Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου: Πώς να φτιάξετε υγιεινά μπισκότα για τις γιορτές, σύμφωνα με διατροφολόγο

Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου. Βρισκόμαστε επίσημα στην εορταστική περίοδο και αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να φτιάξετε τα αγαπημένα σας σπιτικά μπισκότα. Όμως, αν ανησυχείτε μήπως οι διατροφικές σας συνήθειες, την περίοδο των εορτών, παραβιάζουν την υγιεινή διατροφή που ακολουθείτε, υπάρχουν τρόποι για να κάνετε τα μπισκότα που θα φτιάξετε λίγο πιο θρεπτικά.

Ποια είναι τα πιο υγιεινά γιορτινά μπισκότα;

Η διαιτολόγος διατροφολόγος Abra Pappa συνιστά να αφιερώσετε λίγο επιπλέον χρόνο αναζητώντας πιο ποιοτικά συστατικά για τα μπισκότα που θα φτιάξετε. Επιλέξτε αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο καλύτερης ποιότητας.

Αν πειραματίζεστε στην κουζίνα, δοκιμάστε ένα διαφορετικό είδος αλευριού, το οποίο μπορεί να αναβαθμίσει τη διατροφική αξία του μπισκότου σας. Επιλογές όπως το αλεύρι αμύγδαλου ή το αλεύρι βρώμης, έχουν συχνά περισσότερες πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα σε σύγκριση με το λευκό αλεύρι. 

Τα μπισκότα, όπως και άλλα επιδόρπια, είναι τρόφιμα με λίπος, ζάχαρη, νάτριο και υδατάνθρακες, κάτι το οποίο τα κάνει εθιστικά. Για να κάνετε το αγαπημένο σας γιορτινό σνακ πιο υγιεινό μπορείτε για παράδειγμα να αντικαταστήσετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με έναν άλλο τύπο που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις περιέχουν 13,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3,3 γραμμάρια φυτικών ινών και 0,33 γραμμάρια φυτικών ινών, καθώς και μια πολύ μικρή ποσότητα σιδήρου. Η ίδια ποσότητα από αλεύρι αμυγδάλου έχει 21,4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 14,3 γραμμάρια φυτικών ινών, καθώς και περισσότερο ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε την παραδοσιακή λευκή ζάχαρη με έναν άλλο τύπο γλυκαντικού. Η Pappa συνιστά μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή ζάχαρη καρύδας, ως εναλλακτική λύση.

Ενώ η λευκή ζάχαρη έχει μια «θέση στη διατροφή μας», λέει η διατροφολόγος, η ζάχαρη καρύδας έχει υψηλότερη διατροφική αξία. Είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , επομένως θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος από την κανονική ζάχαρη, σύμφωνα με μια ανάλυση στο International Journal of Environmental Research and Public Health. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο έχει ελάχιστα έως καθόλου θρεπτικά οφέλη.

Η Pappa συνιστά επίσης να αναζητήσετε συνταγές που χρησιμοποιούν χουρμάδες, μπανάνες ή γλυκοπατάτες, αντί για ζάχαρη ή μαζί με ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να κάνετε τα μπισκότα σας λίγο πιο υγιεινά, μειώνοντας την ποσότητα ζάχαρης που απαιτεί η συνταγή. 

Πώς να φτιάξετε υγιεινά μπισκότα για τις γιορτές

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάποιες από αυτές τις παραπάνω εναλλακτικές λύσεις για να κάνετε τα αγαπημένα σας μπισκότα πιο υγιεινά, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Εάν κάποια μέλη της οικογένειάς σας έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, μπορείτε να βρείτε αλεύρι χωρίς γλουτένη που είναι το βασικό υποκατάστατο του αλευριού για όλες τις χρήσεις. Η Pappa επισημαίνει ότι είναι καλύτερο να βρίσκετε συνταγές που περιλαμβάνουν τα είδη αλευριού που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε.

Η προσθήκη περισσότερων διατροφικών επιλογών δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαλλαγείτε από τις συνήθειες σας για τα Χριστούγεννα.

Τα αρτοσκευάσματα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς οικογενειακές παραδόσεις κατά την περίοδο των γιορτών. Μπορείτε να επιλέξετε συστατικά υψηλότερης ποιότητας και να ετοιμάσετε τις αγαπημένες συνταγές χωρίς να έχετε το άγχος ότι θα χαλάσετε την υγιεινή διατροφή σας.

Η ιστορία του μπισκότου

H αγγλική λέξη «cookie» προέρχεται από την ολλανδική λέξη «koekje», η οποία σημαίνει μικρό κέικ ή κουλουράκι. Οι Ολλανδοί αρτοποιοί συνήθιζαν να τεστάρουν την θερμοκρασία των φούρνων τους σε μικρές ποσότητες ζύμης, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι δεν θα καταστραφεί τελείως το μείγμα του κέικ, σε περίπτωση που η θερμοκρασία δεν ήταν η κατάλληλη.

Με τον τρόπο αυτό δημιούργησαν τα μπισκότα που είναι μικρά κομμάτια του μαγειρεμένου μείγματος, και είναι πεντανόστιμα.

Η προέλευση του μπισκότου φαίνεται να αρχίζει από την Περσία, κατά τον 7ο αιώνα, αμέσως μετά τη χρήση της ζάχαρης που είχε γίνει κοινή στην περιοχή. Στη συνέχεια, εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της Μουσουλμανικής κατάκτησης της Ισπανίας. Τα μπισκότα, είναι κοινά σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τον 14ο αιώνα, ξεκινώντας από την βασιλική κουζίνα, και καταλήγοντας στους μικροπωλητές. Τα μπισκότα έφτασαν στην Αμερική τον 17ο αιώνα. Τα πιο δημοφιλή μπισκότα ήταν τα αμυγδαλωτά και τα μπισκότα με μέλι τα οποία γίνονταν ανάρπαστα.

Στην Αμερική, ένα μπισκότο περιγράφεται ως ένα λεπτό, γλυκό, συνήθως στο μέγεθος ενός κέικ. Ένα μπισκότο μπορεί να είναι οποιοδήποτε από μία ποικιλία χειρός, με βάση το αλεύρι γλυκά κέικ, είτε τραγανή ή μαλακό.

Κάθε χώρα έχει τη δική της λέξη για μπισκότο. Στην Αμερική, στην Αγγλία αλλά και στην Αυστραλία, ονομάζονται «cookies», στην Ισπανία «galletas», στη Γερμανία «ΚΕΚ» ή «Plätzchen” (μπισκότα Χριστουγέννων) και στην Ιταλία «Amaretti» .

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ