«Ο σύζυγος της αδερφής μου ομολόγησε σε αστυνομικό ότι την στραγγάλισε και την έκαψε» – Ο άνδρας δεν καταδικάστηκε

Την ιστορία της αδερφής της και τον σύζυγο της που ομολόγησε σε μυστικό αστυνομικό ότι την στραγγάλισε και πέταξε το πτώμα της σε αποτεφρωτήρα μοιράστηκε η πρώην νοσοκόμα Christine Weatherhead. Ο άνδρας δεν καταδικάστηκε ποτέ για την δολοφονία και παραμένει ελεύθερος.

Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες η Christine Weatherhead πηγαίνει σε ένα δέντρο σε νεκροταφείο του Λιντς της Βρετανίας. Αφήνει λουλούδια δίπλα σε μια αναμνηστική πλάκα, μαζεύει τα φύλλα και ορκίζεται ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται για την δικαίωση της μεγαλύτερης αδελφής της, Patricia Hall.

Αυτός είναι ένας τρόπος για την πρώην νοσοκόμα να πενθήσει την αδερφή της, καθώς δεν έγινε ούτε κηδεία, ούτε έρευνα ή καταγραφή του θανάτου της. Για τις αρχές η Patricia Hall, που ήταν μητέρα 2 παιδιών και εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη τα ξημερώματα από το σπίτι της κοντά στο Λιντς σε ηλικία 39 ετών, εξακολουθεί να θεωρείται αγνοούμενη.

Παραδέχθηκε ότι «στραγγάλισε» την σύζυγο του «αλλά δεν ήταν εύκολο»

Ωστόσο αυτή δεν είναι η ιστορία μίας αγνοούμενης. Πριν από τρεις δεκαετίες, ο επί δέκα χρόνια σύζυγος της Patricia Hall, Keith Hall ομολόγησε την δολοφονία της σε μία μυστική αστυνομικό. Ο άνδρας παραδέχθηκε ότι «στραγγάλισε» την σύζυγο του «αλλά δεν ήταν εύκολο». Στη συνέχεια είπε στην αστυνομικό ότι είχε πετάξει το πτώμα της σε έναν βιομηχανικό αποτεφρωτήρα.

Το 1994 ο Keith συνελήφθη για την δολοφονία και εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου. Ωστόσο ο δικαστής έκρινε ότι η ομολογία του δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από το δικαστήριο αφού παραβίαζε τις κατευθυντήριες γραμμές της αστυνομικής ανάκρισης.

Η ομολογία του Keith Hall, είχε ληφθεί στην διάρκεια μίας μυστικής επιχείρησης και μαγνητοσκοπήθηκε χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει. Έτσι τα λόγια του δεν ακούστηκαν ποτέ στο δικαστήριο, δεν τα γνώριζαν οι ένορκοι και μετά από 9 μέρες απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για την δολοφονία της συζύγου του.

Τελικά ένας δικαστής συμφώνησε με το αίτημα των μέσων ενημέρωσης να δημοσιεύσουν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα της ομολογίας του Keith Hall, που σήμερα είναι 68 ετών και βρίσκεται εκτός φυλακής.

Ζητάει να ανοίξει πάλι η υπόθεση εξαφάνισης

Για την 62χρονη Christine Weatherhead η υπόθεση έχει ρίξει βαριά σκιά πάνω από την μισή της ζωή. Ακόμα αγωνίζεται να πάρει απαντήσεις και λέει ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι η οικογένεια να λάβει επίσημη δήλωση ότι η αδερφή της δολοφονήθηκε.

Μετά τη δίκη, έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον ιατροδικαστή του Δυτικού Γιορκσάιρ και το υπουργείο Εσωτερικών τη διενέργεια ανάκρισης ώστε τουλάχιστον να επανεξεταστεί η υπόθεση της αδελφής της. Ωστόσο της απάντησαν ότι αυτό θα έδειχνε προκατάληψη έναντι του Keith Hall.

«Αλλά τι γίνεται με την Pat; Είναι σαν να μην αξίζει τίποτα. Δεν μετράει σαν άτομο. Πώς μπορεί αυτό να είναι σωστό για οποιαδήποτε γυναίκα;», αναρωτήθηκε η 62χρονη.

Και συνέχισε: «Η Pat δεν είναι απλώς μια φωτογραφία συρραμμένη σε έναν αστυνομικό φάκελο που σκονίζεται στα ράφια τους καθώς περνάει κάθε χρόνος. Ήταν ζωντανή, ζωηρή. Απλά και μόνο όταν την άκουγα να φλυαρεί έφερνε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Είχαμε τόσα πολλά να περιμένουμε, μεγαλώνοντας τους γιους μας μαζί. Όλοι μας το χάσαμε αυτό. Η εξαφάνισή της επηρέασε τόσους πολλούς ανθρώπους, ψυχικά και συναισθηματικά».

Η Patricia Hall με τον σύζυγο της Keith την ημέρα του γάμου τους.
Η Patricia Hall με τον σύζυγο της Keith την ημέρα του γάμου τους. Πηγή: Glen Minikin

Είχε αποφασίσει να χωρίσει τον σύζυγο της

Στην περίπτωση της Patricia Hall υπάρχει μια εξαιρετικά σαφής περιγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στην εξαφάνιση της στις 27 Ιανουαρίου 1992. Μόλις 48 ώρες πριν, είχε περάσει τη μέρα της στο γραφικό αγρόκτημα 220 στρεμμάτων της αδερφής της στο Βόρειο Γιορκσάιρ. Γελούσε, αστειευόταν και μιλούσε αισιόδοξα για το μέλλον της.

Είχε ξεπεράσει την επιλόχειο κατάθλιψη που είχε μετά την γέννηση των γιων της Andrew, τότε εννέα ετών, και Graeme, πέντε ετών. Η Pat έκανε σχέδια να χωρίσει από τον σύζυγο της και να μετακομίσει στη Σκωτία. «Η Pat είχε αποφασίσει να χωρίσει τον Keith και να κάνει μια νέα αρχή με τους γιους της. Ήταν ευτυχισμένη και απλά ευχαριστώ τον Θεό ότι αυτή είναι η τελευταία μου ανάμνηση από εκείνη», τόνισε η πρώην νοσοκόμα.

Ο Keith Hall συμφωνεί ότι η σύζυγος του ήθελε διαζύγιο. Σε μια εντυπωσιακά ειλικρινή συνέντευξη σε ένα ντοκιμαντέρ του Amazon Prime του 2022 με τίτλο «The Confession», παραδέχεται ότι του είπε πώς ήθελε διαζύγιο το βράδυ πριν εξαφανιστεί. Αποκάλυψε ότι φοβόταν πώς θα έχανε το μισό σπίτι τους, τους γιους του και την επιχείρηση τους.

Οι αδελφές επρόκειτο να συναντηθούν την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου. Αλλά η Christine τηλεφώνησε το πρωί στο σπίτι της Pat για να το ακυρώσει. Ο μικρός της γιος Stuart, έξι ετών τότε, ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να τον αφήσει μόνο του.

«Άφησα μήνυμα, αλλά η Pat, που δεν το συνήθιζε δεν μου τηλεφώνησε ποτέ. Ο Keith μου τηλεφώνησε εκείνο το βράδυ και μου είπε ότι είχε φύγει από το σπίτι τους την προηγούμενη ημέρα και δεν ήξερε πού βρισκόταν», θυμάται η 62χρονη.

«Ρώτησα αν είχε δηλώσει την εξαφάνισή της στην αστυνομία, αλλά δεν το είχε κάνει. Ήξερα ότι η Pat δεν θα άφηνε ποτέ τα αγόρια της μαζί του, οπότε τα αδέρφια μου και εγώ ήμασταν από την αρχή καχύποπτοι. Ο ξάδελφός μας, που ήταν αστυνομικός, δήλωσε την εξαφάνισή της την επόμενη μέρα», είπε η πρώην νοσοκόμα.

Οι αστυνομικοί υποψιάζονταν τον σύζυγο για δολοφονία

Στη δίκη του Hall, ο γείτονας του ζευγαριού Christopher Bennett είπε ότι τους άκουσε να τσακώνονται, να φωνάζουν, «πόρτες να χτυπούν μέσα στο σπίτι» και την Pat να ακούγεται «ταραγμένη» αργά εκείνο το βράδυ της Κυριακής.

Λίγο αργότερα, το αυτοκίνητο της οικογένειας απομακρύνθηκε από το σπίτι. Ο σύζυγος της υποστήριζε πάντα ότι η Pat έφυγε με δική της πρωτοβουλία. Στην εφημερίδα Daily Mail ισχυρίστηκε ότι είχε δηλώσει την εξαφάνιση της συζύγου του στην αστυνομία.

Ο συνταξιούχος επιθεωρητής Jim Bancroft δήλωσε στο ντοκιμαντέρ: «Υποψιαζόμασταν ότι αυτό που θα μπορούσε να δώσει ένα απότομο τέλος σε αυτή τη διαμάχη ήταν ότι ο Keith Hall είχε σκοτώσει τη σύζυγό του». Όσο οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα για την Pat το οικογενειακό αυτοκίνητο, ένα μπλε Ford Sierra, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο ένα μίλι από το σπίτι της.

Ένας μάρτυρας είπε επίσης στους αστυνομικούς ότι είδε έναν άγνωστο άνδρα να σηκώνει κάτι μέσα ή έξω από το αυτοκίνητο στον ίδιο δρόμο, να σκαρφαλώνει πάνω από έναν φράχτη σε ένα χωράφι και να περπατάει προς τις κοντινές λίμνες τη νύχτα που εξαφανίστηκε η γυναίκα. Η αστυνομία ήταν πεπεισμένη ότι αυτός ο άνδρας ήταν ο Hall.

Η Patricia Hall με την μητέρα της πριν την εξαφάνιση της
Η Patricia Hall με την μητέρα της πριν την εξαφάνιση της. Πηγή: Glen Minikin

Είχε προσπαθήσει να την στραγγαλίσει στο παρελθόν

Οι υποψίες τους αυξήθηκαν όταν η κουνιάδα της Christine και της Pat, η Jeanette Fox, είπε στους αστυνομικούς ότι φέρεται να είχε προσπαθήσει να στραγγαλίσει την Pat τον Οκτώβριο του 1991, τρεις μήνες πριν εξαφανιστεί.

Τώρα η 61χρονη Jeanette Fox είπε στην Daily Mail: «Ήμουν στο σπίτι της μητέρας της Pat, της Edith Fox, και πήγα επάνω στην τουαλέτα. Όταν βγήκα, πετάχτηκα καθώς ο Keith στεκόταν στην πόρτα με τα χέρια του στην πόρτα. Ζήτησα να τον περάσω. “Πες παρακαλώ”, μουρμούρισε. Έτρεξα κάτω όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Το είπα στον Ian, τον αδελφό της Pat και τότε μελλοντικό μου σύζυγο και μου είπε: “Είναι παράξενος”».

Η 61χρονη αποκαλύπτει ότι κατάλαβε αργότερα πόσο παράξενος είναι ο Keith Hall. «Ήταν Χριστούγεννα του 1983 και ήμασταν στο σπίτι της Pat και του Keith για φαγητό. Η Pat σέρβιρε το γεύμα στην κουζίνα και ξαφνικά έγινε μια φασαρία. Η Edith είπε: “Ω, πάλι έχει ξεφύγει”. Ήθελε να σερβίρει πουτίγκες Γιορκσάιρ ως ορεκτικό, αλλά η Pat τις σέρβιρε μαζί με το γεύμα. Τα πιάτα με το φαγητό μπήκαν μέσα και ο Keith απλώς πήρε το δικό του και το πέταξε στον τοίχο πριν βγει έξω μαινόμενος. Έμεινα άναυδη», τόνισε η 61χρονη.

Και συνέχισε: «Η Pat μου τηλεφωνούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 1991, συχνά αναστατωμένη για την ιδιοσυγκρασία και τις διαθέσεις του Keith. Τον Οκτώβριο τηλεφώνησε κλαίγοντας με λυγμούς: “Το παρατράβηξε. Με στραγγάλιζε και δεν επρόκειτο να σταματήσει. Τα μάτια του ήταν τρομερά. Τα μάτια του ήταν απαίσια”. Η Pat μου είπε ότι στέκονταν στην κορυφή της σκάλας και εκείνη προσποιήθηκε ότι λιποθύμησε για να τον σταματήσει. Τα είπα όλα αυτά στην αστυνομία, αλλά επειδή χαρακτηρίστηκαν ως φήμες, η εισαγγελία δεν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει στη δίκη».

Η παγίδα των αστυνομικών

Στην διάρκεια του ντοκιμαντέρ της Amazon, ο Hall επέμενε να αρνείται ότι υπήρξε το περιστατικό στραγγαλισμού και κατηγορούσε την σύζυγο του ότι επινόησε την ιστορία. Έξι μήνες μετά την εξαφάνιση της Pat ο σύζυγος της άρχισε να ψάχνει νέα σύντροφο από αγγελίες σε εφημερίδες. «Είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να αρχίσεις να βγαίνεις ξανά ραντεβού, ειδικά όταν έχεις δύο μικρά παιδιά που θα τους έλειπε η μαμά τους. Εκτός κι αν ο Keith ήξερε ότι δεν θα επέστρεφε, είπε η Christine Weatherhead.

Η αστυνομία που υποψιαζόταν την εμπλοκή του Keith Hall στην εξαφάνιση έστησε παγίδα και έστειλε μία μυστική αστυνομικό με την κωδική ονομασία «Λιζ» να απαντήσει στις ερωτικές αγγελίες του. Μετά από 6 ραντεβού σε διάστημα αρκετών μηνών ο Hall άρχισε να μιλάει για αρραβώνα με τη Liz αν και ήταν ακόμα παντρευμένος.

Τότε ο επικεφαλής της αστυνομίας αποφάσισε να βάλει τέλος στην «σχέση» του Hall με την μυστική αστυνομικό. Κλείστηκε μία συνάντηση και η αστυνομικός φορούσε κρυφή συσκευή καταγραφής. Άρχισε να λέει στον Hall ότι θέλει να διακόψουν την σχέση του επειδή φοβόταν ότι θα επέστρεφε η σύζυγος του.

Καθώς φιλιόντουσαν, ομολόγησε ότι την σκότωσε και έκαψε το πτώμα της. Όταν εκείνη τον ρώτησε γιατί έκαψε το πτώμα της, εκείνος απάντησε ήρεμα: «Δεν το έκανα. Το πέταξα σε έναν αποτεφρωτήρα».

Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Hall κατηγορήθηκε για τη δολοφονία. Οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι το πρόσωπο του ήταν άσπρο σαν το πανί όταν τον έβαλαν να ακούσει την ηχογράφηση. Οι ένορκοι, όμως, δεν την άκουσαν ποτέ.

Τι λέει ο ίδιος ο Hall

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Keith Hall ομολόγησε την δολοφονία για να πείσει την Λιζ να μείνει μαζί του. «Εκείνη [σ.σ. η Λιζ] ήθελε να μάθει αν η Pat θα επέστρεφε και της έδωσα τρεις διαφορετικές ιστορίες για τους λόγους που δεν θα επέστρεφε», σημείωσε ο 68χρονος.

Ο Hall ισχυρίστηκε ότι η Λιζ δεν ήταν ευχαριστημένη με καμία από τις ιστορίες που είχε πει, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας ότι η Pat θείχε πάει στη Σκωτία για να μείνει με την οικογένειά της. «Εξακολουθούσε να μην είναι ευχαριστημένη και της είπα: “Να ξαναδοκιμάσω;”. Τότε ήταν που της έδωσα την τελευταία εκδοχή. Την επινόησα από πράγματα που ήξερα από την αστυνομική έρευνα. Μίλησα για στραγγαλισμό επειδή η αστυνομία μου είχε μιλήσει γι’ αυτό [κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης συνέντευξης] και ανέφερα την καύση του πτώματος επειδή ήξερα ότι η αστυνομία είχε ελέγξει τους αποτεφρωτήρες», ανέφερε ο Keith Hall.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ