε η πραγματική γενέτειρα της δημοκρατίας.

Εκεί βρίσκεται η Αρχαία Αγορά και ο Ναός του Ηφαίστου, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς στην Ελλάδα και η Στοά του Αττάλου, που φιλοξενεί ένα συναρπαστικό μουσείο με  πολλά αντικείμενα από την ύστερη κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή και Οθωμανική περίοδο.

Το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο για αυτήν την χρονική περίοδο είναι 4,00€ (εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ιδιαίτερο σημείο και εντυπωσιακό αξιοθέατο είναι η Κεντρική Δημοτική Αγορά, γνωστή και ως Αγορά Βαρβακίου που συνορεύει με τις οδούς Αθηνών, Ευριπίδου και Σοφοκλέους.

Μεγάλο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους με πληθώρα από κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και γενικά μεγάλη ποικιλία φρέσκων τροφίμων, μπαχαρικών, τυροκομικών προϊόντων κ.α. Η αγορά λειτουργεί από το 1886 και είναι η σύγχρονη αγορά που αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό την κοντινή Αρχαία Αγορά.

Αυτή η επίσκεψη δεν απαιτεί κάποιο εισιτήριο, αλλά είναι δεδομένο πως θα μπείτε στον πειρασμό για προμήθειες.

ΨΥΡΗ

Η περιοχή φιλοξενεί μια πληθώρα από καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ και διάφορα εμπορικά καταστήματα χειροποίητων ειδών με τεχνίτες να κατασκευάζουν και εκείνη τη στιγμή ακόμα είδη.

Και σε αυτήν την επίσκεψη δεν απαιτείται κάποιο εισιτήριο, αλλά είναι δεδομένο πως θα μπείτε και εδώ στον πειρασμό για προμήθειες ή για να απολαύσετε ένα ρόφημα ή κάποιες γεύσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ