Πώς να διατηρήσετε τις συσκευασμένες σαλάτες φρέσκες για περισσότερο καιρό, σύμφωνα με ειδικούς τροφίμων

Τα λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και το μαρούλι είναι από τα πιο ευέλικτα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε. Ταιριάζουν τέλεια σε μια πληθώρα πιάτων, από πολύχρωμες σαλάτες μέχρι χορταστικά σάντουιτς. Τα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C και ασβέστιο.

Εάν αγοράζετε συχνά σακούλες με έτοιμες σαλάτες, πιθανότατα έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να βρείτε μαραμένα και λασπωμένα φύλλα μέσα στη σακούλα λίγες μέρες μετά την αγορά. Ειδικοί τροφίμων εξηγούν πώς μπορούμε να διατηρούμε τα έτοιμα λαχανικά για σαλάτα φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.

Πώς να διατηρήσετε τα λαχανικά για σαλάτα φρέσκα για περισσότερο καιρό: Οδηγός Αποθήκευσης

Ανεξάρτητα από τον τύπο των πράσινων λαχανικών, ισχύουν οι ίδιοι γενικοί κανόνες αποθήκευσης:

  • Διατηρήστε τα λαχανικά δροσερά κατά την μεταφορά από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι
  • Στο σπίτι διατηρήστε τα λαχανικά στο ψυγείο
  • Αποφύγετε την συμπύκνωση με μια χαρτοπετσέτα

Διατηρήστε τα λαχανικά δροσερά κατά τη μεταφορά από το σούπερ μάρκετ

Η σωστή αποθήκευση ξεκινάει πριν καν φτάσετε σπίτι από το σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον Randy W. Worobo, καθηγητή μικροβιολογίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Cornell. Διατηρείστε τα χόρτα σας σε μια ισοθερμική τσάντα. Με αυτόν τον τρόπο, η συσκευασία δεν θα εκτεθεί στη θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν μπει στο ψυγείο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο συμπύκνωσης (υγρασίας). Η υγρασία μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής των λαχανικών για σαλάτα, καθώς ευνοεί την γρήγορη αλλοίωσή τους.

Στο σπίτι διατηρήστε τα λαχανικά στο ψυγείο

Στο σπίτι, τοποθετήστε τις κλειστές σακούλες με τα φυλλώδη λαχανικά απευθείας στο ψυγείο, συμβουλεύει ο Worobo. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το ψυγείο σας είναι ρυθμισμένο στη σωστή θερμοκρασία των 4 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερα, όπως συνιστά το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων (φυλλώδη λαχανικά ή άλλα).

Εάν δεν είστε σίγουροι για τη θερμοκρασία του ψυγείου σας, τοποθετήστε ένα θερμόμετρο στο πιο ζεστό σημείο του ψυγείου σας – συνήθως κοντά στην πόρτα – για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία, λέει η Ghaida Batarseh Havern, MS, εκπαιδευτικός ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Michigan State.

Αποφύγετε την συμπύκνωση με μια χαρτοπετσέτα

Μετά το άνοιγμα της σακούλας με τα λαχανικά για σαλάτα, θα πρέπει να συνεχίσετε να ελαχιστοποιείτε τη συμπύκνωση μέσα στη συσκευασία, λέει ο Worobo. Για να το πετύχετε αυτό, τοποθετήστε μια καθαρή χαρτοπετσέτα μέσα στη σακούλα και σφραγίστε την με ένα κλιπ τσιπς. Η χαρτοπετσέτα θα βοηθήσει στην απορρόφηση οποιασδήποτε συμπύκνωσης που μπορεί να αναπτυχθεί κατά την αποθήκευση.

Προτιμήστε λαχανικά για σαλάτα σε κουτί

Τα φύλλα λαχανικών για σαλάτα σε κουτί διατηρούνται συνήθως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτά σε σακούλες και πρέπει να αποθηκεύονται ακολουθώντας τις μεθόδους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η ημερομηνία στη συσκευασία δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να τα πετάξετε

Τα περισσότερα σακουλάκια ή κουτιά με λαχανικά για σαλάτα έχουν μια ημερομηνία μέχρι την οποία είναι καλό να τα καταναλώσετε (best-by date). Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ημερομηνία διαφέρει από την ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με την Havern, η ημερομηνία “καλύτερης χρήσης” είναι ένας δείκτης ποιότητας, όχι ασφάλειας τροφίμων.

Αντίθετα, οι ημερομηνίες λήξης αναφέρονται στην ασφάλεια των τροφίμων, καθώς σας ενημερώνουν για την τελευταία ημέρα που είναι ασφαλές να καταναλώσετε το τρόφιμο. Επομένως, εάν η ημερομηνία “καλύτερης χρήσης” έχει περάσει, μπορείτε ακόμα να φάτε τα φύλλα σαλάτας, αλλά μπορεί να μην έχουν την ίδια ποιότητα, γεύση και φρεσκάδα όπως πριν, λέει η Havern. «Εάν τα φύλλα φαίνονται ακόμα σφιχτά και δεν υπάρχει ορατή αλλοίωση του ιστού των φύλλων, μπορείτε ακόμα να τα χρησιμοποιήσετε», λέει ο Worobo.

Σημάδια αλλοίωσης των συσκευασμένων λαχανικών για σαλάτα

Όταν πρόκειται για φύλλα λαχανικών για σαλάτα, σύμφωνα με την Havern, κοινά σημάδια αλλοίωσης είναι τα εξής:

  • μαραζώνουν τα φύλλα,
  • η γλίτσα,
  • η δυσάρεστη οσμή ή
  • η αλλαγή του χρώματος

«Πρέπει επίσης να ελέγξετε το κάτω μέρος της σακούλας, επειδή η αλλοίωση μπορεί να εμφανιστεί πρώτα εκεί», λέει ο Worobo. Ειδικότερα, τα χαλασμένα φύλλα θα παράγουν ένα υγρό με αλλοιωμένο χρώμα, το οποίο συχνά συσσωρεύεται στο κάτω μέρος.

Αγοράστε ολόκληρα μαρούλια και χόρτα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Εάν θέλετε τα φύλλα σαλάτας να διατηρηθούν για περισσότερο, σκεφτείτε να επιλέξετε ολόκληρα μαρούλια ή ματσάκια αντί για συσκευασίες με κομμένα λαχανικά. Σύμφωνα με την Havern, το κόψιμο των λαχανικών αλλάζει τη βιοχημεία των φύλλων, καθιστώντας τους ιστούς ευάλωτους στη βακτηριακή μόλυνση. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα στους ιστούς απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους, το οποίο χρησιμεύει ως τροφή για τους μικροοργανισμούς που προκαλούν την αλλοίωση, λέει ο Worobo.

Και επειδή τα φύλλα σε σακούλες και κουτιά είναι συχνά κομμένα, έχουν γενικά μικρότερη διάρκεια ζωής (3 έως 5 ημέρες) από τα ολόκληρα μαρούλια (1 έως 2 εβδομάδες) μετά την ημερομηνία αγοράς. Έτσι, αν αγοράσετε ολόκληρα μαρούλια ή ματσάκια σπανάκι μπορείτε να καθορίσετε πότε θα κόψετε τα φύλλα. Επιπλέον, τα ολόκληρα, μη κομμένα λαχανικά είναι συνήθως φθηνότερα, οπότε η αλλαγή αυτή θα σας βοηθήσει επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα στα ψώνια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ