Οι 6 πιο βρώμικες επιφάνειες στο σπίτι σας και πώς να τις καθαρίσετε

Από τα πληκτρολόγια μέχρι τα σφουγγάρια κουζίνας, υπάρχουν πολλά αντικείμενα στο σπίτι που γίνονται εστίες μικροβίων και βρωμιάς, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

5 πράγματα στο σπίτι που σχεδόν όλοι ξεχνούν να καθαρίσουν

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας καταναλωτικών πληροφοριών Vypr, ενώ οι περισσότεροι Βρετανοί καθαρίζουν τα σπίτια τους τακτικά, το 22% δήλωσε ότι δεν έχει καθαρίσει την κουζίνα για ένα μήνα ή περισσότερο, ενώ το 17% είπε το ίδιο για την τουαλέτα.

«Διαχωρίστε τον καθαρισμό του σπιτιού ανά δωμάτιο και κινηθείτε μεθοδικά ακολουθώντας συγκεκριμένο πρόγραμμα», συμβουλεύει η Laura Harnett, ιδρύτρια της Seep eco cleaning tools. «Στη συνέχεια, επιβραβεύστε τον εαυτό σας, κάντε ένα διάλειμμα και αναλάβετε μια άλλη δουλειά κάποια άλλη στιγμή».

11 πράγματα στο σπίτι σας που πρέπει να καθαρίζετε κάθε μέρα

«Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα ταυτόχρονα, αλλά οι τουαλέτες και οι κουζίνες χρειάζονται σίγουρα καθαρισμό κάθε εβδομάδα για να διατηρηθούν υγιεινές και να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων σε εμφανή και λιγότερο εμφανή σημεία», επισημαίνει η ειδικός.

Για να γνωρίζετε από πού πρέπει να ξεκινήσετε, αυτά είναι τα 6 πιο βρώμικα αντικείμενα που χρειάζονται περισσότερο καθάρισμα από όσο νομίζετε:

4 αντικείμενα στο σπίτι που είναι πιο βρώμικα και από την τουαλέτα
 • Λαβές στις βρύσες
 • Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης
 • Θήκη οδοντόβουρτσας
 • Καφετιέρα
 • Πληκτρολόγιο υπολογιστή
 • Σφουγγάρια κουζίνας

Λαβές στις βρύσες

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών έγινε απαραίτητο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά οι λαβές στις βρύσες είναι ένα βασικό σημείο όπου τα μικρόβια παραμένουν. Ανοίγουν με βρώμικα δάχτυλα και κλείνουν με καθαρά και τα μικρόβια ξανακολλάνε.

«Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε σκληρά χημικά για να σταματήσετε την εξάπλωση των μικροβίων», λέει η Harnett. «Το λευκό ξύδι είναι ένα οικονομικό και αντιβακτηριδιακό προϊόν, ιδανικό για τον καθαρισμό πολλών επιφανειών επιφανειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι βρύσες».

«Απλώς σκουπίστε τη βρύση ένα μαλακό πανί εμποτισμένο με ξύδι για να απαλλαγείτε από τα μικρόβια. Ολοκληρώστε τρίβοντας μισό λεμόνι πάνω στις βρύσες, γιατί το λεμόνι δίνει μια φανταστική λάμψη στο χρώμιο».

Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης

«Ακόμα και αν δεν καθαρίζετε σχολαστικά, μπορεί να εξακολουθείτε να αγνοείτε ορισμένες περιοχές που νομίζετε ότι είναι καθαρές», προτείνει η Zara O’Hare, ειδικός στον καθαρισμό σπιτιού στο Land of Rugs. «Το τηλεκοντρόλ σας είναι ένα από αυτά».

«Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά μαντηλάκια για να καθαρίσετε επιφάνεια του τηλεχειριστηρίου, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», συμβουλεύει η ειδικός.

Θήκη οδοντόβουρτσας

«Οι θήκες για οδοντόβουρτσες, οι οποίες είναι συχνά δύσκολες στον καθαρισμό, τοποθετούνται συνήθως κοντά στις τουαλέτες, καθιστώντας τις ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε βακτήρια», επισημαίνει η Zara O’Hare.

«Αποθηκεύστε τις οδοντόβουρτσες σε ένα καθαρό ποτήρι. Βυθίστε το σε ζεστό νερό με λίγη χλωρίνη για 30 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε το και μουλιάστε το σε καθαρό νερό για άλλα 30 λεπτά για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα χλωρίνης».

Εναλλακτικά, η ειδικός αναφέρει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι που πλένεται στο πλυντήριο πιάτων.

Καφετιέρα

«Λόγω του σκοταδιού και της υγρασίας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μηχανή του καφέ σας μπορεί να γίνει εστία ανάπτυξης βακτηρίων και μούχλας», προειδοποιεί η O’Hare.

Για να την καθαρίσετε τη συσκευή σας:

 • Προσθέστε έως και τέσσερα φλιτζάνια μη αραιωμένο ξύδι στη δεξαμενή και αφήστε το να σταθεί για 30 λεπτά.
 • Στη συνέχεια περάστε το από τη συσκευή.
 • Ακολουθήστε με δύο έως τρεις κύκλους με φρέσκο νερό μέχρι να εξαφανιστεί η μυρωδιά του ξυδιού.

Σύμφωνα με την ειδικό στον καθαρισμό, μπορείτε να το κάνετε αυτό κάθε 40-80 κύκλους παρασκευής καφέ ή τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Πληκτρολόγιο

Είναι σύνηθες φαινόμενο να τρώμε και να πίνουμε μπροστά στον υπολογιστή μας, είτε όταν πληκτρολογούμε, κάνουμε βιντεοκλήσεις ή περιηγούμαστε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα σταγόνες σάλιου να καταλήγουν στα πλήκτρα μας.

Η Harnett αναφέρει: «Σβήστε τον υπολογιστή σας και αποσυνδέστε τον. Σκουπίστε το πληκτρολόγιο για να αφαιρέσετε τυχόν χαλαρά σωματίδια. Στη συνέχεια, βυθίστε ένα μαλακό πανί σε οινόπνευμα και σκουπίστε τα πλήκτρα».

«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπατονέτα βουτηγμένη σε αραιωμένο ξύδι για να καθαρίσετε τις περιοχές ανάμεσα στα πλήκτρα και να βεβαιωθείτε ότι απολυμαίνονται σωστά».

Σφουγγάρια κουζίνας

Τα σφουγγάρια κουζίνας αποτελούν εστίες μικροβίων λόγω των οπών τους, οι οποίες επιτρέπουν στα βακτήρια να αναπτυχθούν και να σχηματίσουν σκληρές μάζες που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν, επισημαίνει η O’Hare.

Μπορείτε να απολυμάνετε το σφουγγάρι σας με δύο τρόπους:

 • Μουλιάστε το σε διάλυμα αραιωμένης χλωρίνης και στη συνέχεια πλύντε το στο πλυντήριο πιάτων σε πρόγραμμα υψηλής θερμοκρασίας.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα μπολ με νερό και σαπούνι και να το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές μπορείτε να καθαρίσετε πιο αποτελεσματικά πιθανές εστίες μικροβίων στο σπίτι σας και να προστατεύσετε την υγεία σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ