Οι 3 τύποι ζήλιας – Πώς μπορεί να ανανεώσει ή να καταστρέψει τη σχέση σας

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι διαφορετικοί τύποι ζήλιας μπορούν να προστατεύσουν ή να βλάψουν τη σχέση σας. Με την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς – δύο ημερομηνίες που είναι οι πιο δημοφιλείς για αρραβώνες, σύμφωνα με το BBC – θα ήταν καλό να διαβάσετε μερικές συμβουλές για τη σχέση σας και πώς να την διατηρήσετε ευτυχισμένη, υγιή και πιο ασφαλή.

Τα ζευγάρια δίνουν πολλούς λόγους για να χωρίσουν (π.χ. «Δεν ήμασταν συμβατοί». «Το άλλο άτομο ήταν άπιστο».). Πιθανότατα έχετε ακούσει αυτούς τους λόγους και μπορεί να τους έχετε πει και μόνοι σας. Ωστόσο, πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε κάποιον να κατηγορεί το τέρας με τα πράσινα μάτια, δηλαδή την ζήλια;

«Χωρίσαμε γιατί ήταν πολύ ζηλιάρης». Ή «Ένιωθα ζήλια και ανασφάλεια όλη την ώρα». Συχνά, η ζήλια διαβρώνει μια σχέση και κάνει τους ανθρώπους να χωρίζουν ή να γίνονται ασυμβίβαστοι λόγω αδιάκοπων συγκρούσεων. Λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι προκαλεί τη ζήλια και πώς οι διαφορετικοί τύποι ζήλιας μπορούν να κάνουν καλό ή να χαλάσουν τη σχέση σας.

Οι 3 τύποι της ζήλιας

  1. Αντιδραστική ζήλια
  2. Ζήλια που κοστίζει
  3. Επωφελής ζήλια

Η αντιδραστική ζήλια είναι αυτό που συμβαίνει όταν το άλλο άτομο έχει παραβιάσει τη δέσμευση και έχει ξεφύγει από τη σχέση. Κάποια ζευγάρια μπορεί να χωρίσουν σε αυτό το σημείο. Κάποιοι μπορεί να μείνουν μαζί. Κάποια ζευγάρια κάνουν θεραπεία για να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα λόγω του τραύματος από την προδοσία, ενώ βρίσκουν τρόπους να επανέλθουν μαζί με έναν βαθύτερο και πιο συναισθηματικά -και σεξουαλικά- ικανοποιητικό τρόπο. Αλλά αυτό αφορά τις συμπεριφορές ζήλιας που τρέφουν ή πολώνουν τη σχέση σας, οπότε ας επιστρέψουμε στους άλλους δύο τύπους ζήλιας.

Η ζήλια που προκαλεί κόστος στη σχέση σας είναι το τέρας με τα πράσινα μάτια που αναπνέει φωτιά και καταστρέφει τις σχέσεις, όπως περιγράφουν αρκετά βιβλία.

Οι άνθρωποι που βιώνουν ζήλια που προκαλεί κόστος τείνουν να ελέγχουν τον σύντροφό τους και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για προδοσία. Αναζητούν απειλές για τις σχέσεις, όπως ένας πύραυλος που αναζητά θερμότητα που δεν λειτουργεί σωστά και που βλέπει σχεδόν τα πάντα ως στόχο. Αυτό το άτομο είναι πιο πιθανό να ξεπεράσει τα όριά σας ψαχουλεύοντας τα πράγματά σας, ελέγχοντας το τηλέφωνό σας και παρακολουθώντας το πού βρίσκεστε. Μπορούν να προάγουν τη ζηλιάρικη συμπεριφορά ελέγχοντας τον χρόνο σας και ζητώντας να μην κάνετε παρέα με φίλους. Μπορεί ακόμη και να σε υποβαθμίσουν σε άλλους. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να γίνουν υβριστικοί, να σας εξευτελίσουν λεκτικά και να αποδεκατίσουν την αυτοεκτίμησή σας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζήλια που προκαλεί το κόστος έχει βρεθεί ότι είναι το καύσιμο που οδηγεί σε βία από τον σύντροφο .

Από την άλλη πλευρά, η ζήλια που παρέχει οφέλη υποκινεί συμπεριφορές που μπορούν να διατηρήσουν σχέσεις. Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ζήλια τείνουν να επαινούν τον σύντροφό τους σε πιο συχνή βάση. Μπορεί να τους κάνουν δώρα και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν τη σχέση τους με ωραία δείπνα και ραντεβού. Η εκτίμηση των σταθερών και ασφαλών σχέσεων είναι συχνά στο επίκεντρο αυτού του είδους κινήτρων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας και προβλήματα εθισμού που επιδεινώνουν τη ζηλότυπη απόκρισή τους και την αντίστοιχη επιθετική συμπεριφορά τους. Oι Telli και Guler (2021) δημοσίευσαν πολλά υποσχόμενη έρευνα που δείχνει ότι τα πιο διαφοροποιημένα ζευγάρια βίωσαν μεγαλύτερη συζυγική ικανοποίηση, συγχώρεση και προσαρμογή των σχέσεων. Η έννοια της διαφοροποίησης προήλθε από τον Murray Bowen, έναν πρωτοπόρο στην οικογενειακή θεραπεία. Ο Bowen παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που διαφοροποιούνταν συναισθηματικά είχαν καλύτερη αντίληψη του εαυτού τους και μπορούσαν να εξισορροπήσουν τη συντροφικότητα σε μια σχέση και να διατηρήσουν την ατομικότητά τους. Τα διαφοροποιημένα άτομα δεν έχασαν τον εαυτό τους ή την ταυτότητά τους στις σχέσεις, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη ζήλια. Τελικά, η επίτευξη διαφοροποίησης είναι ο στόχος της ατομικής ανάπτυξης και ωριμότητας.

Πηγή: FOXreport.gr

Προσοχή: 7 απάτες στα social media ενόψει Black Friday – Πώς να τις αποφύγετε

Όλοι μιλούν για τον Sam Altman: Το παρασκήνιο της επιστροφής του στην OpenAI μετά την απόλυση και το who is who του δημιουργού του ChatGPT

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ