Οι ομοιότητες του Michael Jackson και του Elvis Presley

Η ιστορία της μουσικής είναι γεμάτη από την παρουσία εξαιρετικών ταλέντων που πρωτοπόρησαν στα είδη τους, γοητεύοντας το κοινό σε όλο τον κόσμο.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Μεταξύ αυτών των θρύλων είναι ο Michael Jackson και ο Elvis Presley, που ξεχώρισαν ως δύο εμβληματικές μορφές που επαναπροσδιόρισαν τις αντίστοιχες μουσικές εποχές τους. Παρά τα διαφορετικά στυλ και είδη, αυτοί οι δύο σούπερ σταρ μοιράστηκαν κάποιες ομοιότητες στον τρόπο ερμηνείας και εμφανίσεών τους.

1. Δυναμική σκηνική παρουσία

Τόσο ο Michael Jackson όσο και ο Elvis Presley διέθεταν μια έμφυτη ικανότητα να προκαλούν την προσοχή του κοινού με τη δυναμική σκηνική τους παρουσία. Οι εμφανίσεις τους ήταν ένα θέαμα που άφηνε το κοινό έκπληκτο και εντυπωσιασμένο. Η ηλεκτρισμένη σκηνική παρουσία του Jackson χαρακτηριζόταν από τις περίπλοκες χορευτικές του φιγούρες, τις “ρευστές” κινήσεις του πάνω στη σκηνή και την απαράμιλλη ενέργεια. Αντίστοιχα, η κομψότητα, η χαρισματική συμπεριφορά και η σαγηνευτική γοητεία του Presley προσέλκυαν τους θαυμαστές, κάνοντάς τους να αισθάνονται μέρος της εμπειρίας.

2. Ηλεκτρισμός του κοινού

Μία από τις βασικές ομοιότητες μεταξύ αυτών των δύο θρύλων της μουσικής, ήταν η ικανότητά τους να συνδέονται με το κοινό τους σε ένα βαθύ, συναισθηματικό επίπεδο. Ο Jackson και ο Presley ήταν μάστορες στο να εμπλέκουν τους θαυμαστές τους, χρησιμοποιώντας τον αυτοσχεδιασμό, την αλληλεπίδραση με το κοινό και τα εντυπωσιακά κοστούμια, για να διατηρούν υψηλά επίπεδα ενθουσιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεών τους. Αντιλαμβάνονταν τη σημασία του να διατηρούν την ενέργεια στην αίθουσα στο αποκορύφωμά της, αφήνοντας στο τέλος το κοινό να λαχταράει για περισσότερα.

3. Καθιερωμένες μοναδικές κινήσεις

Τόσο ο Jackson όσο και ο Presley χρησιμοποίησαν εμβληματικές χορευτικές κινήσεις που στην εποχή τους έφεραν επανάσταση στον κόσμο των παραστάσεων και είχαν βέβαια έντονο το σεξουαλικό στοιχείο. Το moonwalk του Jackson, ένας χορευτικός βηματισμός, που έμοιαζε να αψηφούσε τη βαρύτητα και φαινόταν να γλιστράει πάνω στη σκηνή, άφηνε το κοινό άναυδο και έγινε σύμβολο του απαράμιλλου ταλέντου του. Από την άλλη πλευρά, οι περιστροφές και οι κινήσεις του Presley ήταν σαν να έβαζαν φωτιά στη σκηνή, προσθέτοντας ένα ξεχωριστό στοιχείο συμβατό στις rock and roll εμφανίσεις του. Αυτές οι χαρακτηριστικές κινήσεις όχι μόνο ενθουσίαζαν το κοινό αλλά και εδραίωσαν τους δύο καλλιτέχνες παγκοσμίως με την ιδιότητα του θρύλου.

4. Η ανάμειξη των ειδών μουσικής

Μία από τις αξιοσημείωτες ομοιότητες μεταξύ αυτών των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών, ήταν η προθυμία τους να εξερευνήσουν και να συνδυάσουν διαφορετικά είδη μουσικής για να δημιουργήσουν ο καθένας έναν μοναδικό και χαρακτηριστικό ήχο. Ο Elvis Presley, που συχνά αναφέρεται ως ο “βασιλιάς του rock and roll”, συνδύασε στη μουσική του στοιχεία της gospel, των blues και της country. Αυτή η προσέγγιση που συνδύαζε αρμονικά αυτά τα είδη, όχι μόνο αναδιαμόρφωσε το παγκόσμιο μουσικό τοπίο αλλά και ξεπέρασε τα φυλετικά εμπόδια στη διαχωρισμένη ακόμα τότε μουσική βιομηχανία της εποχής του.

Παρομοίως, ο Michael Jackson ήταν κι αυτός ένας πρωτοπόρος που συνδύασε τα είδη. Η μουσική του ενσωμάτωσε στοιχεία της R&B, της pop, της funk και του rock, με αποτέλεσμα έναν ήχο που ήταν μοναδικά δικός του. Το πρωτοποριακό άλμπουμ του Jackson “Thriller”, παραμένει ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, αναδεικνύοντας την ικανότητά του να “συγχωνεύει” άψογα τα μουσικά είδη και να δημιουργεί διαχρονικές επιτυχίες.

5. Οι φωνητικές δυναμικές

Μια άλλη εντυπωσιακή ομοιότητα μεταξύ των δύο τραγουδιστών ήταν οι εξαιρετικές φωνητικές τους ικανότητες. Τόσο ο Jackson όσο και ο Presley διέθεταν απίστευτο εύρος φωνής και την ευελιξία να μετακινούνται εύκολα ανάμεσα σε ρυθμικά τραγούδια και απαλά κομμάτια. Οι φωνές τους δεν ήταν απλώς όργανα αλλά εργαλεία για να μεταφέρουν τα συναισθήματα και να συνδεθούν με το κοινό τους σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Είτε επρόκειτο για το γεμάτο ψυχή φαλτσέτο του Jackson είτε για τις εγκάρδιες μπαλάντες του Presley, οι φωνές τους άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο της μουσικής.

6. Η αλληλεπίδραση με την μπάντα

Ενώ ήταν αναμφισβήτητα οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των συναυλιών τους, τόσο ο Jackson όσο και ο Presley αναγνώριζαν τη σημασία των συγκροτημάτων που τους συνόδευαν. Καλλιέργησαν ισχυρές σχέσεις με τους μουσικούς τους, δημιουργώντας ένα συνεκτικό και σφιχτοδεμένο σύνολο. Αυτή η συνέργεια τους επέτρεψε να προσφέρουν αξέχαστες ζωντανές εμφανίσεις, όπου η μουσική συμπλήρωνε άψογα τη χαρισματική τους παρουσία.

7. Πολιτιστικά είδωλα

Ο Michael Jackson και ο Elvis Presley ξεπέρασαν τα όρια της μουσικής και έγιναν πολιτιστικά είδωλα της εποχής τους. Προκάλεσαν τα κοινωνικά πρότυπα και έσπασαν τα φυλετικά ταμπού εμπόδια σε εποχές που χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές κοινωνικές αλλαγές. Η εξέγερση του Presley κατά των συντηρητικών προτύπων στη δεκαετία του ’50, αμφισβήτησε το status quo και έθεσε τις βάσεις για την πολιτιστική επανάσταση της δεκαετίας του 1960. Ομοίως, τα πρωτοποριακά μουσικά βίντεο του Jackson και οι επιλογές αμφίεσής του στη δεκαετία του ’80 αμφισβήτησαν τις αντιλήψεις για τη φυλή και την ταυτότητα.

8. Παγκόσμια απήχηση

Η μουσική τους δεν γνώριζε σύνορα. Τόσο ο Jackson όσο και ο Presley ήταν διεθνείς σούπερ σταρ με αφοσιωμένους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Η ικανότητά τους να επικοινωνούν με διαφορετικά ακροατήρια σε παγκόσμια κλίμακα εδραίωσε τη θέση τους στην κορυφή και η μουσική τους εξακολουθεί να έχει απήχηση σε ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες.

9. Διαχρονική επιρροή

Ίσως η πιο μεγάλη απόδειξη του μεγαλείου τους είναι η διαχρονική επιρροή που άσκησαν στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών. Μουσικοί, χορευτές και καλλιτέχνες διαφόρων ειδών συνεχίζουν να αντλούν έμπνευση από τον Michael Jackson και τον Elvis Presley. Οι πρωτοποριακές προσφορές τους στον κόσμο της ψυχαγωγίας παραμένουν πηγή έμπνευσης και καινοτομίας.

Ενώ είναι προφανές ότι ο Michael Jackson και ο Elvis Presley μοιράζονται πολλές ομοιότητες στην προσέγγιση της μουσικής και της ερμηνείας τους, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και τις διαφορές τους. Ο Presley ήταν ένας ικανός κιθαρίστας, που έπαιζε κλασική κιθάρα, καθώς επικεντρωνόταν στα φωνητικά του κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Αντίθετα, ο Jackson, ένας τρομερός χορευτής, δεν έπαιζε μουσικά όργανα στη σκηνή. Αυτές οι διαφοροποιήσεις αναδεικνύουν τις ατομικές τους δυνάμεις και τις μοναδικές πτυχές της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας.

Εν κατακλείδι, ο Michael Jackson και ο Elvis Presley, αν και προέρχονται από διαφορετικές μουσικές εποχές και είδη, παρουσίασαν και οι δύο από μια σαγηνευτική σκηνική περσόνα και από μια μουσική καινοτομία, που άφησε έναν αναμφισβήτητο αντίκτυπο στην παγκόσμια μουσική σκηνή και την ποπ κουλτούρα. Οι κληρονομιές τους συνεχίζουν να εμπνέουν και να έχουν απήχηση στο κοινό παγκοσμίως, υπενθυμίζοντάς μας τη δύναμη της ιδιαίτερης ερμηνείας και τη διαχρονική επιρροή των αληθινών icons.

Michael Jackson Elvis Presley

Σημείωση: Ο Michael Jackson δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Elvis Presley, άλλωστε όταν πέθανε ο Elvis το 1977, ο Michael ήταν μόλις 19 ετών. Συνδέθηκε όμως ερωτικά για ένα διάστημα με την κόρη του Presley, την Lisa Marie. Η φωτογραφία είναι ενδεικτική, προϊόν φωτομοντάζ.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Χ (Twitter): @IosifAvramoglou – Facebook.com/avramoglou – Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ