Μυστηριώδης, προϊστορική δομή βρέθηκε στον βυθό λίμνης – Μοιάζει με εμβληματικό μνημείο

Μια προϊστορική κατασκευή που θυμίζει το εμβληματικό Στόουνχεντζ της Αγγλίας αποκαλύφθηκε σε λίμνη. Τα ευρήματα έφερε στο φως ο Δρ Μαρκ Χόλεϊ, διακεκριμένος καθηγητής υποβρύχιας αρχαιολογίας.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern Michigan έκανε την ανακάλυψη στον κόλπο Grand Traverse Bay, έναν βραχίονα της λίμνης Μίτσιγκαν στη δυτική ακτή της Κάτω Χερσονήσου. Τα γραφικά νερά του κόλπου Grand Traverse Bay έχουν μακρόχρονη ναυτική ιστορία, με δεκάδες γνωστά ναυάγια να μαρτυρούν τις πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές της περιοχής τον 19ο και 20ό αιώνα. Κάτω από τη γαλήνια επιφάνειά του, έχουν αναδυθεί μυστικά διαφορετικού είδους, που έχουν τραβήξει την προσοχή αρχαιολόγων και ιστορικών.

Τι βρήκαν οι αρχαιολόγοι στην λίμνη

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βυθισμένες βάρκες και αυτοκίνητα, ακόμη και μια προβλήτα της εποχής του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, σε βάθος περίπου 12 μέτρων στον κόλπο Grand Traverse Bay της λίμνης Μίτσιγκαν, χρησιμοποιώντας τεχνικές σόναρ για την αναζήτηση ναυαγίων.

Όταν οι αρχαιολόγοι έψαχναν για ναυάγια κάτω από τη λίμνη Μίτσιγκαν, ανακάλυψαν έναν βράχο με ένα προϊστορικό γλυπτό ενός μαστόδοντα, καθώς και μια συλλογή από πέτρες, τοποθετημένες με τρόπο που μοιάζει με το Στόουνχεντζ.  Περίπου 12 μέτρα κάτω από τα λαμπερά νερά της λίμνης Μίτσιγκαν, ο δρ Χόλεϊ ανακάλυψε πέτρες τοποθετημένες σε μια μακριά γραμμή, μήκους πάνω από  1,5 χιλιόμετρο.

Οι πέτρες έχουν χρονολογηθεί πριν από περίπου 9.000 χρόνια. Αυτό ήταν 4.000 χρόνια πριν από την κατασκευή του Stonehenge και περίπου δύο χιλιάδες χρόνια μετά το τέλος της Εποχής των Παγετώνων. Συνέβη όταν ο πυθμένας της λίμνης ήταν ξηρός και πριν να δημιουργηθεί ο κόλπος Grand Traverse Bay. «Η περιοχή φαίνεται να αποκτά ζωή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης περίπου κάθε έξι μήνες. Δυστυχώς, πολλές από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι ανακριβείς. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ένας ιδιαίτερος τύπος δομής της νεολιθικής περιόδου που συνδέεται με την τοποθεσία και οι μεμονωμένες πέτρες είναι σχετικά μικρές σε σύγκριση με αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ως ευρωπαϊκές μόνιμες πέτρες», λέει ο Δρ Holley.

Ο Δρ Χόλεϊ επιδεικνύει τον βράχο που κάποιοι πιστεύουν ότι έχει το γλυπτό ενός μαστόδοντα. Δεν έχει επαληθευτεί ακόμη από κανέναν επιστήμονα ότι πρόκειται για βραχογράφημα του προ πολλού εξαφανισμένου ζώου.
Ο Δρ Χόλεϊ επιδεικνύει τον βράχο που κάποιοι πιστεύουν ότι έχει το γλυπτό ενός μαστόδοντα. Δεν έχει επαληθευτεί ακόμη από κανέναν επιστήμονα ότι πρόκειται για βραχογράφημα του προ πολλού εξαφανισμένου ζώου. (Φωτ: Δρ Holley)

«Θα πρέπει να γίνει σαφώς κατανοητό ότι δεν πρόκειται για μια τοποθεσία μεγάλιθων όπως το Stonehenge. Αυτή η ετικέτα έχει τοποθετηθεί στην περιοχή από άτομα του Τύπου που ίσως προσπαθούν να δημιουργήσουν αίσθηση σχετικά με την ιστορία και δεν έχουν επισκεφθεί την περιοχή. Η τοποθεσία στον κόλπο Grand Traverse Bay περιγράφεται καλύτερα ως μια μακριά σειρά από πέτρες που ξεπερνά το ένα μίλι σε μήκος”, δήλωσε ο Δρ Holley.

Τα άλλα ευρήματα σε λίμνη

Δεν είναι, ωστόσο, η μόνη παράξενη προϊστορική βυθισμένη τοποθεσία στην περιοχή αυτή. Κατά την εξερεύνηση της λίμνης Χιούρον, μιας από τις πέντε Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, οι υποβρύχιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη ενός αρχαίου χαμένου πολιτισμού που είναι δύο φορές παλαιότερος από το Στόουνχεντζ και από τις Μεγάλες Πυραμίδες της Αιγύπτου.

Ο Δρ John O’Shea από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν εργάζεται πάνω σε μια σε γενικές γραμμές παρόμοια δομή στη λίμνη Χιούρον. Μέσα από ένα άλμα καινοτόμου σκέψης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δομή ήταν ιδανική για διαδρόμους κυνηγιού ταράνδων.

Σύμφωνα με αναφορές, υποβρύχιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό που φαίνεται να είναι ένας διάδρομος ξηράς που κάποτε συνέδεε το βορειοανατολικό Μίτσιγκαν με το νότιο Οντάριο. Οι επιστήμονες λένε ότι το κύριο χαρακτηριστικό, γνωστό ως Drop 45 Drive Lane, είναι η πιο σύνθετη δομή κυνηγιού που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα κάτω από τις Μεγάλες Λίμνες. Η ασβεστολιθική δομή ηλικίας 9.000 ετών αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές από πέτρες που οδηγούν σε ένα αδιέξοδο που είναι επενδεδυμένο με φυσικούς κυβόλιθους. Αν τα ευρήματα είναι σωστά, το κυνηγετικό συγκρότημα θα είναι δύο φορές παλαιότερο από το Στόουνχεντζ.

Είναι πολύ πιθανό η θέση στον κόλπο Grand Traverse να είχε παρόμοια λειτουργία με εκείνη που βρέθηκε στη λίμνη Huron.

Η ακριβής θέση της “δομής που μοιάζει με το Στόουνχεντζ” στη λίμνη Μίτσιγκαν παραμένει ένα μυστήριο. Προκειμένου να δείξει στην Grand Traverse Band των φυλών Ottawa και Chippewa σεβασμό στην προγονική τους κληρονομιά και να αποτρέψει την ακούσια καταστροφή της τοποθεσίας, ο Δρ Holley φρόντισε να τους ενημερώσει για την ανακάλυψή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ