Κορονοϊός: Σημαντική η πίεση στα νοσοκομεία, προειδοποιεί ο Μαγιορκίνης – Ουρές στα φαρμακεία για τεστ

Τα νοσοκομεία δέχονται ήδη μεγάλη πίεση προειδοποιούν οι ειδικοί, εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης,  μετά και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες 24ώρες έχουν καταγραφεί 250 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου. Η κορύφωση της έξαρσης του κορονοϊού, που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου, όταν και θα καταγραφεί πλέον το αποτύπωμα από τις γιορτές.

Στο μεταξύ, αυξημένη είναι η ζήτηση και σε αντιικά, αντιβιώσεις και τεστ λόγω της έξαρσης των ιώσεων, με την κίνηση στα φαρμακεία να είναι έντονη. Φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Λόγω της έξαρσης των ιώσεων, είναι αυξημένη η ζήτηση σε τεστ για τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και για αντιιικά φάρμακα.

Η κίνηση στα φαρμακεία θυμίζει τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα, καθώς πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα ζητούν συμβουλές.

Σε νέες δηλώσεις του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε στην χειμερινή έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων» και «έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό σε σχέση με άλλες περιόδους και τα νοσοκομεία δέχονται σημαντική πίεση. Θα έχουμε αρκετή νοσηρότητα και θανάτους λόγω της Covid, αλλά αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται μέτρα οριζόντιας φύσης». Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξήγησε πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και υπενθύμισε πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της μάσκας. «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού αλλά και άλλων ιών του αναπνευστικού οδήγησε στην επαναφορά της ισχυρής σύστασης για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μονάδες υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κλειστές δομές, αλλά και σημεία όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, αλλά και στην υπενθύμιση ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 60 και των ευπαθών ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοϊού και της γρίπης.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ