Βρέθηκε σπάνιο μεσαιωνικό νεκροταφείο με 70 τάφους «σημαντικών» ανθρώπων – Οι περίεργες θέσεις που προβληματίζουν τους αρχαιολόγους

Μετά την ανακάλυψη σπάνιου μεσαιωνικού νεκροταφείου κοντά στο Κάρντιφ της Βρετανίας οι αρχαιολόγοι έχουν προβληματιστεί. Οι ερευνητές πραγματοποιούν ανασκαφές στους περίπου 70 τάφους εδώ και 1,5 χρόνο.

Μέχρι στιγμής η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως 18 τάφους στο Κάστρο Φονμόν. Σε αυτούς οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ότι τα λείψανα είχαν τοποθετηθεί σε περίεργες θέσεις ταφής.
Μερικοί σκελετοί φαίνεται να έχουν θαφτεί ξαπλωμένοι πλάγια, ενώ άλλοι σκελετοί εντοπίστηκαν σε εμβρυική στάση. Ο Andy Seaman, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ που ηγείται της ανασκαφής, είπε στην MailOnline ότι τα ευρήματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το Κάστρο Φονμόν χτίστηκε το 1180 μ.Χ. Ωστόσο το νεκροταφείο πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 6ο ή τον 7ο αιώνα μ.Χ. Γενικά η ανακάλυψη ενός τάφου από εκείνη την χρονική περίοδο είναι ένα σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα άτομα που θάφτηκαν σε αυτό το νεκροταφείο είχαν ανώτατη κοινωνική θέση. Πηγή: Red River Archaeology

Το μυστήριο με τα λείψανα

Αυτό που προβληματίζει τους αρχαιολόγους είναι τα λείψανα που εντοπίστηκαν. Ο Andy Seaman εξήγησε ότι και στο παρελθόν έχουν βρεθεί ταφές από εκείνη την περίοδο, στις οποίες τα λείψανα ήταν τοποθετημένα σε περίεργη στάση. Αυτές οι ταφές, όμως, ήταν πολύ λίγες.

«Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στην ταφική ιεροτελεστία από ό,τι θα περιμέναμε. Για παράδειγμα, ένα νεκροταφείο στο Σόμερσετ παρόμοιας περιόδου έχει 400 ταφές και δύο από αυτές είναι σε σκυφτή θέση», ανέφερε ο αρχαιολόγος. Και συνέχισε: «Έχουμε ανασκάψει μέχρι στιγμής 18 (σ.σ. λείψανα ατόμων) και 4 είναι σε σκυφτή θέση».

Μία από αυτές τις 4 ταφές προκαλεί επιπλέον ερωτήματα στους αρχαιολόγους. Εντοπίστηκε μέσα σε μία τάφρο που περιβάλλει το νεκροταφείο. Μεγάλη ποσότητας πέτρας είχε τοποθετηθεί επάνω από τα λείψανα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό δείχνει ότι για κάποιο λόγο ο συγκεκριμένος νεκρός ξεχώριζε.

Έτσι θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση για να προσδιοριστεί τι ακριβώς συμβολίζει αυτή η ταφή. Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι εστιάζουν την προσοχή τους στα εξής ευρήματα: θραύσματα γυαλιού από το Μπορντό της Γαλλίας και κάποια αγγεία που μπορεί να προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική.

Μία από αυτές τις 4 ταφές προκαλεί επιπλέον ερωτήματα στους αρχαιολόγους.
Μία από αυτές τις 4 ταφές προκαλεί επιπλέον ερωτήματα στους αρχαιολόγους. Εντοπίστηκε μέσα σε μία τάφρο που περιβάλλει το νεκροταφείο. Πηγή: Red River Archaeology

Οι νεκροί είχαν πιθανότατα υψηλή κοινωνική θέση

Αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι οδηγούν τους αρχαιολόγους στην εκτίμηση ότι τα άτομα που θάφτηκαν σε αυτό το νεκροταφείο είχαν υψηλή κοινωνική θέση. Μάλιστα ο Andy Seaman δήλωσε ότι μπορεί σύντομα να ανακαλυφθούν στοιχεία που να δείχνουν ότι το νεκροταφείο είναι πιο σημαντικό από όσο αρχικά εκτιμήθηκε.

«Το νεκροταφείο περικλείεται από μια σειρά από τάφρους που μπορεί κάλλιστα να υποδηλώνουν ότι κάτι περισσότερο συμβαίνει εδώ. Αυτό είναι ήδη φανερό από τα οστά των ζώων και από αποδείξεις γιορτής, φαγητού και ποτού που συνέβησαν εκεί», τόνισε ο αρχαιολόγος.

«Αλλά είναι πιθανό καθώς κάνουν ανασκαφές να βρούμε στοιχεία για μια εκκλησία ή ακόμα και μια μοναστική τοποθεσία», σημείωσε ο Andy Seaman. Ταυτόχρονα οι επιστήμονες έχουν ακόμη πολλά να ερευνήσουν και για τα λείψανα που έχουν βρεθεί. Παρά το γεγονός ότι οι σκελετοί είναι περίπου 1.500 ετών, παραμένουν σε εκπληκτικά καλή κατάσταση.

Συνήθως, τα όξινα εδάφη της Δυτικής Βρετανίας καταστρέφουν γρήγορα τα οστά, σύμφωνα με τον Andy Seaman. Σε αυτή την τοποθεσία, που το έδαφος είναι πλούσιο σε ασβεστόλιθο τα οστά έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Η Summer Courts, οστεοαρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ που εργάστηκε στην ανασκαφή, επιβεβαίωσε στην MailOnline ότι τα οστά είναι σε εξαιρετική κατάσταση. «Μπορούμε να μάθουμε απίστευτες ποσότητες πληροφοριών από τα λείψανα των ανθρώπων», είπε ο Summer Courts.

Και πρόσθεσε: «Μόλις τα άτομα εξεταστούν πλήρως, θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα βιολογικό προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και της κατάστασης της υγείας τους».

«Μπορούμε ήδη να πούμε ότι οι κάτοικοι του Φονμόν ήταν σκληρά εργαζόμενοι, Ήταν εύρωστα άτομα που ήταν πιθανότατα μυώδη και κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιούσαν τα δόντια τους ως εργαλεία για να δημιουργήσουν είδη χειροτεχνίας», σημείωσε η Summer Courts.

Παρά το γεγονός ότι οι σκελετοί είναι περίπου 1.500 ετών, παραμένουν σε εκπληκτικά καλή κατάσταση.
Παρά το γεγονός ότι οι σκελετοί είναι περίπου 1.500 ετών, παραμένουν σε εκπληκτικά καλή κατάσταση. Πηγή: Andy Seaman

Τι ερευνούν οι επιστήμονες

Η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει ότι ανακαλύψει περισσότερα για τις ζωές των ανθρώπων στο νεκροταφείο μέσω χημικών αναλύσεων στα στοιχεία. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν «σταθερή ανάλυση ισοτόπων» για να εντοπίσουν τις χημικές ουσίες που άφησε στα οστά η διατροφή του κάθε ατόμου. Έτσι θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν εάν ένα άτομο είχε ταξιδέψει ή μεταναστεύσει σε εκείνη την περιοχή.

«Υποψιαζόμαστε ότι το νεκροταφείο οργανώθηκε από οικογενειακές ομάδες, καθώς έχουμε σκελετούς που είναι θαμμένοι κοντά μεταξύ τους και μοιράζονται κάποιες παραλλαγές στο σχήμα των οστών που μπορούν να μεταδοθούν γενετικά», ανέφερε η Summer Courts.

Η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει ότι ανακαλύψει περισσότερα για τις ζωές των ανθρώπων στο νεκροταφείο μέσω χημικών αναλύσεων στα στοιχεία.
Η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει ότι ανακαλύψει περισσότερα για τις ζωές των ανθρώπων στο νεκροταφείο μέσω χημικών αναλύσεων στα στοιχεία. Πηγή: Andy Seaman

«Έχουμε επίσης παιδιά ανακατεμένα με τους ενήλικες, κάτι που υποδηλώνει οικογενειακές ομάδες», εξήγησε η οστεοαρχαιολόγος. Εάν τα οστά είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση τότε οι ερευνητές θα μπορούν να πάρουν δείγματα για ανάλυση του αρχαίου DNA. Αυτό θα τους επέτρεπε να εντοπίσουν τις οικογενειακές γενεαλογίες, τους γάμους και τις σχέσεις μέσα σε αυτήν την κοινότητα του Μεσαίωνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ