Πώς να απαλλαγείτε για πάντα από τους κοριούς – 7 βήματα

Οι κοριοί είναι ένα είδος εντόμων που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, συνήθως τη νύχτα. Τα τσιμπήματα τους μπορούν να έχουν σε διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων, ψυχολογικών επιδράσεων και αλλεργικών συμπτωμάτων.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τους κοριούς είναι ότι είναι δύσκολο να τους εντοπίσετε και ακόμα πιο δύσκολο να τους ξεφορτωθείτε, οπότε μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές προσεγγίσεις για να τους σκοτώσετε όλους.

Οι κοριοί έχουν διάμετρο μόλις 5 χιλιοστά, αναπαράγονται γρήγορα, ξέρουν πού να κρύβονται για να αποφεύγουν τον εντοπισμό και μπορούν να ζουν για μήνες μεταξύ των γευμάτων τους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτά τα μικροσκοπικά έντομα μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στο σπίτι σας.

Το καλό είναι μπορείτε να απαλλαγείτε μόνοι σας από τους κοριούς. Όμως χρειάζεται υπομονή, καθώς η απομάκρυνση των κοριών συχνά απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να απαλλαγείτε από αυτούς μόνοι σας, ίσως χρειαστεί να καλέσετε έναν επαγγελματία εξολοθρευτή.

Πώς να απαλλαγείτε από τους κοριούς;

Βήμα 1: Εντοπισμός όλων των μολυσμένων περιοχών

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να εντοπίσετε τους κοριούς νωρίς πριν αρχίσουν να αναπαράγονται. Είναι πολύ πιο εύκολο και οικονομικότερο να αντιμετωπίσετε μια μικρή μόλυνση από μια μεγάλη.

Τα μικρά αυτά έντομα στριμώχνονται σε μικροσκοπικά σημεία, όπως οι ραφές ενός στρώματος ή ενός καναπέ και οι πτυχές των κουρτινών.

Επίσης, αναζητήστε τους:

  • κοντά στις ετικέτες των στρωμάτων και των κρεβατιών
  • σε ρωγμές στο πλαίσιο του κρεβατιού και στο κεφαλάρι
  • στις σανίδες
  • ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ
  • σε αρθρώσεις επίπλων
  • μέσα σε ηλεκτρικές πρίζες
  • Κάτω από μία ταπετσαρία που έχει χαλαρώσει
  • κάτω από πίνακες και αφίσες στους τοίχους
  • στη ραφή όπου συναντιούνται η ταπετσαρία και το ταβάνι

Χρησιμοποιήστε φακό και μεγεθυντικό φακό για να ελέγξετε όλες αυτές τις περιοχές.

Μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια των κοριών από τα εξής:

  • ζωντανούς κοριούς, οι οποίοι είναι κοκκινωποί και έχουν μήκος περίπου 5-6 χιλιοστά
  • σκούρες κηλίδες  – πρόκειται για περιττώματα κοριών
  • κοκκινωπούς λεκέδες στο στρώμα σας από κοριούς που έχουν συνθλιβεί
  • μικρά και ωχροκίτρινα αυγά, κελύφη αυγών και κιτρινωπά δέρματα που αποβάλλουν οι κοριοί

Βήμα 2: Περιορίστε την περιοχή της μόλυνσης

Μόλις είστε σίγουροι ότι έχετε κοριούς, πρέπει να τους περιορίσετε ώστε να μπορέσετε να τους ξεφορτωθείτε. Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να παγιδεύσετε τους κοριούς είναι με την ηλεκτρική σας σκούπα.

Ανοίξτε την ηλεκτρική σκούπα και περάστε την πάνω από κάθε πιθανή κρυψώνα. Σφραγίστε το περιεχόμενο της ηλεκτρικής σκούπας σε μια πλαστική σακούλα και πετάξτε την. Στη συνέχεια, καθαρίστε σχολαστικά την ηλεκτρική σκούπα.

Ακολούθως, σφραγίστε όλα τα λευκά είδη και τα μολυσμένα ρούχα σας σε πλαστικές σακούλες μέχρι να μπορέσετε να τα πλύνετε. Βάλτε τα στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο. Εάν ένα ρούχο δεν μπορεί να πλυθεί, βάλτε το στο στεγνωτήριο για 30 λεπτά στην υψηλότερη δυνατή ρύθμιση θερμοκρασίας.

Οτιδήποτε δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο και το στεγνωτήριο θα πρέπει να τοποθετηθεί σε πλαστική σακούλα. Αφήστε το εκεί για μερικούς μήνες, αν είναι δυνατόν, για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα ζωύφια θα πεθάνουν.

Εάν δεν μπορείτε να καθαρίσετε τα έπιπλα που έχουν μολυνθεί τότε θα πρέπει να τα πετάξετε. Αποσυναρμολογείστε τα και γράψε πάνω τους με σπρέι τη λέξη “κοριοί” πάνω τους, έτσι ώστε να μην προσπαθήσει κανείς άλλος να τα πάρει στο σπίτι του.

Βήμα 3: Προετοιμασία για την απαλλαγή από τους κοριούς

Προτού ξεκινήσετε την διαδικασία απαλλαγής από τους κοριούς, πρέπει να κάνετε μία μικρή προετοιμασία για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα σεντόνια, τα χαλιά, οι κουρτίνες και τα ρούχα έχουν καθαριστεί ή πεταχτεί

Απαλλαγείτε από τις κρυψώνες των κοριών:

  • Μαζέψτε βιβλία, περιοδικά, ρούχα και οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στο πάτωμα και κάτω από το κρεβάτι σας.
  • Πετάξτε ό,τι μπορείτε.
  • Μην μεταφέρετε αντικείμενα από ένα μολυσμένο δωμάτιο σε ένα καθαρό – θα μπορούσατε να εξαπλώσετε τους κοριούς.

Σφραγίστε τυχόν ανοιχτούς χώρους:

  • Κολλήστε τις χαλαρές ταπετσαρίες.
  • Σφραγίστε τις ρωγμές στα έπιπλα και γύρω από τις σανίδες.
  • Κολλήστε με ταινία τις ανοιχτές ηλεκτρικές πρίζες.

Τέλος, μετακινήστε το κρεβάτι σας τουλάχιστον 15 εκατοστά μακριά από τον τοίχο, ώστε να μην μπορούν να σκαρφαλώσουν οι κοριοί.

Βήμα 4: Σκοτώστε τους κοριούς

Αρχικά μπορείτε να προσπαθήσετε να απομακρύνετε τους κοριούς χωρίς χημικά. Αυτοί οι κοριοί είναι αρκετά εύκολο να σκοτωθούν με υψηλή θερμότητα στους 46 βαθμούς Κελσίου ή με έντονο κρύο στους 0 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι αντιμετώπισης των κοριών με αυτές τις μεθόδους:

  • Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, βάλτε τα στο στεγνωτήριο στην υψηλότερη ρύθμιση θερμότητας για 30 λεπτά.
  • Χρησιμοποιήστε ατμοκαθαριστή σε στρώματα, καναπέδες και άλλα σημεία όπου κρύβονται κοριοί.
  • Συσκευάστε τα μολυσμένα αντικείμενα σε μαύρες σακούλες και αφήστε τα έξω σε μια ζεστή μέρα που φτάνει τους 35°C ή σε ένα κλειστό αυτοκίνητο. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, μπορεί να χρειαστούν 2 έως 5 μήνες για να σκοτωθούν οι σφραγισμένοι κοριοί.
  • Τοποθετήστε τις σακούλες που περιέχουν κοριούς στην κατάψυξη στους -18°C. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία. Αφήστε τους εκεί για τουλάχιστον 4 ημέρες.

Μόλις καθαρίσετε όλους τους ορατούς κοριούς, κάντε τον χώρο αφιλόξενο για τους υπόλοιπους. Τοποθετήστε καλύμματα με προστασία από τους κοριούς πάνω από το στρώμα και το κρεβάτι σας. Κλείστε τα καλύμματα αυτά με φερμουάρ. Οι κοριοί που έχουν παγιδευτεί στο εσωτερικό τους θα πεθάνουν και οι νέοι κοριοί δεν θα μπορούν να εισέλθουν.

Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν εξαλείψουν όλα τα έντομα, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε ένα εντομοκτόνο.

Τα εντομοκτόνα μπορούν να βοηθήσουν στην απαλλαγή του σπιτιού σας από τους κοριούς. Αναζητείστε αυτά που φέρουν ειδική σήμανση για χρήση σε κοριούς.

Ακολουθούν μερικοί τύποι εντομοκτόνων που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Οι πυρεθρίνες και τα πυρεθροειδή είναι οι πιο κοινές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των κοριών. Ωστόσο, ορισμένοι κοριοί έχουν γίνει ανθεκτικοί σε αυτές.
  • Οι πυρρόλες, όπως το chlorfenapyr, σκοτώνουν τους κοριούς διαταράσσοντας τα κύτταρά τους.
  • Τα νεονικοτινοειδή είναι εκδοχές της νικοτίνης. Καταστρέφουν το νευρικό σύστημα των κοριών. Αυτός ο τύπος χημικών ουσιών λειτουργεί σε κοριούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί σε άλλα φυτοφάρμακα.
  • Τα αποξηραντικά είναι ουσίες που καταστρέφουν την προστατευτική εξωτερική επίστρωση των κοριών. Χωρίς αυτή την επικάλυψη, οι κοριοί στεγνώνουν και πεθαίνουν. Δύο παραδείγματα αποξηραντικών ουσιών είναι το αερογέλο διοξειδίου του πυριτίου (Tri-Die και CimeXa) και η «διατομική γη». Το πλεονέκτημα των αποξηραντικών είναι ότι οι κοριοί δεν μπορούν να γίνουν ανθεκτικοί σε αυτά, ενώ το μειονέκτημα είναι ότι δρουν αργά. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να χρειαστούν μερικούς μήνες για να εξοντώσουν όλους τους κοριούς.
  • Οι νεφελοποιητές ή οι βόμβες κοριών σκοτώνουν τους κοριούς, αλλά δεν μπορούν να μπουν σε ρωγμές και σχισμές όπου κρύβονται αυτά τα ζωύφια. Μπορούν επίσης να είναι τοξικά για τον άνθρωπο εάν τα χρησιμοποιήσετε λανθασμένα. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα. Φύγετε από το δωμάτιο προτού ενεργοποιήσετε έναν νεφελοποιητή.
  • Τα προϊόντα με βάση τα φυτικά έλαια είναι λιγότερο τοξικά από τα χημικά εντομοκτόνα και λειτουργούν καλά κατά των κοριών.

Βήμα 5: Αξιολόγηση και αποτροπή μελλοντικών μολύνσεων

Οι κοριοί μπορεί να χρειαστούν αρκετό χρόνο για να εξαλειφθούν. Πριν βεβαιωθείτε ότι καταφέρατε να απαλλαγείτε από τους κοριούς, πρέπει να βρείτε αποδείξεις ότι οι κοριοί έχουν μετακινηθεί. Ελέγξτε τις μολυσμένες περιοχές περίπου μία φορά κάθε 7 ημέρες για σημάδια δραστηριότητας.

Για να εντοπίσετε ευκολότερα τους επιζώντες κοριούς, τοποθετήστε αναχαιτιστές κοριών κάτω από κάθε πόδι του κρεβατιού. Αυτές οι συσκευές θα παγιδεύσουν τους κοριούς πριν μπορέσουν να αναρριχηθούν στο κρεβάτι σας. Μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε να ελέγχετε τους αναχαιτιστές για έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι κοριοί είναι ανθεκτικά πλάσματα. Εκεί που νομίζετε ότι τους εξοντώσατε, μπορεί να τους εντοπίσετε ξανά. Εάν εξακολουθούν να εμφανίζονται, τότε θα πρέπει να καλέσετε έναν επαγγελματία εξολοθρευτή.

Βήμα 6: Καλέστε έναν επαγγελματία

Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κοριούς μόνοι σας, ήρθε η ώρα να αναλάβουν δράση οι επαγγελματίες. Οι εταιρείες καταπολέμησης παρασίτων έχουν το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιούν χημικές ουσίες και άλλες θεραπείες που δεν είναι διαθέσιμες σε εσάς. Διαθέτουν εντομοκτόνα που σκοτώνουν τους κοριούς τόσο κατά την επαφή και παραμένουν μέσα στα έπιπλα και τις ρωγμές για να σκοτώνουν τους κοριούς μακροπρόθεσμα.

Οι εταιρείες καταπολέμησης παρασίτων μπορούν να φέρνουν ειδικό εξοπλισμό που θερμαίνει το δωμάτιο σε θερμοκρασία μεταξύ 57,22 και 62,78°C  – αρκετά υψηλή για να σκοτώσει τους κοριούς.

Πριν φτάσει η εταιρεία καταπολέμησης παρασίτων, θα πρέπει να σας δώσει οδηγίες για την προετοιμασία του σπιτιού σας. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες τους και θα έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να εξοντώσετε τους κοριούς.

Βήμα 7: Κρατήστε τους κοριούς μακριά

Μόλις φύγουν οι κοριοί, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά:

  • Καθαρίστε κάθε ακαταστασία. Μην αφήνετε χαρτιά, περιοδικά, ρούχα ή άλλα αντικείμενα στο πάτωμα.
  • Καλύψτε το στρώμα και τα ελατήρια με ένα κάλυμμα για κοριούς.
  • Σκουπίστε και πλύνετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα, τα έπιπλα, τις κουρτίνες και τα χαλιά.
  • Σφραγίστε τις ρωγμές γύρω από τις πρίζες φωτισμού, τις σανίδες και τις ηλεκτρικές πρίζες, ώστε να μην μπορούν να τρυπώσουν οι κοριοί.
  • Ελέγχετε για κοριούς στα δωμάτια των ξενοδοχείων όταν ταξιδεύετε για να αποφύγετε να τους φέρετε μαζί σας στο σπίτι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ