Υπάρχει μια έντονη διαφορά μεταξύ του να έχεις μια σχέση με ένα φίλο και του να χάνεις συνεχώς φίλους.
Η διαφορά έγκειται στην αυτογνωσία. Οι άνθρωποι που χάνουν συνεχώς φίλους συνήθως εμφανίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αποκρούσουν τους φίλους, αφήνοντας τους να αισθάνονται πληγωμένοι, μπερδεμένοι ή απλά βαρεμένοι. Δεν είναι για το να σπρώχνεις εσκεμμένα τους ανθρώπους μακριά, είναι για τις ανεπαίσθητες, συνήθεις ενέργειες που θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ας ερευνήσουμε αυτές τις 10 συμπεριφορές που μπορεί να σας κάνουν να χάσετε φίλους χωρίς καν να το γνωρίζετε.
Οι άνθρωποι που χάνουν συνεχώς φίλους, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 10 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν
- Έλλειψη ενσυναίσθησης
- Η υπερβολική κριτική
- Αθέτηση των υποσχέσεων
- Εγωκεντρισμός
- Να κρατάτε «σκορ»
- Έλλειψη επικοινωνίας
- Υπερβολική αμυντικότητα
- Συμφωνούν σε όλα
- Παραμέληση της φιλίας
- Δεν ζητούν συγγνώμη
Έλλειψη ενσυναίσθησης
Η ενσυναίσθηση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ισχυρών φιλικών σχέσεων.
Ωστόσο, τα άτομα που χάνουν συνεχώς φίλους συχνά στερούνται αυτό το ουσιαστικό χαρακτηριστικό. Εν αγνοία τους, η έλλειψη ενσυναίσθησης τους μπορεί να τους κάνει να φαίνονται μακρινοί, κρύοι ή αδιάφοροι.
Φανταστείτε να εκμυστηρεύεστε σε ένα φίλο ένα προσωπικό ζήτημα—μόνο για να λάβετε μια περιφρονητική απάντηση. Μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή απόσταση.
Αυτή η συναισθηματική αποσύνδεση μπορεί να οδηγήσει τους φίλους σε διάσταση, διαιωνίζοντας έναν κύκλο χαμένων φιλιών.
Η αισιόδοξη νότα: η ενσυναίσθηση είναι μια ικανότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί και να τιμηθεί με την πάροδο του χρόνου. Η αναγνώριση αυτής της συμπεριφοράς σηματοδοτεί το πρώτο βήμα προς τη θετική αλλαγή και την καλλιέργεια ισχυρότερων και υγιέστερων φιλικών σχέσεων.
Η υπερβολική κριτική
Η διαρκής κριτική προκαλεί φόβο και δημιουργεί άμυνες.
Όταν αμείλικτη αρνητικότητα γίνεται υπερβολική, αυτό επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και τη συνολική ευτυχία.
Η υπερβολική επίκριση μπορεί πραγματικά να βλάψει τις φιλίες. Ενώ η εποικοδομητική ανατροφοδότηση είναι χρήσιμη, το να επισημαίνεις συνεχώς ατέλειες μπορεί να κάνει τους φίλους να αισθάνονται παραγκωνισμένοι και υποτιμημένοι.
Αθέτηση των υποσχέσεων
Η εμπιστοσύνη αποτελεί το θεμέλιο κάθε σχέσης, ειδικά στις φιλίες. Όταν υποσχόμαστε κάτι σε ένα φίλο, μας εμπιστεύονται για να κρατήσουμε το λόγο μας.
Δυστυχώς, τα άτομα που χάνουν φίλους, είναι άνθρωποι που να αθετούν τις υποσχέσεις τους. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούν καν, αλλά κάθε ματαιωμένη υπόσχεση τους αποσπά την εμπιστοσύνη λίγο περισσότερο.
Είναι κατανοητό γιατί οι φιλίες με αυτούς που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους, μαραζώνουν.
Το συμπέρασμα; Το να τηρείτε τον λόγο σας, σας είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ισχυρών, μόνιμων σχέσεων. Δείχνει σεβασμό και φροντίδα για τα συναισθήματα και τον χρόνο των φίλων σας.
Εγωκεντρισμός
Η φιλία είναι αμοιβαία υπόθεση- ευδοκιμεί όταν υπάρχει αμοιβαία προσπάθεια. Ωστόσο, τα άτομα που χάνουν συνεχώς φίλους συχνά έχουν την τάση να ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους.
Κυριαρχούν στις συζητήσεις, εστιάζοντας αποκλειστικά στις εμπειρίες, τα προβλήματα και τα επιτεύγματά τους. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούν, αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί να στραγγίξει γρήγορα τους φίλους τους.
Σε μια υγιή φιλία, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να ακούγονται και να αναγνωρίζονται. Αν ένα άτομο είναι διαρκώς στο επίκεντρο, μπορεί να αφήσει το άλλο άτομο να νιώθει παραγκωνισμένο ή ασήμαντο.
Να κρατάτε «σκορ»
Στον τομέα της φιλίας, το να «κρατάς σκορ» είναι ο δρόμος προς τη διάλυση. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα κλίμα ανταγωνισμού και έλλειψη αμοιβαίας υποστήριξης.
Αυτή η νοοτροπία μετατρέπει τις φιλίες σε συναλλαγές, όπου κάθε χάρη πρέπει να αποπληρωθεί εξίσου. Μεταθέτει την εστίαση από τη φροντίδα για τον άλλο σε βαθμολογίες διακανονισμού.
Η φιλία δεν είναι για το ποιος χρωστάει τι σε ποιον. Έχει να κάνει την υποστήριξη, χωρίς να περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα. Αν πιάσετε τον εαυτό σας κρατώντας σκορ, ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσετε την προσέγγισή σας στις φιλίες.
Λάβετε υπόψη, ότι οι γνήσιες φιλίες ευδοκιμούν μόνο μέσα από γενναιοδωρία και την ανιδιοτέλεια. Όχι τις αμοιβαίες ανταλλαγές.
Έλλειψη επικοινωνίας
Η επικοινωνία είναι η κινητήρια δύναμη κάθε σχέσης, ιδιαίτερα φιλίας. Όταν η επικοινωνία φαλκιδεύεται, προκύπτουν παρεξηγήσεις, και οι φιλίες υποφέρουν.
Οι φιλίες δεν είναι πάντα ομαλές – είναι φυσικό να προκύπτουν διαφωνίες και παρεξηγήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες τελικά καθορίζουν τη δύναμη της φιλίας.
Το κλειδί είναι η ανοιχτή, ειλικρινής επικοινωνία – δείχνει σεβασμό για τον φίλο σας και τα συναισθήματά τους. Προάγει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου και τα δύο άτομα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς φόβο κρίσης ή απόρριψης.
Υπερβολική αμυντικότητα
Το να είναι κάποιος υπερβολικά αμυντικός μπορεί να υπονομεύσει τις φιλίες. Δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι φίλοι νιώθουν ότι πρέπει να προσέχουν τι κάνουν και τι λένε, φοβούμενοι μην προκαλέσουν αμυντική αντίδραση.
Η αποδοχή της αντίδρασης είναι μέρος της προσωπικής ανάπτυξης. Οι φίλοι σου νοιάζονται για σένα και μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι θα επισημαίνουν πράγματα που θα μπορούσες να βελτιώσεις ή λάθη που έχεις κάνει.
Αντιδρώντας αμυντικά, μπορεί να δείχνετε στους φίλους σας ότι οι απόψεις και τα συναισθήματά τους δεν εκτιμώνται, κάτι που μπορεί να τους διώξει με την πάροδο του χρόνου.
Συμφωνούν σε όλα
Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι, αν συμφωνείτε συνεχώς με τους φίλους σας θα δυναμώσει τις σχέσεις σας, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το αντίθετο.
Οι άνθρωποι που συχνά χάνουν φίλους έχουν την τάση να λένε διαρκώς “ναι”. Συμφωνούν με ό,τι λένε ή κάνουν οι φίλοι τους, ακόμα και όταν δεν νιώθουν πραγματικά το ίδιο. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προέρχεται από τον φόβο της σύγκρουσης ή την επιθυμία να είναι αρεστοί.
Ωστόσο, αυτή η έλλειψη αυθεντικότητας μπορεί τελικά να υπονομεύσει τη φιλία. Οι διαφωνίες και οι αποκλίνουσες απόψεις μπορούν πραγματικά να εμπλουτίσουν τις σχέσεις, οδηγώντας σε βαθύτερη κατανόηση και σεβασμό του ενός για τον άλλο.
Παραμέληση της φιλίας
Η διατήρηση φιλίας, όπως κάθε σχέση, χρειάζεται προσπάθεια και χρόνο. Οι άνθρωποι που συχνά χάνουν φίλους παραβλέπουν αυτήν τη ζωτική πτυχή.
Μπορεί να μην δίνουν προτεραιότητα στον φίλο τους, να ξεχνούν σημαντικά γεγονότα ή να αποτυγχάνουν να εμφανιστούν όταν χρειάζεται, κάτι που μπορεί να κάνει τους φίλους τους να αισθανθούν ασήμαντοι και παραμελημένοι.
Μην ξεχνάς ποτέ, η φιλία δεν είναι δεδομένη. Είναι μια διαρκής δέσμευση για στήριξη, υπομονή και συμπαράσταση του άλλου.
Δεν μπορείς να είσαι εκεί μόνο όταν είναι βολικό για σένα και να περιμένεις από το φίλο σου να μην έχει πρόβλημα με αυτήν την κατάσταση.
Δεν ζητούν συγγνώμη
Η ικανότητα να ζητάς συγγνώμη όταν κάνεις λάθος είναι ένα σημαντικό στοιχείο οποιασδήποτε σχέσης. Οι άνθρωποι που χάνουν συχνά φίλους δυσκολεύονται να παραδεχθούν τα λάθη τους και να ζητήσουν συγνώμη.
Το να μην απολογείσαι μπορεί να πληγώνει και να απογοητεύει τους φίλους σου. Δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας και μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια με σχέση.
Αλλά εδώ είναι το θέμα. Το να ζητάς συγνώμη δεν σε κάνει αδύναμο. Στην πραγματικότητα, είναι ένας τρόπος έκφρασης αφοσίωσης στη φιλία και ανιδιοτέλειας.
Tip: Μην αναζητάτε έναν καλύτερο φίλο – να είστε ένας καλύτερος φίλος
Αν παρατηρείτε ότι χάνετε διαρκώς φίλους, χωρίς να ξέρετε γιατί, είναι ώρα για μία προσεκτική ενδοσκόπηση.
Αναλογιστείτε τις αλληλεπιδράσεις σας και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που μπορεί να ακολουθείτε ακούσια. Είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, αλλά και ειλικρινείς. Η κατανόηση αυτών των μοτίβων είναι το πρώτο βήμα προς τη θετική αλλαγή.
Θυμηθείτε, οι φιλίες είναι δυναμικές και απαιτούν προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Εστιάστε στη βελτίωση της επικοινωνίας, στην έκφραση ενσυναίσθησης και στην ανάληψη ευθύνης για τις ενέργειές σας.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, να επικεντρωθείτε λιγότερο στην αναζήτηση καλύτερων φίλων και περισσότερο για να γίνετε o ίδιος καλύτερος φίλος.