Μην τρώτε ποτέ αυτά τα 4 δημοφιλή τρόφιμα, προειδοποιούν οι ειδικοί – «Απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο»

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων αποκάλυψαν τα τέσσερα πράγματα που δεν θα έτρωγαν ποτέ και μερικά από αυτά μπορεί να σας εκπλήξουν.

Η Kali Kniel, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, και ο Δρ. Bryan Quoc Le , χημικός τροφίμων και σύμβουλος βιομηχανίας με έδρα την Ουάσιγκτον, αποκάλυψαν την «μαύρη λίστα τους» στη Huffington Post.

Ωμές φύτρες

Εάν είστε φανατικός θαυμαστής της προσθήκης ειδών όπως φύτρες άλφα-άλφα και τριφύλλι ως γαρνιτούρα σε τοστ και σάντουιτς αβοκάντο, αποδεικνύεται ότι οι κίνδυνοι μπορεί στην πραγματικότητα να υπερβαίνουν τα οφέλη.

Δεν χρειάζεται να μείνετε μακριά από αυτά εντελώς, αλλά μπορούν να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής για την ανάπτυξη βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το E.coli, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτό συμβαίνει μόνο εάν τα τρώτε ωμά, ωστόσο – το CDC συνιστά να τα μαγειρεύετε μέχρι να “αχνιστούν” για να σκοτωθούν τα μικρόβια και να μειωθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Ωμό, μη παστεριωμένο γάλα

Αν δείτε μη παστεριωμένο γάλα να πωλείται στο παντοπωλείο, σας συνιστούμε να τρέξετε από την αντίθετη πλευρά… «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι το [ωμό] γάλα έχει όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία, αλλά απλά δεν αξίζει τον κίνδυνο γιατί υπάρχουν πολλοί παθογόνοι οργανισμοί που είναι ακόμα ζωντανοί σε αυτό το γάλα, ειδικά αν προέρχεται κατευθείαν από εγκατάσταση επεξεργασίας», είπε ο Le.

Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος που πωλείται σήμερα είναι παστεριωμένο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει θερμανθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να εξασφαλιστεί ότι τυχόν επιβλαβή βακτήρια θα σκοτωθούν.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συμμερίζεται την άποψη αυτή, καθώς το νωπό γάλα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως η σαλμονέλα, το E. coli, η λιστέρια και το καμπυλοβακτηρίδιο. Ο FDA σημείωσε επίσης ότι η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις εγκύους.

Προϊόντα που έχουν κοπεί εκ των προτέρων

Αν και μπορεί να σας αρέσει η απλή ευκολία του να αρπάξετε ένα προκομμένο δοχείο με φρούτα ή λαχανικά όταν βιάζεστε, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο καλό για εσάς. Οι ειδικοί προτείνουν να πλένετε τα προκομμένα προϊόντα πριν τα φάτε, προειδοποιεί το CDC , καθώς μπορεί να περιέχει βακτήρια.

Το CDC συνέστησε επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα προκομμένα φρούτα και λαχανικά παραμένουν κρύα. Η Kniel εξέδωσε επίσης μια ειδική προειδοποίηση για το κομμένο πεπόνι, λέγοντας ότι είναι «πιο ευαίσθητα» στη μόλυνση για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι καλλιεργούνται στο έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να απορροφήσουν βρώμικο νερό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης — ακόμη και να έρθουν σε επαφή με περιττώματα ζώων.

Η φλούδα του φρούτου μπορεί επίσης να περιέχει βακτήρια.

Έτοιμο ζεστό φαγητό

Αν και το ζεστό έτοιμο φαγητό δεν είναι εντελώς φρικτό, είναι σημαντικό να προσέχετε μερικούς από τους τρόπους συντήρησής του.

Όλα τα ζεστά φαγητά θα πρέπει να διατηρούνται στους 140 βαθμούς Φαρενάιτ/ 60 βαθμούς Κελσίου ή υψηλότερη, σύμφωνα με τον FDA. Εάν είναι κρύο φαγητό, θα πρέπει να διατηρείται κάτω από τους 41 βαθμούς Φαρενάιτ/5 βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχει μια «επικίνδυνη ζώνη» στην οποία μπορεί να εισέλθει το φαγητό εάν αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες, σύμφωνα με την Food Republic. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα στην «επικίνδυνη ζώνη».

«Αν το σύστημα θέρμανσης είναι αμφισβητήσιμο, θα απέφευγα τα ζεστά προψημένα φαγητά», συμβούλεψε ο Le.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ