Μαγειρεμένο ρύζι: Πώς να το αποθηκεύσετε σωστά και να το ξαναζεστάνετε με ασφάλεια, σύμφωνα με ειδικούς

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη συζήτηση στα social media σχετικά με το εάν πρέπει να τρώμε το ρύζι που έχει περισσέψει.  Η σωστή αποθήκευση του ρυζιού είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αποφυγή της τροφικής δηλητηρίασης, αλλά και για τη διατήρηση της ποιότητάς του.

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τις ντομάτες ώστε να διατηρηθούν φρέσκες για περισσότερο καιρό

Ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων εξηγούν πώς να το αποθηκεύουμε σωστά, τις καλύτερες μεθόδους για να το ξαναζεστάνουμε και συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου τροφικής δηλητηρίασης.

Γιατί είναι σημαντική η σωστή αποθήκευση του μαγειρεμένου ρυζιού

Η σωστή αποθήκευση του μαγειρεμένου ρυζιού είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με την Shannon Stover, MS, RD, ειδικό ασφάλειας τροφίμων στο Michigan State University Extension.

Πώς να αποθηκεύσετε τα λεμόνια ώστε να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο καιρό – 5 αποτελεσματικοί τρόποι

Χωρίς σωστή αποθήκευση, το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να εισέλθει στη ζώνη κινδύνου θερμοκρασίας (4 έως 60 βαθμοί Κελσίου), την περιοχή όπου τα επιβλαβή βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτερα.

Συγκεκριμένα, το βακτήριο Bacillus cereus (βάκιλλος ο κηρόχρους) συχνά συνδέεται με το ρύζι, καθώς τα σπόριά του μπορούν να βρεθούν στους ωμούς, μη μαγειρεμένους κόκκους και μπορεί να επιβιώσει της διαδικασίας μαγειρέματος.

Η κατανάλωση ρυζιού μολυσμένου με Bacillus cereus μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως εμετό, διάρροια και ναυτία.

Η ακατάλληλη αποθήκευση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του μαγειρεμένου ρυζιού, ειδικά την υφή και τη γεύση. Για παράδειγμα, όταν αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία, με αποτέλεσμα να γίνει πολτός ή να αποκτήσει μια δυσάρεστη υφή, λέει ο McKenzie Dokter, σεφ εκπαιδευτής στη σχολή μαγειρικής Auguste Escoffier.

Και όταν αποθηκεύεται με λάθος τρόπο στο ψυγείο, μπορεί να απορροφήσει δυσάρεστες γεύσεις και να χάσει τη γεύση του, με αποτέλεσμα να γίνει ξηρό και σκληρό.

Οι καλύτερες πρακτικές για την αποθήκευση μαγειρεμένου ρυζιού

Όταν αποθηκεύετε μαγειρεμένο ρύζι, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές γεύμα.

  • Αφήστε το να κρυώσει
  • Αποθηκεύστε το στο ψυγείο
  • Χρησιμοποιήστε το μέσα σε 4 ημέρες
  • Κατάψυξη για μελλοντική χρήση

Αφήστε το ρύζι να κρυώσει

Αφήστε πάντα το ρύζι να κρυώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσετε. Διαφορετικά, θα παραμείνει για πολύ χρόνο στη ζώνη κινδύνου θερμοκρασίας, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. «Για να κρυώσει σωστά, τοποθετήστε το σε ρηχά τηγάνια και καλύψτε το ελαφρώς στο ψυγείο», λέει ο Stover. «Μην τοποθετείτε ζεστό ή καυτό ρύζι σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο, καθώς ο ζεστός αέρας πρέπει να βρει διέξοδο».

Χρησιμοποιήστε ένα καλά σφραγισμένο δοχείο

«Μετά την σωστή ψύξη, το μαγειρεμένο ρύζι πρέπει να αποθηκευτεί σε ένα καλά σφραγισμένο δοχείο τροφίμων», λέει ο Stover. Αυτό όχι μόνο θα αποτρέψει τη διασταυρούμενη μόλυνση από άλλα τρόφιμα (μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων), αλλά θα μειώσει και την απώλεια υγρασίας.

Αποθηκεύστε το στο ψυγείο

Μην αποθηκεύετε ποτέ μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως σημειώνει ο Dokter, η αποθήκευσή του στο ψυγείο είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των τροφίμων. «Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων, διατηρώντας το φρέσκο και ασφαλές για κατανάλωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει ο Dokter.

Χρησιμοποιήστε το μέσα σε 4 ημέρες

Όπως συμβαίνει με όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα, το μαγειρεμένο ρύζι διαρκεί από 3 έως 4 ημέρες στο ψυγείο, σύμφωνα με τους ειδικούς του USDA.

Κατάψυξη για μελλοντική χρήση

Ίσως εκπλαγείτε να μάθετε ότι είναι δυνατή η κατάψυξη του μαγειρεμένου ρυζιού. Για να το κάνετε αυτό, «αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το μεταφέρετε σε ένα δοχείο κατάψυξης ή σακούλα που κλείνει καλά», λέει ο Dokter.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε την περίσσεια αέρα και αποθηκεύστε το στην κατάψυξη για έως και 6 μήνες. Σημειώστε ότι η κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μαλακή υφή του, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο ρύζι σε πιάτα όπου η υφή είναι λιγότερο σημαντική, όπως κατσαρόλες ή σούπες, λέει ο Dokter.

Πώς να ξαναζεστάνετε το μαγειρεμένο ρύζι με ασφάλεια

Το εκ νέου ζέσταμα του μαγειρεμένου ρυζιού είναι εξίσου σημαντικό με την σωστή αποθήκευσή του. Αν το κάνετε σωστά, θα εξασφαλίσετε ότι όλα τα βακτήρια θα καταστραφούν και το προϊόν θα είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να διαπιστώσετε εάν το ρύζι έχει ζεσταθεί επαρκώς. Σύμφωνα με τον Stover, ένα μπολ ρύζι θεωρείται σωστά ζεστό όταν φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 74 βαθμών Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα. Αυτή είναι η ελάχιστη θερμοκρασία που απαιτείται για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί κατά την ψύξη.

Μέθοδος φούρνου μικροκυμάτων

Για να ξαναζεστάνετε με ασφάλεια το ψημένο ρύζι στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, λέει ο Dokter:

  1. Τοποθετήστε το σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Καλύψτε ελαφρώς το ρύζι με μια υγρή πετσέτα κουζίνας. (Αυτό θα αποτρέψει το στέγνωμα του ρυζιού).
  3. Ζεστάνετε το ρύζι στο φούρνο μικροκυμάτων σε δυνατή ισχύ για 1 έως 2 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί καλά, ανακατεύοντας στη μέση για ομοιόμορφο ζέσταμα.
  4. Αφήστε το να σταθεί για 1 ή 2 λεπτά. Ανοίξτε το με ένα πιρούνι και σερβίρετε.

Μέθοδος κουζίνας

Μπορείτε επίσης να ξαναζεστάνετε αποθηκευμένο ψημένο ρύζι στην κουζίνα. «Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο από το φούρνο μικροκυμάτων, αλλά έχει ως αποτέλεσμα ομοιόμορφα ζεστό ρύζι με ωραία υφή», λέει ο Dokter:

  1. Τοποθετήστε το σε μια κατσαρόλα.
  2. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας νερό ή ζωμό ανά 2 φλιτζάνια ρύζι. Αυτό θα αποτρέψει το ρύζι από το να κολλήσει στο τηγάνι και να στεγνώσει.
  3. Καλύψτε την κατσαρόλα με καπάκι.
  4. Ζεστάνετε σε χαμηλή έως μέση φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το ρύζι να ζεσταθεί καλά.

Συμβουλές για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης από το μαγειρεμένο ρύζι

Μην ξαναζεσταίνετε το μαγειρεμένο ρύζι επανειλημμένα

Όταν ξαναζεσταίνετε μαγειρεμένο ρύζι, ετοιμάστε μόνο όση ποσότητα χρειάζεστε. Δεν συνιστάται να το ξαναζεσταίνετε περισσότερες από μία φορές, καθώς η γεύση και η υγρασία θα μειωθούν, λέει ο Stover.

Επιπλέον, όταν ξαναζεσταίνεται επανειλημμένα, παραμένει περισσότερο χρόνο στη ζώνη κινδύνου θερμοκρασίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.

Αποφύγετε να αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου

Το ρύζι, όπως όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα, δεν πρέπει ποτέ να αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες, λέει ο Stover. Εάν συμβεί αυτό, θα εισέλθει στη ζώνη κινδύνου θερμοκρασίας και θα αυξήσει τον κίνδυνο φιλοξενίας βακτηρίων που προκαλούν ασθένεια. Για να ελαχιστοποιήσετε αυτόν τον κίνδυνο, ξεκινήστε τη διαδικασία ψύξης το συντομότερο δυνατό, συνιστά ο Stover.

Πετάξτε το ρύζι που έχει μείνει έξω για πολύ καιρό

Εάν το μαγειρεμένο ρύζι μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες, πετάξτε το. Η κατανάλωσή του θα αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων, ειδικά για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ