Το λάθος στον καθαρισμό που μπορεί να προκαλέσει σκουριά στα ντουλάπια της κουζίνας σας

Η διατήρηση μιας υγιεινής και φιλόξενης κουζίνας περιλαμβάνει τον τακτικό καθαρισμό του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των ντουλαπιών. Ένας παράγοντας που πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών παραβλέπουν είναι ο ακατάλληλος καθαρισμός των ντουλαπιών της κουζίνας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε σκουριασμένους μεντεσέδες.

Το σημείο στην κουζίνα σας που συχνά αμελείτε να καθαρίσετε

Η χρήση υπερβολικού νερού κατά τον καθαρισμό των ντουλαπιών επιτρέπει στην υγρασία να εισχωρήσει στις σχισμές των μεντεσέδων, δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για την οξείδωση του μετάλλου και τη δημιουργία σκουριάς. Ορισμένα υλικά, όπως ο σίδηρος ή ο χάλυβας, είναι πολύ πιο επιρρεπή στη σκουριά. Εάν οι μεντεσέδες σας είναι κατασκευασμένοι από αυτά τα μέταλλα, τότε είναι πιο πιθανό να σκουριάσουν εάν δεν καθαριστούν σωστά.

Ενώ λίγη σκουριά στους μεντεσέδες των ντουλαπιών σας μπορεί να μην φαίνεται σοβαρό πρόβλημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής των ντουλαπιών. Η σκουριά θα αποδυναμώσει τη δομική ακεραιότητα των μεντεσέδων, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στο σπάσιμο, το κόλλημα ή τη μη σωστή λειτουργία. Ως αποτέλεσμα, τα ντουλάπια σας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ανοιγοκλείσουν, προκαλώντας συχνά προβλήματα όταν μαγειρεύετε στην κουζίνα.

Πώς να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια στην κουζίνα και να μην επιστρέψουν ποτέ

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η σκουριά εξαπλώνεται εύκολα από τους μεντεσέδες σε άλλα μέρη των ντουλαπιών. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα εάν έχετε ντουλάπια σε ανοιχτά χρώματα – η σκουριά θα επηρεάσει την εμφάνισή τους πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στα σκουρόχρωμα ντουλάπια. Τέλος, η σκουριά θα διαβρώσει τελικά τους μεταλλικούς μεντεσέδες, οι οποίοι μπορεί να απαιτήσουν δαπανηρές επισκευές ή αντικαταστάσεις.

Αποφύγετε τη σκουριά στους μεντεσέδες των ντουλαπιών της κουζίνας σας με τον σωστό καθαρισμό.

Πώς να καθαρίσετε σωστά τα ντουλάπια της κουζίνας σας για να αποτρέψετε τη σκουριά

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε το σχηματισμό σκουριάς στους μεντεσέδες των ντουλαπιών της κουζίνας σας είναι ο σωστός καθαρισμός τους. Ανάλογα με την κατασκευή και το φινίρισμα των επίπλων σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε:

  • ζεστό νερό με σαπούνι,
  • ξύδι και νερό ή
  • μαγειρική σόδα και νερό.

Δεν χρειάζονται σκληρά χημικά προϊόντα καθαρισμού, ακόμη και για επίμονη λιπαρότητα και βρωμιά. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε πιο εύκολες λύσεις. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα τα ντουλάπια σας, ειδικά αν η κορυφή τους δεν εφάπτεται στο ταβάνι. Αυτό σας επιτρέπει να απομακρύνετε οποιαδήποτε σκόνη ή υπολείμματα που μπορεί να κρύβονται.

Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε τον καλύτερο συνδυασμό φυσικών υλικών για τα ντουλάπια σας και να τα αναμίξετε σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το υγρό σε ένα μαλακό πανί, αντί να το ψεκάσετε απευθείας στα ντουλάπια. Αυτό θα μειώσει την ποσότητα υγρασίας στα ντουλάπια και θα βοηθήσει στην πρόληψη της σκουριάς.

Για δύσκολα σημεία ή ντουλάπια με αυλακώσεις, μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε αυτούς τους χώρους. Σκουπίστε τα με ένα πανί μικροϊνών για να απορροφήσετε οποιαδήποτε υπόλοιπη υγρασία ή καθαριστικό διάλυμα.

Τέλος, για να αποτρέψετε το σχηματισμό σκουριάς, σκεφτείτε να εφαρμόσετε μια στρώση προστατευτικού κεριού ή λαδιού στους μεντεσέδες και σε άλλα μεταλλικά στοιχεία για να απωθήσετε την υγρασία μεταξύ των καθαρισμών και από τη φυσική υγρασία της κουζίνας.

Τι να κάνετε αν το υλικό στα ντουλάπια σας έχει σκουριάσει

Ο τακτικός καθαρισμός των επίπλων κουζίνας μπορεί να μειώσει την υγρασία και να αποτρέψει την εμφάνιση σκουριάς στα χερούλια των ντουλαπιών. Ωστόσο, η κουζίνα είναι ένας χώρος με αυξημένη υγρασία και τα χερούλια των ντουλαπιών μπορεί να σκουριάσουν ακόμα και με την καλύτερη συντήρηση.

Αλλά μην ανησυχείτε! Υπάρχουν τρόποι να απομακρύνετε τη σκουριά και να επαναφέρετε τα χερούλια των ντουλαπιών σας στην αρχική τους κατάσταση.

Τι θα χρειαστείτε:

  • ένα μικρό μπολ
  • ξύδι
  • νερό
  • μαλακή βούρτσα
  • πανί μικροϊνών ή σεσουάρ μαλλιών
  • κερί ή λάδι για συντήρηση μετά τον καθαρισμό (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Αποσυναρμολόγηση: Ξεκινήστε αφαιρώντας τις πόρτες των ντουλαπιών και αποσπώντας τα σκουριασμένα χερούλια.
  2. Μούλιασμα στο διάλυμα ξυδιού: Γεμίστε το μικρό μπολ με ίσα μέρη νερό και ξύδι. Βυθίστε τα σκουριασμένα χερούλια στο διάλυμα για 30 λεπτά. Το οξύ του ξυδιού θα διαλύσει τη σκουριά.
  3. Έλεγχος και καθαρισμός: Αφαιρέστε τα χερούλια από το διάλυμα και ξεπλύνετε τα με καθαρό νερό. Ελέγξτε αν η σκουριά έχει αρχίσει να φεύγει. Αν η σκουριά αποκολλάται εύκολα, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα και επιπλέον ξύδι για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα.
  4. Ξέπλυμα και στέγνωμα: Ξεπλύνετε ξανά τα χερούλια με καθαρό νερό και στη συνέχεια στεγνώστε τα εντελώς με ένα πανί μικροϊνών. Αν υπάρχουν σημεία που στεγνώνουν δύσκολα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σεσουάρ μαλλιών.
  5. Αξιολόγηση και επανατοποθέτηση: Εάν η σκουριά δεν απομακρύνεται εύκολα, τότε πιθανότατα τα χερούλια χρειάζονται αντικατάσταση. Αν όμως η σκουριά αποκολλήθηκε με επιτυχία, μπορείτε να επανατοποθετήσετε τα χερούλια στα ντουλάπια σας και να τα στερεώσετε προσεκτικά.
  6. Πρόληψη: Για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση σκουριάς, μπορείτε να εφαρμόσετε κερί ή λάδι στα μεταλλικά εξαρτήματα των ντουλαπιών σας. Αυτό θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό φράγμα κατά της υγρασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ