Όταν μια σχέση χάνει τη λάμψη της – Τα 5 βήματα για να βάλετε τέλος

«Έρωτας με την πρώτη ματιά»… Μια εσφαλμένη ονομασία, που κανονικά θα πρέπει να το ονομάσουμε «πόθος εκ πρώτης όψεως με τη δυνατότητα να γίνει κάτι βαθύτερο και πιο μόνιμο με αρκετή εμπιστοσύνη, αμοιβαίο σεβασμό και χρόνο», αλλά εντάξει, αυτό δεν είναι τόσο πιασάρικο.

Ο πόθος/έρωτας με την πρώτη ματιά είναι μια ισχυρή άμεση έλξη που μπορεί να είναι απίστευτα συναρπαστική. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε εδώ είναι ότι τα συναισθήματα, ακόμα και η αγάπη, μπορούν και κυμαίνονται.

Είναι απολύτως πιθανό να έχετε έντονα, άμεσα συναισθήματα για κάποιον που εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, ακαριαία. Δεν σημαίνει ότι τα συναισθήματα δεν ήταν αληθινά ή δυνατά, αλλά τα συναισθήματα δεν είναι πάντα σταθερά. Μπορούν να άμπωτη, να ρέουν και ακόμη και φαινομενικά να εξαφανιστούν, σαν παλίρροιες που τραβιούνται από ένα μαγευτικό φεγγάρι.

Η γρήγορη εμπειρία σας δεν απονομιμοποιεί τα συναισθήματα που είχατε αρχικά. Η αγάπη και η έλξη εμφανίζονται συχνά σε πολλές μορφές και η παθιασμένη έλξη στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, γνωστή ως “limerence”, (αν κάποιος θέλει να εντυπωσιάσει τους συναδέλφους του στον καφέ με μια φανταχτερή λέξη για λαγνεία) μπορεί μερικές φορές να “παγώσει” και να μετατραπεί σε μια πιο άνετη, συντροφική στοργή – ή θα μπορούσε να εξατμιστεί εντελώς.

Το πιο κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός είναι η ειλικρίνεια, τόσο με τον εαυτό σας όσο και με εκείνον.

Δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό ή εύκολο να χωρίσεις με κάποιον, αλλά εδώ μία φόρμουλα με 5 βήματα

  1. Αυτοστοχασμός
  2. Μίλα ανοιχτά και με ειλικρίνεια
  3. Χώρος (σεβασμός και απόσταση)
  4. Αναζητήστε υποστήριξη
  5. Φροντίδα του εαυτού σου

Αυτοστοχασμός

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για τα συναισθήματά σας. Θυμηθείτε, δεν χρωστάτε σε κανέναν μια σχέση, αλλά οφείλετε στον εαυτό σας το σεβασμό να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας.

Μίλα ανοιχτά και με ειλικρίνεια

Να είσαι από ειλικρινής μαζί του για αυτό που βιώνεις. Εκφράστε πώς τα συναισθήματά σας, δυστυχώς, έχουν αλλάξει. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε δηλώσεις όπως «εγώ» για να κρατάτε τη συζήτηση αγκυροβολημένη στις εμπειρίες σας, όχι στις πράξεις του, όπως «Νιώθω ότι τα συναισθήματά μου έχουν αλλάξει και πιστεύω ότι δεν θα ήταν δίκαιο για κανέναν από εμάς να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση»

Χώρος (σεβασμός και απόσταση)

Δώστε του χώρο για να επεξεργαστεί τον χωρισμό. Μπορεί να αισθάνεται πληγωμένος και μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο μακριά σας για να αναλύσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του σχετικά με αυτό που έχει συμβεί.

Αναζητήστε υποστήριξη

Απευθυνθείτε σε έναν έμπιστο φίλο ή φίλους. Είναι μια συναισθηματική στιγμή και η ύπαρξη ενός δικτύου υποστήριξης μπορεί να προσφέρει τεράστια ανακούφιση, απαραίτητες προοπτικές και μιμίδια σχετικά με τα σκυλιά που χορεύουν.

Φροντίδα του εαυτού σου

Φροντίστε τον εαυτό σας. Είναι εντάξει να στεναχωριέσαι για τη σχέση και τα συναισθήματα που είχες κάποτε για εκείνον, ακόμα κι αν γνωρίζεις ότι ο τερματισμός της σχέσης ήταν το σωστό.

Η αγάπη, σε όλες τις μορφές της, σπάνια είναι απλή ή εύκολη. Εμπειρίες σαν αυτές, ωστόσο, μας διδάσκουν για τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας και την ικανότητά μας για ενσυναίσθηση – και αυτή η γνώση γίνεται μέρος της συναισθηματικής μας ανάπτυξης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ