Πώς να αποθηκεύσετε το σπανάκι ώστε να διατηρηθεί φρέσκο για περισσότερο καιρό

Το σπανάκι, πλούσιο σε πρωτεΐνη και βιταμίνες, είναι ένα πολύχρωμο και ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε συνταγή, από smoothie μέχρι νόστιμα πιάτα ζυμαρικών. Ενώ έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, είναι γνωστό ότι δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής στο ψυγείο.

Αντί να πετάτε το σπανάκι που χαλάει γρήγορα, διαβάστε παρακάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για σωστή αποθήκευση και αξιοποιήστε το στο έπακρο.

Γιατί χαλάει το σπανάκι;

Έχετε αγοράσει ποτέ σπανάκι και μετά από λίγες μέρες να δείτε τα φύλλα να έχουν αλλοιωθεί; Γιατί το σπανάκι φαίνεται να χάνει γρήγορα τη φρεσκάδα του; Η απάντηση είναι εξαιτίας της υγρασίας.

Η υγρασία επιταχύνει τη φθορά των ευαίσθητων φύλλων του σπανακιού, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι στεγνό όταν το αποθηκεύετε.

Αν δεν είστε σίγουροι πώς να καταλάβετε αν το σπανάκι έχει χαλάσει, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε:

 • Πρώτα, τα φύλλα πρέπει να είναι τραγανά και να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, χωρίς σημάδια κιτρινίσματος στις άκρες.
 • Ένα άλλο σημάδι ότι το σπανάκι έχει χαλάσει, είναι αν τα φύλλα είναι μαραμένα.
 • Επίσης, το σπανάκι πρέπει να έχει μια γλυκιά μυρωδιά. Αν τα φύλλα μυρίζουν ξινά ή μουχλιασμένα, καλύτερα να τα πετάξετε.

Διατηρήστε το σπανάκι φρέσκο για περισσότερο ακολουθώντας 3 απλά βήματα

Το σπανάκι είναι ένα υγιεινό λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα. Αλλά πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε φρέσκο για περισσότερο καιρό;

Ακολουθήστε αυτά τα 3 απλά βήματα:

 1. Αφαιρέστε την υγρασία: Στεγνώστε τα φύλλα σπανακιού με χαρτοπετσέτα για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία.
 2. Στρώστε ένα δοχείο με μια στεγνή χαρτοπετσέτα: Η προσθήκη μιας χαρτοπετσέτας στο δοχείο βοηθά στην απορρόφηση της επιπλέον υγρασίας, η οποία παρατείνει τη διάρκεια ζωής του σπανακιού.
 3. Αποθηκεύστε το σπανάκι για να διατηρηθεί φρέσκο για περισσότερο καιρό: Τοποθετήστε τα φύλλα σπανακιού στο δοχείο με τη χαρτοπετσέτα, κλείστε το καλά και αποθηκεύστε το στο ψυγείο.

Πόσο καιρό διατηρείται το σπανάκι;

Το σπανάκι είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να προσθέσει γεύση και θρεπτικά συστατικά σε πολλά πιάτα. Αλλά πόσο διαρκεί πραγματικά; Η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο αποθήκευσης.

Φρέσκο Σπανάκι

Όταν αποθηκεύεται σωστά, το φρέσκο σπανάκι μπορεί να διατηρηθεί για 3 έως 7 ημέρες στο ψυγείο.

 • Μην πλύνετε το σπανάκι πριν το αποθηκεύσετε. Η υγρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του σπανακιού και το πλύσιμο μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωσή του. Πλύντε το μόνο όταν είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε.
 • Αν πρέπει να το πλύνετε, φροντίστε να στεγνώσει πολύ καλά πριν το αποθηκεύσετε.
 • Τυλίξτε το σπανάκι σε χαρτί κουζίνας. Αυτό θα απορροφήσει την υγρασία και θα βοηθήσει στη διατήρηση της φρεσκάδας του.
 • Τοποθετήστε το σπανάκι στο πιο κρύο συρτάρι του ψυγείου σας. Αυτό συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος.

Μερικά tips για περισσότερη διάρκεια ζωής:

 • Αφαιρέστε τυχόν μαραμένα ή κιτρινισμένα φύλλα πριν την αποθήκευση.
 • Χρησιμοποιήστε μεγαλύτερα δοχεία αποθήκευσης για να επιτρέψετε στο σπανάκι να αναπνεύσει.

Μαγειρεμένο Σπανάκι

Το μαγειρεμένο σπανάκι διατηρείται για 3 έως 5 ημέρες στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Μπορείτε επίσης να το καταψύξετε για μελλοντική χρήση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ