Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη – 2 ιστορίες που μπορείτε να πείτε

Οι γιορτές πλησιάζουν και όλοι οι γονείς μικρών παιδιών αντιμετωπίζουν ένα βασικό πρόβλημα εκτός από τις αγορές παιχνιδιών. Τι θα πουν στα παιδιά τους για τον Άγιο Βασίλη. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν το θέμα, τι να απαντήσουν στις των παιδιών τους ή τι να κάνουν εάν τα παιδιά ανακαλύψουν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει.

Το πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον Άγιο Βασίλη μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο, συχνά πολύπλοκο, θέμα. Αρκετοί γονείς αναφέρουν ότι είχαν πει στα παιδιά τους ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και όταν έμαθαν την αλήθεια αισθάνθηκαν προδομένα. Οπότε τι πρέπει να πείτε;

Η παιδοψυχολόγος, Jess Vander Wier μοιράζεται παρακάτω ιδέες και στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για τον Άγιο Βασίλη.

Αποφασίστε ποια ιστορία του Άγιου Βασίλη θα πείτε

Ναι θα πείτε μία ιστορία στα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη που θα έχει πολύ φαντασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πείτε την ίδια ιστορία με άλλες οικογένειες. «Το πώς μιλάτε στο παιδί σας για τον Άγιο Βασίλη εξαρτάται από τις οικογενειακές σας αξίες. Οι οικογενειακές αξίες είναι οι πεποιθήσεις, οι στάσεις και οι αρχές που μοιράζεται κάθε οικογένεια. Αυτές οι αξίες βοηθούν στην καθοδήγηση των συμπεριφορών, των αποφάσεων και των τρόπων ζωής μιας οικογένειας», αναφέρει η παιδοψυχολόγος.

Επιπλέον οι συζητήσεις για τον Άγιο Βασίλη παρέχουν ευκαιρίες για να μεταδώσετε στα παιδιά σας αξίες, όπως ο σεβασμός στις διαφορετικές πεποιθήσεις. Τα παιδιά σας σίγουρα θα ακούσουν από τους φίλους τους στο σχολείο διαφορετικές ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να τους εξηγήσετε πόσο σημαντικό είναι να ακούνε και να σέβονται διαφορετικές ιστορίες, ανθρώπους και τρόπους σκέψης ή παραδόσεων.

Καθορίστε τις οικογενειακές αξίες σας

«Ενθαρρύνω τους γονείς να κάνουν κάποιο προσωπικό προβληματισμό για να καθορίσουν τις οικογενειακές τους αξίες. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε την ανατροφή σας για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε με τα παιδιά σας», σημείωσε η Jess Vander Wier.

Για παράδειγμα υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας:

  • Ποιες προσωπικές πεποιθήσεις και στάσεις καθοδηγούν τη συμπεριφορά σου;
  • Τι έκανε η οικογένειά σου για τον Άγιο Βασίλη όταν μεγάλωνες;
  • Ποιες παραδόσεις από την παιδική σου ηλικία ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σου;
  • Ποιες παραδόσεις δεν συνάδουν με τις αξίες σου;

Κάνοντας ερωτήσεις, όπως οι παραπάνω, μπορείτε να προσδιορίσετε τις οικογενειακές σας αξίες, τις παραδόσεις που θέλετε να μεταδώσετε στα παιδιά σας και τις παραδόσεις που θέλετε να αφήσετε έξω από την πόρτα του σπιτιού σας.

Εάν για παράδειγμα εκτιμάτε ιδιαίτερα την αλήθεια και την ειλικρίνεια και επιμένετε πολύ σε αυτές, τότε ίσως θα ήταν καλό να πείτε στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης είναι φανταστικός. Εάν πείτε μία παραπλανητική ιστορία τότε αυτό θα έρχεται σε αντίθεση με τα διδάγματα σας προς τα παιδιά σας. Φυσικά θα πρέπει να λάβετε υπόψη εάν τα παιδιά σας είναι σε αρκετά μεγάλη ηλικία ώστε να καταλάβουν την αλήθεια.

Η ιστορία του «Πνεύματος του Άγιου Βασίλη»

Εάν θέλετε να διατηρήσετε την φανταστική ιστορία του Άγιου Βασίλη αλλά να έχετε και κάποια στοιχεία πραγματικότητας τότε μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά για το «πνεύμα» του Άγιου Βασίλη.

Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε: «Πιστεύουμε ότι ο Άγιος Βασίλης είναι πνεύμα ευτυχίας και καλοσύνης. Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι πια ένα άτομο, αλλά ένα ευγενικό, στοργικό συναίσθημα που προέρχεται από το να είμαστε μαζί και να κάνουμε καλά πράγματα ο ένας για τον άλλον».

Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας θα μπορούσε να είναι η παρακάτω: όια Η μία άλλη «Υπήρχε ένας πραγματικός άντρας ονόματι Άγιος Νικόλαος που ζούσε σε ένα μέρος που ονομαζόταν Τουρκία πριν από εκατοντάδες χρόνια – παρέδωσε παιχνίδια στα παιδιά την περίοδο των Χριστουγέννων. Σήμερα, γιορτάζουμε το πνεύμα του Αγίου Νικολάου, που πλέον αποκαλούμε Άγιο Βασίλη, δίνοντας απλόχερα τα Χριστούγεννα».

Η ιστορία με τον «αληθινό» Άγιο Βασίλη

Σίγουρα το να πιστεύει κανείς στον Άγιο Βασίλη είναι ένα μαγικό κομμάτι της παιδικής ηλικίας του. Γι’ αυτό είναι λογικό να θέλετε τα παιδιά σας να έχουν την ίδια εμπειρία. Έτσι μπορείτε να πείτε την παρακάτω ιστορία: «Ο Άγιος Βασίλης ζει στον Βόρειο Πόλο. Κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων, φορτώνει το μεγάλο, κόκκινο έλκηθρο του και παραδίδει τα παιχνίδια σε κάθε σπίτι. Παρόλο που αυτά τα δώρα είναι τόσο ξεχωριστά, το πιο σημαντικό πράγμα για τον Άγιο Βασίλη είναι ο ενθουσιασμός και η καλοσύνη που σκορπίζει. Αυτή είναι η πραγματική μαγεία του Άγιου Βασίλη».

Τι να Αποφύγετε

Όποια ιστορία και αν επιλέξετε για τον Άγιο Βασίλη θα πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να αποφύγετε δια ροπάλου. Πρώτα και κύρια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον Άγιο Βασίλη για να χειραγωγήσετε τα παιδιά και να ελέγξετε το πώς συμπεριφέρονται. Για παράδειγμα εάν τους λέτε ότι δεν θα τους φέρει δώρα εάν είναι άτακτα κλπ, τότε δημιουργείτε πρόβλημα. Επίσης αποφύγετε την ιδέα ότι ο Άγιος Βασίλης φέρνει μεγάλα, ακριβά δώρα.

Σκεφτείτε πώς θα αποκαλύψετε την αλήθεια

Εάν επιλέξετε να πείτε στα παιδιά σας ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε πώς και πότε θα πείτε την αλήθεια. Μερικοί γονείς θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του παιδιού τους και θα περιμένουν τις ερωτήσεις τους πριν ανοίξουν τη συζήτηση. Άλλες οικογένειες θα επιλέξουν να πουν την ιστορία όταν νιώσουν ότι το παιδί τους είναι αναπτυξιακά αρκετά ώριμο για να το καταλάβει.

Θα θελήσετε επίσης ένα σχέδιο για να μιλήσετε στο παιδί σας για την αλήθεια, εάν την ακούσει από έναν φίλο ή σε κάποια ταινία πριν του μιλήσετε εσείς.

Να περιμένετε πολλές πολλές ερωτήσεις

Τα παιδιά είναι από την φύση τους περίεργα. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να σας κάνουν αμέτρητες ερωτήσεις για τον Άγιο Βασίλη. Σκεφτείτε τι είδους ερωτήσεις μπορεί να κάνουν, ώστε να μπορείτε να σχεδιάσετε προσεκτικά απαντήσεις που λειτουργούν για τις μοναδικές στάσεις και πεποιθήσεις σας.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορεί να αναμένετε:

  • «Πώς παραδίδει δώρα ο Άγιος Βασίλης στο σπίτι μας αν δεν έχουμε καμινάδα;»
  • «Πώς πετούν οι τάρανδοι αν δεν έχουν φτερά;»
  • «Πώς φτάνει ο Άγιος Βασίλης στο σπίτι όλων σε μια νύχτα;»

Όταν το παιδί σας έχει ερωτήσεις μπορείτε να ξεκινήσετε απαντώντας με περιέργεια. Αντί να βιαστείτε να τους δώσετε απαντήσεις, αφήστε τα να φανταστούν ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε: «Αναρωτιέμαι και εγώ. Εσύ τι πιστεύεις;»

Να περιμένετε έντονα συναισθήματα

Εάν επιλέξετε να πείτε στα παιδιά σας ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός θα πρέπει να περιμένετε έντονα συναισθήματα όταν ανακαλύψουν την αλήθεια. «Έχω ακούσει από τόσους πολλούς γονείς πόσο μπερδεμένοι, θυμωμένοι και προδομένοι ένιωσαν όταν έμαθαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν αληθινός. Για κάποιους, έσπασε κομμάτι της εμπιστοσύνης που είχαν με τους γονείς τους» ανέφερε η παιδοψυχολόγος.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απαντήσετε επικυρώνοντας τα συναισθήματά των παιδιών. Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι όταν έρχονται αντιμέτωποι με διαφορετικές απόψεις. Μπορείτε να πείτε: «Είσαι πραγματικά μπερδεμένος με τον Άγιο Βασίλη. Από τη μία, πιστεύεις ότι είναι αληθινός και από την άλλη, οι φίλοι σου στο σχολείο λένε ότι είναι φανταστικός».

Δύσκολη συζήτηση

Η συζήτηση στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη μπορεί να είναι περίπλοκη και δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι μέρος της μαγείας των Χριστουγέννων. Είτε χρησιμοποιήσετε κάποια από τις δύο παραπάνω ιστορίες είτε πείτε την αλήθεια το «κλειδί» είναι να παραμείνετε σταθεροί στις αξίες και τις παραδόσεις της οικογένειας σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ