8 πράγματα που πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά στο σπίτι, σύμφωνα με τους ειδικούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά ορισμένα σημεία ή αντικείμενα στο σπίτι, προκειμένου για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων και μικροβίων στο χώρο σας. Σίγουρα μετά από μια κουραστική μέρα, οι δουλειές του σπιτιού γίνονται δύσκολες.

Ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά περιμένουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να ολοκληρώσουν την γενική καθαριότητα στο σπίτι, υπάρχουν χώροι υψηλής επισκεψιμότητας, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, με συσκευές που πρέπει να καθαρίζονται κάθε μέρα, για λόγους απολύμανσης. «Οι επιφάνειες που αγγίζονται σε καθημερινή βάση από όλους στο σπίτι περιέχουν μικρόβια που μπορούν να μεταφερθούν μέσα στο σπίτι εύκολα», λέει η Sarah Grace Vedros, υπεύθυνη λειτουργίας στο Geaux Maids στη Λουιζιάνα. «Ο καθημερινός καθαρισμός αυτών των χώρων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγιεινή του περιβάλλοντος του σπιτιού σας», επισημαίνει η Vedros.

Τα πράγματα που πρέπει να καθαρίζονται κάθε μέρα, σύμφωνα με τη Sarah Grace και τη Me’Shayla Sandifer της Princess Cleaning Services

Χειρολαβές πόρτας

Οι λαβές στις πόρτες αγγίζονται πολλές φορές κάθε μέρα. Γι’ αυτό τα συγκεκριμένα αντικείμενα συγκεντρώνουν βακτήρια, ειδικά μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από έξω. Ο καθαρισμός των χειρολαβών με ένα πανί με απολυμαντικό υγρό, βοηθά στην εξουδετέρωση των βακτηρίων, σύμφωνα με την Vedros. Είναι μια εύκολη διαδικασία που εξαλείφει τα μικρόβια και συμβάλλει στην διατήρηση της καθαριότητας του σπιτιού.

Νεροχύτης κουζίνας

Είχατε ποτέ πρόβλημα με μύγες στα φρούτα, στην κουζίνα σας; Αν ναι, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι συγκεντρώνονται γύρω από τον νεροχύτη της κουζίνας σας. «Οι νεροχύτες της κουζίνας μένουν συνεχώς με υπολείμματα τροφών όλη τη νύχτα ή για μέρες και έτσι μπορούν να μετατραπούν σε εστία αναπαραγωγής βακτηρίων», προειδοποιεί η Vedros.

Η Vedros προτείνει μια ενδιαφέρουσα, φυσική μέθοδο καθαρισμού για την απολύμανση αυτής της περιοχής, με παγάκια και μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιείστε 1-2 φλιτζάνια παγάκια με 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα στο σιφώνι του νεροχύτη. Ανοίξτε την αποχέτευση και αφήστε τη λεπίδα να κόψει τον πάγο και τη μαγειρική σόδα να περάσει μέσα από το σύστημα πριν ξεπλύνετε την αποχέτευση με κρύο νερό.

Για τον εξωτερικό καθαρισμό του νεροχύτη της κουζίνας σας, η Sandifer προτείνει τη χρήση απολυμαντικού σπρέι μαζί με πανί μικροϊνών για να τρίψετε τη βρύση, τις λαβές και την επιφάνεια του νεροχύτη. «Αυτό όχι μόνο θα σκοτώσει τα βακτήρια, αλλά θα βοηθήσει και στην πρόληψη της σκουριάς».

Πλυντήριο πιάτων

Η κουζίνα είναι γεμάτη σημεία που μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια. Ένα από αυτά είναι και το πλυντήριο πιάτων σας. «Το πλυντήριο πιάτων σας θα πρέπει να ελέγχεται κάθε μέρα για υπολείμματα τροφών που έχουν συσσωρευτεί στο κάτω ράφι και τα οποία πρέπει να καθαρίζονται», λέει η Vedros.

Το καθάρισμα της λαβής του πλυντηρίου πιάτων είναι μια απλή κίνηση που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να απολυμάνετε την επιφάνεια της συσκευής, ενώ το καθάρισμα του κάτω ραφιού μπορεί να γίνει σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, όποτε είναι ορατά τα σωματίδια. Για να καθαρίσετε το ράφι του πλυντηρίου σας, γεμίστε το με λευκό αποσταγμένο ξύδι και τρέξτε έναν γρήγορο κύκλο πλύσης για να ξεπλυθούν τα σωματίδια.

Φούρνος μικροκυμάτων

Χρησιμοποιείτε συχνά τον φούρνο μικροκυμάτων; Τότε πιθανότατα έχετε παρατηρήσει μια συσσώρευση οσμών και λεκέδων από ορισμένα τρόφιμα. Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων είναι κάτι που χρησιμοποιείτε καθημερινά, η Sandifer συνιστά ανεπιφύλακτα να τον σκουπίζετε γρήγορα μετά τη χρήση του για το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. «Ο φούρνος μικροκυμάτων θα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά για να αποφεύγονται οι λεκέδες και οι οσμές στο εσωτερικό του». Η πρότασή της Sandifer για τον καθαρισμό αυτής της συσκευής είναι να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα μικροϊνών και ένα καθαριστικό με απολυμαντικό υγρό για να διασπάσετε τους δύσκολους λεκέδες.

Τραπέζι και καρέκλες κουζίνας

Η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο του σπιτιού με πολλές περιοχές που χρειάζονται καθαρισμό, καθώς είναι ένας χώρος με πολύ υψηλή επισκεψιμότητα. Υπάρχουν, επίσης, πολλές συσκευές που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, σκουπίδια ή νερό, οι οποίες είναι επιρρεπείς σε μούχλα όσο μένουν ακαθάριστες. Η κουζίνα είναι ένα πολύ ακατάστατο δωμάτιο, γι’ αυτό η Sandifer συνιστά ανεπιφύλακτα να καθαρίζετε το τραπέζι και τις καρέκλες της κουζίνας σας μετά από κάθε χρήση. «Είναι σημαντικό να τα σκουπίζετε μετά από κάθε χρήση για να αποφύγετε λεκέδες από χυμούς, καθώς ορισμένα τρόφιμα μπορούν να καταστρέψουν τα έπιπλά σας». Επίσης, μπορεί να μείνουν ψίχουλα ή κολλώδη υπολείμματα μετά από ένα γεύμα που πρέπει να καθαριστούν. Στην περίπτωση αυτή, μια πετσέτα μικροϊνών και ένα απολυμαντικό σπρέι θα είναι αποτελεσματικά στον καθαρισμό αυτών των αντικειμένων στην κουζίνα.

Νιπτήρας μπάνιου

Άλλος ένας χώρος με υψηλή επισκεψιμότητα στο σπίτι σας είναι το μπάνιο σας, το οποίο είναι επίσης επιρρεπές σε πολλά βακτήρια. Ο νιπτήρας του μπάνιου σας είναι μια περιοχή που, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καθαρίζεται στο τέλος κάθε μέρας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού του νιπτήρα είναι με πανί ή πετσέτα και απολυμαντικό σπρέι καθαρισμού. Στην περίπτωση αυτή, σκουπίστε τις λαβές του νιπτήρα με το απολυμαντικό για να τις καθαρίσετε από τα βακτήρια.

Επίσης, το μπώλ του νιπτήρα στο μπάνιο, πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά για να απομακρύνονται και τα υπολείμματα οδοντόκρεμας. Χρησιμοποιείστε ένα σπρέι καθαρισμού μπάνιου και ένα σφουγγάρι για να απομακρύνετε όλα τα υπολείμματα και να έχετε ένα καθαρό και λαμπερό νιπτήρα.

Καθίσματα τουαλέτας και λαβή στο καζανάκι

Είναι αυτονόητο ότι η τουαλέτα σας δεν είναι το πιο καθαρό σημείο στο μπανιό. Συγκεκριμένα, το κάθισμα της τουαλέτας και η λαβή στο καζανάκι φιλοξενούν μικρόβια και βακτήρια που πρέπει να απολυμαίνονται με τη βοήθεια ενός απολυμαντικού. Μπορεί το σχολαστικό καθάρισμα της τουαλέτας πιθανότατα συμπεριλαμβάνεται στις εβδομαδιαίες δουλειές καθαρισμού του σπιτιού σας, όμως η απολύμανση αυτής της περιοχής στα μέσα της εβδομάδας είναι μια εξαιρετική πρακτική για μια πιο καθαρή και ασφαλή τουαλέτα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ηλεκτρονικά

Τηλέφωνα, tablet, πληκτρολόγια υπολογιστών, τηλεχειριστήρια… όλα αγγίζονται από πολλά χέρια καθημερινά. Ειδικά τα κινητά τηλέφωνα μαζεύουν συνεχώς μικρόβια από τις επιφάνειες, στις οποίες τα ακουμπάμε. Η απολύμανση αυτών των αντικειμένων στο τέλος κάθε μέρας απομακρύνει τα μικρόβια και τα βακτήρια, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι χρησιμοποιείτε. Ορισμένα καθαριστικά προϊόντα μπορούν να καταστρέψουν το γυαλί της οθόνης στις συσκευές σας όταν αναμειγνύονται με αλκοόλ. Τα απολυμαντικά πανάκια με 70% αλκοόλ θεωρούνται πιο ασφαλή για χρήση και δεν προκαλούν ζημιά.

Συμβουλές για καθημερινό καθαρισμό

Νομίζετε ότι θα ξεχάσετε να καθαρίσετε αυτές τις περιοχές του σπιτιού κάθε μέρα; Και οι δύο ειδικοί στην καθαριότητα έχουν την τέλεια λύση που συστήνουν στους πελάτες τους: τη δημιουργία μιας λίστας ελέγχου. «Μια λίστα ελέγχου θα σας υπενθυμίσει τα σημεία που δεν είναι τόσο εμφανή στο σπίτι και χρειάζονται τακτικά καθαρισμό», λέει η Vedros. «Για παράδειγμα, κάτω από το κρεβάτι. Ποιος σκέφτεται αυτό το σημείο σε εβδομαδιαία βάση; Οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε ότι υπάρχει ή ότι χρειάζεται να το καθαρίζουμε ανά διαστήματα», συμπληρώνει η ειδικός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ