Το απλό λάθος στον καθαρισμό του φούρνου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη συσκευή σας

Το μαγείρεμα στο φούρνο είναι εύκολο, μέχρι να έρθει η ώρα να καθαρίσετε όλα τα λίπη και τα υπολείμματα τροφίμων από τη συσκευή. Όμως, τις περισσότερες φορές ο τρόπος που επιλέγετε να καθαρίσετε το φούρνο σας μπορεί να μειώσει την απόδοσή της και στην χειρότερη περίπτωση να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Τα καθαριστικά φούρνου περιέχουν χημικές ουσίες, στις οποίες δεν πρέπει να εκτεθούν ορισμένες ευαίσθητες περιοχές της συσκευής. Στην περίπτωση που το καθαριστικό εισχωρήσει στις περιοχές αυτές του φούρνου, μπορεί να προκληθεί διάβρωση με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η φθορά της συσκευής.

Τι προκαλεί ζημιά στο φούρνο;

Όπως και άλλα οικιακά προϊόντα καθαρισμού, τα καθαριστικά φούρνου είναι αρκετά σκληρά και πρέπει να τα χειρίζεστε με προσοχή. Πολλά από αυτά περιέχουν υδροξείδιο του νατρίου ή αλισίβα, μια εξαιρετικά διαβρωτική ένωση. Το υδροξείδιο του νατρίου χρησιμοποιείται ευρέως σε σαπούνια και προϊόντα καθαρισμού λόγω της αποτελεσματικότητάς τους στη διάλυση λίπους και βρωμιάς. Αυτό το συστατικό δεν είναι μόνο σκληρό για το δέρμα σας αλλά και για τα μέταλλα και τα κράματά τους, υλικά από τα οποία κατασκευάζονται οι φούρνοι κουζίνας.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά τον καθαρισμό του φούρνου σας;

Εάν διαθέτετε αυτοκαθαριζόμενο φούρνο, αυτός ήδη απολυμαίνεται καθώς θερμαίνεται μέχρι τους σχεδόν 500 βαθμούς Κελσίου. Το σμάλτο στο εσωτερικό ενός αυτοκαθαριζόμενου φούρνου μπορεί να καταστραφεί από το καθαριστικό φούρνου. Ο φούρνος σας έχει επίσης ένα παρέμβυσμα σιλικόνης για να είναι καλά κλειστός όσο ψήνεται το φαγητό σας. Το υλικό αυτό διασπάται εύκολα με τη χρήση καθαριστικού φούρνου και αυτό σημαίνει λιγότερη κατακράτηση θερμότητας και ότι ο φούρνος σας δεν μαγειρεύει το φαγητό ομοιόμορφα.

Καθαρίστε με ασφάλεια το φούρνο σας αφαιρώντας αντικείμενα που μπορούν να καθαριστούν ξεχωριστά

Τα καθαριστικά φούρνου είναι αποτελεσματικά στη διάλυση λίπους και βρωμιάς, αλλά μπορούν επίσης να είναι επιβλαβή για τα ευαίσθητα μέρη του φούρνου σας.

Για να χρησιμοποιήσετε το καθαριστικό φούρνου σας με ασφάλεια, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  1. Βγάλτε τα αφαιρούμενα εξαρτήματα: Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη ζημιά στο φούρνο σας είναι να βγάλετε όλα τα αφαιρούμενα εξαρτήματα, όπως τα ράφια και τα ταψιά. Αυτό θα σας επιτρέψει να καθαρίσετε αυτά τα αντικείμενα ξεχωριστά, χωρίς να ανησυχείτε για το ότι το καθαριστικό θα μπει σε ευαίσθητες περιοχές του φούρνου.
  2. Ψεκάστε τα αφαιρούμενα εξαρτήματα σε ανοιχτό χώρο: Αφού βγάλετε τα αφαιρούμενα εξαρτήματα, ψεκάστε τα με καθαριστικό φούρνου σε ανοιχτό χώρο. Αυτό θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου να εισπνεύσετε τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις ή να αγγίξετε το καθαριστικό με το δέρμα σας.
  3. Αφήστε τα αφαιρούμενα εξαρτήματα να μουλιάσουν: Αφήστε τα αφαιρούμενα εξαρτήματα να μουλιάσουν στο καθαριστικό φούρνου για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αυτό θα δώσει στο καθαριστικό χρόνο να διαλύσει το λίπος και τη βρωμιά.
  4. Καθαρίστε τα αφαιρούμενα εξαρτήματα: Μετά από 30 λεπτά, σκουπίστε τα αφαιρούμενα εξαρτήματα με ένα μαλακό πανί. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά υλικά, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα εξαρτήματα.
  5. Εάν πρέπει να καθαρίσετε το εσωτερικό του φούρνου, φροντίστε να στοχεύετε απευθείας στο φαγητό και όχι στις ευαίσθητες περιοχές. Αφήστε την πόρτα του φούρνου κλειστή καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναμονής έως και μερικές ώρες πριν τον καθαρισμό.
  6. Φορέστε προστατευτικά γάντια και μάσκα: Πάντα να φοράτε προστατευτικά γάντια και μάσκα όταν εργάζεστε με καθαριστικό φούρνου. Αυτά τα μέτρα ασφαλείας θα σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από τα επιβλαβή συστατικά του καθαριστή.
  7. Ανοίξτε τα παράθυρα: Επίσης, φροντίστε να ανοίξετε τα παράθυρα της κουζίνας για να αερίστε το χώρο. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των επιβλαβών αναθυμιάσεων από τον αέρα.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καθαριστικό φούρνου σας με ασφάλεια και να διατηρήσετε το φούρνο σας καθαρό και σε καλή κατάσταση.

Καθαρίστε το φούρνο σας με φυσικό τρόπο και προστατεύστε τη συσκευή σας

Τα καθαριστικά φούρνου είναι αποτελεσματικά στη διάλυση λίπους και βρωμιάς, αλλά μπορούν επίσης να είναι επιβλαβή για τα ευαίσθητα μέρη του φούρνου σας. Αντί να χρησιμοποιείτε καθαριστικό φούρνου, μπορείτε να δοκιμάσετε μια φυσική εναλλακτική λύση που είναι πιο ασφαλής για τον φούρνο σας και το περιβάλλον.

Η μαγειρική σόδα είναι ένα αποτελεσματικό και οικονομικό καθαριστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του φούρνου σας, χωρίς να προκαλέσει ζημιά.

Για να καθαρίσετε το φούρνο σας με μαγειρική σόδα, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Αφαιρέστε όλα τα αφαιρούμενα εξαρτήματα του φούρνου σας, όπως τα ράφια και τα ταψιά.
  • Ανακατέψτε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα με 3 κουταλιές της σούπας νερό για να σχηματιστεί μια πάστα.
  • Απλώστε την πάστα στις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου σας, αποφεύγοντας τα θερμαντικά στοιχεία.
  • Αφήστε την πάστα να καθίσει για 20-30 λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα ή σφουγγάρι για να τρίψετε απαλά την πάστα.
  • Σκουπίστε τα υπολείμματα πάστας με ένα υγρό πανί.
  • Για να αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι στη πάστα της μαγειρικής σόδας. Το ξύδι είναι ένα φυσικό καθαριστικό που βοηθά στη διάλυση του λίπους και των λεκέδων.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να καθαρίσετε το φούρνο σας με φυσικό τρόπο και να προστατεύσετε τη συσκευή σας από ζημιές.

Μερικές επιπλέον συμβουλές για να καθαρίσετε το φούρνο σας με φυσικό τρόπο:

  • Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από σάλτσα, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι στο κάτω μέρος του φούρνου και ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Οι λεκέδες θα χαλαρώσουν και θα είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν.
  • Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από λίπος, ρίξτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος του φούρνου και πασπαλίστε με λίγο ξύδι. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για 30 λεπτά πριν το τρίψετε με μια παλιά οδοντόβουρτσα.
  • Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από καπνό, αλείψτε τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου σας με ένα μείγμα από μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για 30 λεπτά πριν το τρίψετε με μια παλιά οδοντόβουρτσα.

Με λίγη προσοχή, μπορείτε να διατηρήσετε το φούρνο σας καθαρό και σε καλή κατάσταση, χωρίς να χρησιμοποιείτε επιβλαβή καθαριστικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ