Μυστήριο με τεράστιο παλάτι 4.000 ετών που ανακαλύφθηκε – Σε ποιον αρχαίο πολιτισμό πιστεύεται ότι ανήκει

Ένα συγκρότημα ανακτόρων, τα κτίρια του οποίου είχαν κτιστεί σχεδόν ομοκεντρικά, γύρω από τέσσερις αυλές έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι.

Το παλάτι ανήκει στην εποχή της μυθικής δυναστείας Xia (2.070 π.Χ.-1.600 π.Χ.), την παλαιότερη γνωστή δυναστεία της Κίνας. Η ανακάλυψή του έγινε στο Xinmi, στην επαρχία Henan της Κεντρικής Κίνας. Η τοποθεσία Guchengzhai, όπου έγινε η ανασκαφή, βρίσκεται σε ένα οροπέδιο, ανατολικά του ποταμού Zhen στο Xinmi. Εκτείνεται, μάλιστα, συνολικά, σε πάνω από 176.000 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Από το 2021 έως το 2023, το προσωπικό του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της επαρχίας Χενάν διεξήγαγε συστηματικές έρευνες και στοχευμένες ανασκαφές τόσο στην εσωτερική όσο και σε βασικές εξωτερικές περιοχές του χώρου.

Οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι. Η σκαπάνη τους έφερε στο φως μια σειρά από σημαντικές ανακαλύψεις. Οι δύο τοποθεσίες, ο ναός Zhuqiu στην πόλη Zhoukou και η αρχαία τειχισμένη πόλη Xinmi πιστεύεται ότι χτίστηκαν κατά τη δυναστεία Xia (2070 π.Χ.-1600 π.Χ.).

Η δυναστεία Xia

Η δυναστεία Xia ήταν ο πρώτος από πολλούς αρχαίους κινεζικούς κυβερνητικούς οίκους (δυναστείες), που διήρκεσε από το 2.070 π.Χ. έως το 1.600 π.Χ. περίπου. Ωστόσο, η ύπαρξη αυτής της δυναστείας και του πολιτισμού έχει αμφισβητηθεί. Πολλοί μελετητές θεωρούν την δυναστεία Xia ως μια ημι-μυθική περίοδο διακυβέρνησης, που, μάλιστα, επινοήθηκε από τη μεταγενέστερη δυναστεία Zhou, για να δικαιολογήσει την ανατροπή της δυναστείας Shang, η οποία λέγεται ότι ανέτρεψε τη δυναστεία Xia.

Ο πρώτος βασιλιάς Xia, Yu, λέγεται ότι επισκεύασε τις ζημιές που προκλήθηκαν από μια μεγάλη πλημμύρα, και με αυτόν τον τρόπο κέρδισε την εντολή του Ουρανού (θεϊκό δικαίωμα διακυβέρνησης). Παρόλο που αυτό συνήθως απορρίπτεται ως μύθος δημιουργίας, οι ανασκαφές από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Πεκίνου έχουν βρει στοιχεία για μεγάλης κλίμακας πλημμύρες γύρω από την περίοδο Xia, επιβεβαιώνοντας έτσι πιθανώς μέρος της ιστορίας της εν λόγω δυναστείας.

Η αρχαία πόλη πιστεύεται ότι είναι μια μεγάλης κλίμακας, καλά διατηρημένη, χτίστηκε κατά την ύστερη περίοδο του πολιτισμού Longshan, ενός πολιτισμού που βρέθηκε στο μεσαίο και κατώτερο τμήμα του Κίτρινου ποταμού. Τώρα, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην περιοχή ανακάλυψαν μια δομή θεμελίωσης από πακτωμένη γη που πιστεύουν ότι αποτελεί μέρος του αρχαίου ανακτορικού συγκροτήματος της πόλης.

Η νέα ανακάλυψη έχει μήκος 60 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα και καλύπτει περίπου 1.800 τετραγωνικά μέτρα. Είναι ψηλή στο κέντρο και χαμηλή και στις τέσσερις πλευρές, με επίπεδη επιφάνεια και με σειρές από τρύπες για κίονες ομοιόμορφα κατανεμημένες.

«Από το μοτίβο κατανομής των οπών των κιόνων, μπορεί να παρατηρηθεί ότι η συνολική δομή αυτής της πλατφόρμας από πατητή γη έχει προσανατολισμό βορρά-νότου, με δωμάτια διατεταγμένα σε σειρές, με μια κεντρική αυλή και με διαδρόμους στην ανατολική και δυτική πλευρά. Έχει μεγάλη κλίμακα και πολύπλοκη δομή», δήλωσε ο Li Bo, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας.

Στην ανατολική πλευρά της πλατφόρμας Νο.1, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα άλλο λείψανο. Επί του παρόντος, έχει αποκαλυφθεί μέρος του, με μήκος περίπου 25 μέτρα από βορρά προς νότο και πλάτος περίπου 10 μέτρα από ανατολή προς δύση. Πιστεύεται ότι ανήκει στο ίδιο αρχιτεκτονικό συγκρότημα με την πλατφόρμα Νο 1.

«Λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες αρχαιολογικές ανασκαφές, η κεντρική-ανατολική περιοχή του Guchengzhai προσδιορίζεται ως η βασική ζώνη του παλατιού», σημείωσε ο Li, προσθέτοντας ότι «η πρόσφατα ανακαλυφθείσα πλατφόρμα Νο.1 και τα λείψανα πακτωμένης γης στο ανατολικό τμήμα, μαζί με τα παλαιότερα θεμέλια του παλατιού που έχουν βρεθεί και με τις βάσεις των διαδρόμων, σχηματίζουν συλλογικά ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα στυλ τεσσάρων αυλών, όσον αφορά τη συνολική διάταξη».

Είπε επίσης ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατανόηση των ανθρώπων σχετικά με τη διάταξη των αρχαίων πόλεων και να παράσχουν σημαντικά στοιχεία για μελέτες σχετικά με την προέλευση και την ανάπτυξη των κτιρίων των ανακτόρων Xia.

Η δεύτερη ανακάλυψη έγινε στην τοποθεσία του ναού Zhuqiu. Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην περιοχή από το 2022 έχουν φέρει στο φως περισσότερα από 100 λείψανα, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων από λάκκους τέφρας, τάφρους και από κτίρια.

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Fang Lixia, θα προσφέρει νέες πηγές για την έρευνα της ιστορίας της κατασκευής αχυρώνων στην αρχαία βόρεια Κίνα Μέσα στο συγκρότημα των ανακτόρων), καθώς και του βαθμού ανάπτυξης της ξηροθερμικής γεωργίας και της τεχνολογίας αποθήκευσης των σιτηρών.

πηγή: FOXreport.gr

Η μεγαλύτερη λίμνη της Καλιφόρνια κρύβει έναν ενεργειακό «θησαυρό» – 18 εκατ. τόνοι «λευκού χρυσού» υπάρχουν από κάτω της

Κουίζ: Πόσο καλός είσαι στην ελληνική μυθολογία; – Μπορείς να κάνεις το 3/3

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ