Τα 7 πράγματα που κάνουν στις σχέσεις τους οι άνδρες που δεν έχουν αυτοεκτίμηση

Πολύ συχνά, οι συντροφικές σχέσεις δεν αντέχουν και διαλύονται, χωρίς οι γυναίκες να μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς το πρόβλημα.

Οι 7 ασυνείδητες συμπεριφορές των ανθρώπων που δεν έχουν αυτοπεποίθηση για την εμφάνισή τους

Οι χαρακτηριστικές ενδείξεις που δημιουργούν ρωγμές στις σχέσεις είναι: διαρκείς καβγάδες, φόβος και επιφυλακτικότητα, διαρκές αίσθημα ανεπάρκειας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ενός άνδρα βλάπτει τις συντροφικές τους σχέσεις. Ο άνδρας που βασανίζεται από ανασφάλεια, σαμποτάρουν τις σχέσεις τους.

Οι άνδρες που έχουν πραγματικά αυτοπεποίθηση και δεν προσποιούνται, διαθέτουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά

Τα 7 πράγματα που κάνουν στις σχέσεις τους οι άνδρες που δεν έχουν αυτοεκτίμηση

  • Υπερβολική αναπλήρωση
  • Διαρκής ανάγκη επιβεβαίωσης
  • Αποφυγή συγκρούσεων
  • Υπερβολική ζήλεια
  • Έλλειψη ορίων
  • Αρνητικός εσωτερικός μονόλογος
  • Προσποιητή αυτοπεποίθηση

Υπερβολική αναπλήρωση

Μια συχνή συμπεριφορά που παρατηρείται από άνδρες που δεν έχουν αυτοεκτίμηση στις σχέσεις, είναι η ανάγκη τους να αναπληρώνουν σε άλλους τομείς το έλλειμμα της αυτοπεποίθησης.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, όταν οι άνδρες νιώθουν ανασφάλεια σχετικά με την αξία τους ή για τον ρόλο τους στη σχέση, προσπαθούν να καλύψουν το κενό αυτό σε άλλους τομείς.

Μπορεί να παίρνουν ακριβά δώρα στη σύντροφο, να είναι υπερβολικά προστατευτικοί, να προσπαθούν να έχουν πάντα καλή διάθεση, ακόμη και αν δεν νιώθουν έτσι, όλα αυτά στην προσπάθειά τους να κρύψουν τα αισθήματα ανεπάρκειας. Είναι άλλωστε ευκολότερο να δημιουργήσει κανείς περισπασμούς απ’ το ν’ αντιμετωπίσει απευθείας το πρόβλημα.

Η προσπάθεια της υπεραναπλήρωσης, δεν πρόκειται ν’ αντέξει στον χρόνο. Κάποια στιγμή θα διαλυθεί, με κόστος για τη σχέση. Αν αναγνωρίζετε αυτή τη συμπεριφορά στον εαυτό σας, αναλογιστείτε τι σας ωθεί σ’ αυτή την υπερπροσπάθεια. Μην διστάσετε να αναζητήσετε βοήθεια ή να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας.

Η ευαλωτότητα δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Αντίθετα, είναι απόδειξη δύναμης.

Διαρκής ανάγκη επιβεβαίωσης

Η διαρκής ανάγκη επιβεβαίωσης, είναι ένα κοινό γνώρισμα της έλλειψης αυτοεκτίμησης.

Ένας άνδρας που είναι ανασφαλής, θέλει διαρκώς να επιβεβαιώνεται από τη σύντροφό του. Είτε για την εμφάνιση, ή για την δουλειά ή ακόμη και για θέματα δευτερεύοντα, πάντα έχει ανάγκη από αποδοχή και επιβεβαίωση.

Η διαρκής εξάρτηση από την επιβεβαίωση της συντρόφου, είναι ριζωμένη στην πεποίθηση ότι δεν είναι επαρκείς. Την ίδια στιγμή, ο φόβος της αλλαγής και της εξέλιξης, δυσκολεύει περισσότερο την προσαρμογή και την μάθηση διαφορετικών μοτίβων.

Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι, ότι όλοι κάνουν λάθη και πως αυτά, είναι ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη.

Αποφυγή συγκρούσεων

Η αποφυγή των συγκρούσεων είναι μια συχνή τακτική των ανδρών που δεν έχουν αυτοεκτίμηση.

Μπορεί να κάνουν τα πάντα προκειμένου ν’ αποφύγουν τη διαφωνία, τον καβγά, την ένταση. Ως αποτέλεσμα, προτιμούν να «καταπίνουν» τα  συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η έλλειψη ειλικρίνειας δεν επιτρέπει στις συναισθηματικές σκέψεις να βαθύνουν.

Επέρχεται ανισορροπία και μονομέρεια στη συντροφική σχέση. Δεν είναι πάντα εύκολο, όμως η αναγνώριση είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Οι σύντροφοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των σχέσεων, ότι η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων, ακόμη και όταν διαταράσσουν την ηρεμία ή δημιουργούν δυσφορία, είναι πάντα καλύτερη από την απώθηση ή την αποφυγή.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί υπομονή, χρόνο και συνειδητή προσπάθεια με τον εαυτό. Οι σύντροφοι πρέπει να μάθουν να εκφράζουν με σιγουριά και εποικοδομητικά τις απόψεις και τις διαφωνίες τους, χωρίς να φοβούνται για την έκβαση. Εκτός από τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, οι υγιείς συγκρούσεις καλλιεργούν υγιέστερες και πιο ουσιαστικές σχέσεις.

Υπερβολική ζήλεια

Η υπερβολική ζήλεια είναι ακόμη μια συμπεριφορά ενδεικτική της χαμηλής αυτοεκτίμησης ενός άνδρα. Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση ενός άνδρα συνδέεται με τη ζήλεια στις σχέσεις.

Αυτό σημαίνει ότι, οι άνδρες με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι εκείνοι που αισθάνονται ότι απειλούνται από τις αλληλεπιδράσεις της συντρόφου τους, οι οποίες συχνά τους πυροδοτούν το συναίσθημα της ζήλειας.

Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής και κυρίως η κατανόηση της πηγής της, είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της αυτοεκτίμησης.

Τις περισσότερες φορές, η ζήλεια είναι προσωπικό θέμα και δεν προκαλείται από τη συμπεριφορά του ερωτικού συντρόφου. Η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης μπορεί να δράσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της ζήλειας.

Έλλειψη ορίων

Οι άνδρες που δεν έχουν αυτοεκτίμηση, διστάζουν να θέσουν τα όριά τους στη συντροφική σχέση. Θεωρούν ότι οι ανάγκες της συντρόφου είναι πιο σημαντικές, με αποτέλεσμα να παραμελούν τα δικά τους συναισθήματα και τις επιθυμίες.

Η αδυναμία της οριοθέτησης αποδίδεται στην έλλειψη αυτοεκτίμησης. Ο άνδρας φοβάται πως αν εξωτερικεύσει τις ανάγκες του, ή αν αρνηθεί κάτι, η σύντροφος θα τον απορρίψει ή θα τον εγκαταλείψει.

Η υγιής οριοθέτηση είναι αναγκαίο στοιχείο των συντροφικών σχέσεων. Δεν είναι εγωισμός αλλά σεβασμός προς τον εαυτό και τις ανάγκες του.

Οι σύντροφοι πρέπει να επικοινωνούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια, να εκφράζουν τις ανάγκες τους και να θέτουν τα όριά τους. Η σχέση πρέπει να διέπεται από ισορροπία και να μην γίνεται μονομερής προσπάθεια.

Αναγκαίο στοιχείο των συντροφικών σχέσεων, είναι η αμοιβαιότητα. Έτσι, προάγεται ο σεβασμός, η κατανόηση, που ενισχύουν το αίσθημα της προσωπικής αξίας.

Αρνητικός εσωτερικός μονόλογος

Ο αρνητικός μονόλογος είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των ανδρών που δεν έχουν αυτοεκτίμηση.

Οι άνδρες που έχουν έλλειμα αυτοεκτίμησης είναι οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού τους. Μειώνουν τον εαυτό τους, τον υποτιμούν, υπονομεύουν τα κατορθώματα και τις επιτυχίες τους. Ο αρνητικός εσωτερικός μονόλογος επιδρά δυσμενώς στην αυτοεκτίμηση, συνολικά την ψυχική υγεία και τις σχέσεις των ανδρών.

Μην εγκλωβίζεστε στις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας. Να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας σαν έναν καλό φίλο: με σεβασμό, ευγένεια και κατανόηση.

Προσποιητή αυτοπεποίθηση

Μπορεί να μοιάζει παράδοξο αλλά ένα συχνό σημάδι των ανδρών με έλλειμμα αυτοεκτίμησης είναι η προσποιητή αυτοπεποίθηση.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοεκτίμηση προσπαθούν να κρύψουν τις ανασφάλειές τους, προσποιούμενοι την αυτοπεποίθηση, συχνά μέσα από υπερβολές και ίσως αλαζονική συμπεριφορά. Η προσποιητή αυτοπεποίθηση μπορεί να παραπλανά τους άλλους βραχυπρόθεσμα. Δεν λύνει, όμως, το πραγματικό πρόβλημα.

Η αληθινή αυτοπεποίθηση πηγάζει από την πλήρη αποδοχή του εαυτού μας, των ελαττωμάτων μας και την προσπάθεια διαρκούς βελτίωσης.

Το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή του εαυτού. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας και μην προσπαθείτε να γίνετε κάποιος άλλος. Να είστε περήφανοι για τα δυνατά σας σημεία και ν’ αναγνωρίζετε τις αδυναμίες σας.

Η αποδοχή είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα προς την καλλιέργεια αυθεντικής και ακλόνητης αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Tip

Η αναγνώριση αυτών των συμπεριφορών είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή. Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια στη συμπεριφορά σας, να θυμάστε ότι μπορείτε να αλλάξετε. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βελτιωθούν.

Μην φοβάστε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αν παλεύετε με προβλήματα αυτοεκτίμησης. Η θεραπεία προσφέρει τα αναγκαία εργαλεία και τις στρατηγικές για τη διαχείριση των συναισθημάτων στην πορεία αυτού του ταξιδιού.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης είναι μια διεργασία και δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια.  Σας αξίζει αγάπη και σεβασμός. Να πιστεύετε στον εαυτό σας. Να είστε βέβαιοι πως είστε πολύ πιο δυνατοί απ’ όσο πιστεύετε.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ