Ο τεράστιος κίνδυνος από τον φελλό όταν ανοίγετε ένα μπουκάλι σαμπάνιας – Τι πρέπει να προσέχετε

Φέτος τις γιορτές πάρτε τα μέτρα σας για να μην ξεκινήσετε τη νέα χρονιά στα επείγοντα. Το άνοιγμα ενός μπουκαλιού με σαμπάνια είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ’ όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Μια διεθνής ομάδα ειδικών οφθαλμολογίας επισημαίνουν τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού των ματιών από το απότομο άνοιγμα μιας σαμπάνιας ζητώντας, παράλληλα, από τους παραγωγούς σαμπάνιας και αφρωδών οίνων, να χρησιμοποιούν βιδωτά πώματα στα μπουκάλια.

Τα πώματα μπουκαλιών υψηλής πίεσης βοηθούν στη διατήρηση του χαρακτηριστικού αφρού του ποτού. Έχουν όμως, την ικανότητα να καταστρέφουν οποιοδήποτε πάρτι ή εορταστικό γεύμα, καθώς κατά το άνοιγμα ενός μπουκαλιού σαμπάνιας, ο φελλός εκτοξεύεται με ταχύτητα έως και 50 μίλια την ώρα.

«Ένας φελλός μπορεί να εκτοξευθεί από ένα μπουκάλι στο μάτι σε λιγότερο από 0,05 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά», έγραψε στο BMJ η ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Ethan Waisberg του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. «Ένας σοβαρός τραυματισμός στα μάτια με αυτή την ταχύτητα μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, μόνιμη τύφλωση, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και εξάρθρωση του φακού», σημείωσαν οι ερευνητές.

Μεταξύ των δεδομένων, οι ερευνητές επεσήμαναν τα ευρήματα μιας διεθνούς μελέτης του 2005 που βρήκε ότι οι φελλοί των μπουκαλιών είναι υπεύθυνοι για το 20% των τραυματισμών στα μάτια που σχετίζονται με ποτά στις ΗΠΑ. Επίσης, οι οινοπότες στην Ουγγαρία – μια μεγάλη οινοπαραγωγική χώρα – τονίζουν ότι το 71% τέτοιων ατυχημάτων οφείλεται στους φελλούς μπουκαλιών. Μπορεί σε κάποιους να μην προκλήθηκε σοβαρή βλάβη στην όραση, όμως το 26% όσων τραυματίστηκαν από φελλούς μπουκαλιών πληρούν τις προϋποθέσεις για μόνιμη τύφλωση.

Μια άλλη μελέτη του 2009 εξέτασε 34 περιπτώσεις οφθαλμικών τραυματισμών στην Ιταλία που σχετίζονταν με φελλούς ή πώματα μπουκαλιών. Παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς είχαν «διάφορους βαθμούς οπτικής βλάβης και κλινικά αποτελέσματα όπως διάτρηση, τραύμα και μακροχρόνιες επιπλοκές».

«Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη για προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ετικετών με οδηγίες και εναλλακτικών υλικών συσκευασίας, όπως ένα βιδωτό καπάκι, για την προστασία των ανθρώπων», τόνισαν οι ερευνητές.

Η προειδοποίησή τους έρχεται τέσσερα χρόνια αφότου ο σταρ του διεθνούς φήμης ριάλιτι «Love Island», Theo Campbell τυφλώθηκε στο ένα μάτι μετά από τραυματισμό από φελλό μπουκάλι. Παρά τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις στα μάτια για να επιδιορθώσει τον «σπασμένο» βολβό του ματιού του, δεν ανέκτησε την όρασή του.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες τραυματισμού, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας:

  • Ψύξτε το μπουκάλι στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το ανοίξετε. Η ψύξη του μπουκαλιού μειώνει την πίεση και την ταχύτητα του φελλού.
  • Μην ανακινείτε το μπουκάλι πριν το ανοίξετε. Η ανακίνηση του μπουκαλιού αυξάνει την πίεση και την ταχύτητα του φελλού.
  • Κρατήστε το μπουκάλι σε όρθια θέση και ασκήστε σταθερή πίεση στον φελλό ενώ το ανοίγετε. Αυτό θα βοηθήσει να ελέγξετε την απελευθέρωση του φελλού.
  • Ανοίξτε το μπουκάλι σε ασφαλές μέρος, μακριά από ανθρώπους και άλλα αντικείμενα.

Ορισμένες επιπλέον συμβουλές για να ανοίξετε ένα μπουκάλι σαμπάνιας με ασφάλεια:

  • Χρησιμοποιήστε ένα ανοιχτήρι σαμπάνιας με λαβή ασφαλείας.
  • Αφαιρέστε το συρμάτινο κλουβί γύρω από το φελλό.
  • Καλύψτε τον φελλό με μια πετσέτα. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσετε την ταχύτητα του φελλού εάν πεταχτεί.
  • Στριφογυρίστε το μπουκάλι απαλά, ενώ κρατάτε τον φελλό στη θέση του. Μην προσπαθήσετε να τραβήξετε τον φελλό έξω.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τη σαμπάνια σας με ασφάλεια και χωρίς ανησυχίες για τραυματισμούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ