Σαν σήμερα 30 Ιανουαρίου στην ιστορία της μουσικής

Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έλαβαν χώρα σαν σήμερα, στην ιστορία της μουσικής

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

1955 – Καθώς είναι ήδη εγκατεστημένα περίπου μισό εκατομμύριο τζούκ-μποξ σε καφέ και εστιατόρια στην Αμερική, η εταιρία AMI ξεκινάει να εισχωρεί και στην αντίστοιχη αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου.

1956 – Ο Elvis Presley ηχογραφεί το κομμάτι του Carl Perkins “Blue Suede Shoes” και μπαίνει στο Top-20.

1958 – O Elvis Presley με το “Jailhouse Rock” σκαρφαλώνει στην κορυφή του βρετανικού τσαρτ, όπου παραμένει για τρεις εβδομάδες.

1961 – Οι Shirelles είναι το πρώτο γυναικείο γκρουπ που ανεβαίνει στο νούμερο ένα του Hot 100 του Billboard με το “Will You Love Me Tomorrow”.

1968 – Ο Bobby Goldsboro ηχογραφεί το “Honey” στα RCA Studios στο Νάσβιλ του Τενεσί. Ανέβηκε στην κορυφή του αμερικάνικου χιτ-παρέϊντ και έμεινε εκεί για τέσσερις εβδομάδες. Ήταν ο δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως για το 1968, ξεπερνώντας ακόμη και εκείνες του “Hey Jude”. Ωστόσο, σε μια δημοσκόπηση του 2011, οι αναγνώστες του περιοδικού Rolling Stone κατέταξαν το «Honey» ως το δεύτερο χειρότερο τραγούδι της δεκαετίας του 1960.

1969 – Με τον Billy Preston να κάθεται στα πλήκτρα, οι Beatles εμφανίστηκαν δημόσια για τελευταία φορά όταν έπαιξαν επί 42 λεπτών στον τελευταίο όροφο πάνω από τα κεντρικά γραφεία της Apple Records. Η παράσταση σταμάτησε από την αστυνομία αφού οι γείτονες παραπονέθηκαν για τον θόρυβο. H προηγούμενη live εμφάνιση τους ήταν πριν από 2,5 χρόνια, από τότε που είχαν παίξει στο Candlestick Park, στο Σαν Φρανσίσκο, στις 29 Αυγούστου 1966.

1973 – Καθώς αλλάζουν το όνομα τους για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτή τη φορά από Wicked Lester σε KISS, οι Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley και Peter Criss, κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση ως KISS στο Popcorn Club στο Queens της Νέας Υόρκης.

1975 – The Bee Gees ξεκινήσουν την ηχογράφηση του “Jive Talkin'”, το οποίο θα γίνει η δέκατη τέταρτη επιτυχία τους στο Billboard Top 20. Η έμπνευση του Barry Gibb για το τραγούδι ήρθε όταν η σύζυγός του σχολίασε τον ήχο που έκανε το αυτοκίνητό τους καθώς διέσχιζαν μια γέφυρα πάνω από τον κόλπο Biscayne στο Μαϊάμι.

1982 – Το “I Can’t Go for That” των Hall And Oates ανεβαίνει στο Νο.1 του Billboard Pop chart και στο R&B chart ταυτόχρονα.

1989 – Ο George Michael έχει μια μεγάλη βραδιά στα 16α American Music Awards, κερδίζοντας το βραβείο για το Καλύτερο Άλμπουμ για το “Faith” και το βραβείο Καλύτερου Άντρα Καλλιτέχνη και στις δύο κατηγορίες Pop/Rock και Soul/R&B.

1990 – Στον Bob Dylan απονέμεται η υψηλότερη πολιτιστική διάκριση της Γαλλίας. Ο καλλιτέχνης ονομάστηκε Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Jack Lang.

2016 – Μόλις είκοσι ημέρες αφότου πέθανε από καρκίνο στο ήπαρ ο David Bowie, το άλμπουμ του “Blackstar” ανεβαίνει στο #1 στην Αμερική. Πουλώντας 181.000 αντίτυπα την μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή ” ‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald “, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram:mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ