Το παράδοξο κόλπο για να μην δακρύζετε όταν κόβετε κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι ένα λαχανικό με μεγάλη ευελιξία στη μαγειρική. Μπορείτε τα να ψιλοκόψετε, να τα ψήσετε στη σχάρα ή να τηγανίσετε και να τα χρησιμοποιήσετε σε αμέτρητες συνταγές.

Ωστόσο, η προετοιμασία τους έχει ένα μειονέκτημα. Είτε μαγειρεύετε στο σπίτι είτε είστε επαγγελματίας σεφ, γνωρίζετε πολύ καλά τον αγώνα που δίνετε όταν κόβετε κρεμμύδια. Τα μάτια σας δακρύζουν ασταμάτητα μόλις κόψετε αυτό το όξινο λαχανικό.

Με τα χρόνια, οι άνθρωποι έχουν επινοήσει αρκετά παράξενα κόλπα για να αποτρέψουν τα δάκρυα, που θολώσουν την όρασή τους, όταν κόβουν κρεμμύδια. Άλλοι ορκίζονται στο μάσημα τσίχλας, ενώ άλλοι αρνούνται να κόψουν τα κρεμμύδια τους πριν τα αφήσουν να κρυώσουν καλά. Ένα τέτοιο παράδοξο κόλπο με τη χρήση ψωμιού υπόσχεται να σας απαλλάξει από τα δάκρυα, όταν κόβετε κρεμμύδια.

Αυτό το “κόλπο” με υδατάνθρακες συμβουλεύει τους μάγειρες να βάλουν ένα κομμάτι ψωμί στο στόμα τους για να μην δακρύζουν τα μάτια τους όταν κόβουν κρεμμύδια. Παραδόξως, μερικοί μάγειρες βρήκαν αυτή την τακτική εξαιρετικά χρήσιμη, ενώ άλλοι δεν είδαν κανένα αποτέλεσμα.

Οι άνθρωποι που δοκίμασαν αυτό το κόλπο ανέφεραν διαφορετικά αποτελέσματα

Ένας συγγραφέας του The Kitchn δοκίμασε να κρατήσει ένα κομμάτι ψωμί στο στόμα του, ενώ έκοβε κρεμμύδια και δεν δάκρυσε καθόλου. Ωστόσο, ένας άλλος συγγραφέας του Real Simple διαπίστωσε ότι, όχι μόνο δάκρυσαν τα μάτια του όταν δοκίμασε αυτό το κόλπο, αλλά μπορεί να του προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ενόχληση έχοντας γεμάτο το στόμα του με το ψωμί. Και οι δύο συντάκτες ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονταν λίγο άβολα με το ψωμί να προεξέχει από το στόμα τους, ενώ κρατούσαν το μαχαίρι για να κόψουν τα κρεμμύδια.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο καλύτερος τρόπος για να κόψετε ένα κρεμμύδι χωρίς να δακρύσετε εξαρτάται από την τεχνική που θα ακολουθήσετε και τον τρόπο που αντιδρά ο αργανισμός του κάθε ατόμου.

  • Είναι πιθανό ορισμένοι τύποι ψωμιού να απορροφούν καλύτερα τα ένζυμα του κρεμμυδιού από άλλους.
  • Η ποσότητα του ψωμιού, πόσο μπαγιάτικο είναι και η ακριβής θέση του στο στόμα σας θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το αν θα λειτουργήσει για εσάς.

Συμπερασματικά, αξίζει να δοκιμάσετε το κόλπο με το ψωμί ενώ κόβετε κρεμμύδια, αλλά μην περιμένετε να απαλλαγείτε εντελώς από τα δάκρυα.

Γιατί τα κρεμμύδια σας κάνουν να δακρύζετε: Η αληθινή αιτία

Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν γύρω από τα κρεμμύδια, αλλά η παροιμία «δεν κόβεις κρεμμύδι δίχως να κλάψεις» έχει αποδεικνύεται αληθινή ξανά και ξανά. Σύμφωνα με επιστήμονες του Texas A&M College of Medicine, τα κρεμμύδια είναι γεμάτα με ένζυμα και οξέα, τα οποία όταν διασπώνται, απελευθερώνουν ένα αέριο που ερεθίζει τα μάτια. Ως αντίδραση, τα μάτια σας αρχίζουν να δακρύζουν για να προστατευτούν από τα σκληρά αυτά χημικά. Τα μάτια σας μπορεί επίσης να κοκκινίσουν και να νιώθετε φαγούρα. Φροντίστε να μην τα αγγίζετε ούτε να τα τρίβετε πριν τα πλύνετε, διαφορετικά μπορεί να γίνει πιο έντονη η ενόχληση.

Τα λευκά, κίτρινα και κόκκινα κρεμμύδια προκαλούν τον μεγαλύτερο ερεθισμό στα μάτια, ενώ πιο γλυκά κρεμμύδια όπως τα κρεμμυδάκια και τα πράσινα κρεμμύδια προκαλούν πιο ήπια αντίδραση λόγω των χαμηλότερων επιπέδων θείου.

Επιστημονικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα υπερβολικά δακρυσμένα μάτια είναι να παγώσετε τα κρεμμύδια σας πριν τα κόψετε, καθώς αυτό λέγεται ότι “επιβραδύνει τα ένζυμα που ευθύνονται για τη σειρά των δυσάρεστων χημικών αντιδράσεων”.

Η χρήση γυαλιών ασφαλείας κατά το κόψιμο των κρεμμυδιών αποδεικνύεται επίσης αποτελεσματική. Μπορεί να μοιάζει σαν να κάνετε πείραμα στο εργαστήριο, αλλά θα σας βοηθήσει να μην δακρύζετε ενώ κόβετε τα κρεμμύδια για να τα προσθέσετε στις αγαπημένες σας συνταγές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ