Μάθιου Πέρι: Γιατί οι άνθρωποι επηρεάζονται με τον θάνατο μιας διασημότητας – «Πεθαίνει ένα κομμάτι μας» λένε οι ειδικοί

Ο θάνατος μιας διασημότητας μπορεί να οδηγήσει σε πολλά περίπλοκα συναισθήματα και οι ειδικοί ψυχικής υγείας αποκάλυψαν ακριβώς γιατί. Εκατομμύρια άνθρωποι θρηνούν για τον πρόσφατο θάνατο του ηθοποιού Μάθιου Πέρι , ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τζακούζι του σπιτιού του στο Λος Άντζελες το Σάββατο.

Τα «Φιλαράκια» του Μάθιου Πέρι έσπασαν την σιωπή τους – «Είμαστε οικογένεια»

Σχεδόν αμέσως, οι θαυμαστές της σειράς «Friends» δημοσίευσαν αφιερώματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα συνέρρευσαν στο διαμέρισμα του West Village που οι χαρακτήρες της σειράς ζούσαν για να εκφράσουν τη λύπη τους για τον θάνατό του με ένα σημείωμα ή ένα λουλούδι.

Μάθιου Πέρι: «Ήταν παθιασμένος με το pickleball, τον βοηθούσε στην ανάρρωσή του» – Πώς παίζεται το «άγνωστο» άθλημα

Παρόλο που οι περισσότεροι θαυμαστές δεν τον γνώρισαν ποτέ, η θεραπεύτρια Aniesa Hanson, Ph.D., εξήγησε ότι οι θαυμαστές συχνά προσκολλώνται στην «ιδέα» ενός αστεριού και όχι στον ίδιο τον άνθρωπο. Αν και οι αγαπημένες μας διασημότητες μπορεί να μην γνωρίζουν ότι υπάρχουμε, η σύνδεσή μας μαζί τους μπορεί να είναι βαθιά και συναισθηματική καθώς ταυτιζόμαστε με τη ζωή ή την τέχνη τους με πραγματικό τρόπο.

«Οι σχέσεις μας με τις διασημότητες είναι διαφορετικές από τις καθημερινές μας σχέσεις», είπε η Hanson στο Psychology Today.

«Ο συναισθηματικός δεσμός μας με ένα άτομο με επιρροή βασίζεται στην προβολή μας για το τι χρειαζόμαστε να είναι αυτό το άτομο για εμάς κατά τη διάρκεια σημαντικών στιγμών της ζωής μας. Είναι η ιδέα αυτού του ατόμου με το οποίο δεσμευόμαστε, όχι απαραίτητα του ίδιου του ατόμου – αφού δεν τον γνωρίσαμε στην πραγματική ζωή».

Σημείωσε επίσης ότι ορισμένες διασημότητες μπορεί να είναι «ενσωματωμένες στα νιάτα μας».

«Οι διασημότητες όχι μόνο εμποτίζονται στα αναπτυξιακά μας ορόσημα, αλλά συχνά αναπληρώνουν ρόλους μέντορα ή ατόμου υποστήριξης που μας έλειπε», σημείωσε η ειδική σε θέματα ψυχολογίας. «Στρεφόμαστε σε αυτούς για υποστήριξη και γίνονται μέρος της ζωής μας. Όταν πεθαίνουν, πεθαίνει και ένα μικρό κομμάτι μας».

Μάθιου Πέρι

Είτε μεγαλώνουμε βλέποντας τον Sir Michael Gambon να μας εμπνέει με τις εμβληματικές γραμμές του Ντάμπλντορ στη σειρά του Χάρι Πότερ είτε με την οικογένεια ακούγοντας τις κλασικές επιτυχίες του Tony Bennett , οι διασημότητες και η δουλειά τους συχνά μας αφήνουν μια ισχυρή μόνιμη εντύπωση όταν συνδεόμαστε μαζί τους στο κομβικές στιγμές στη ζωή μας.

«Ο θάνατος ενός ηθοποιού μπορεί να φέρει αναμνήσεις από μια ταινία που έκανε, δημιουργώντας αναμνήσεις από εκείνη τη στιγμή στη ζωή σου», εξήγησε ο ψυχοθεραπευτής Tom Kersting στο Reader’s Digest .

«Έτσι, το κλειδί είναι να είμαστε ευγνώμονες για τις θετικές αναμνήσεις και να προσηλώνουμε σε αυτό και όχι στη θλίψη» σχολίασε.

@justintaiteThis show will never be the same again… rip Matthew Perry♬ original sound – Justin Taite

Ο θάνατός τους μπορεί επίσης να προκαλέσει σύγχυση, καθώς συχνά τους βάζουμε σε ένα βάθρο και έχουμε μια αποσύνδεση από την ανθρώπινη φύση τους.

«Επειδή δεσμευόμαστε με διασημότητες από απόσταση, έχουμε την τάση να τους απαθανατίζουμε μέσα από νοσταλγικές εμπειρίες ζωής», εξήγησε ο Hanson, προσθέτοντας ότι αυτό μας κάνει «δύσκολο να τους δούμε ως θνητούς που είναι».

Ενώ και οι ειδικοί ενθαρρύνουν και τους θαυμαστές να αναγνωρίσουν ότι τα συναισθήματά τους είναι έγκυρα, ακόμα κι αν θαύμαζαν τη διασημότητα μόνο από μακριά, σημείωσαν ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια εάν η θλίψη τους γίνει συντριπτική.

«Το πένθος για τον θάνατο μιας διασημότητας που έχουμε θαυμάσει είναι εξίσου σημαντικό με κάθε άλλο θάνατο», ανέφερε ο Hanson.

«Η θλίψη είναι θλίψη. Το να αγνοήσετε τα συναισθήματα της θλίψης σας δεν θα σας κάνει να θρηνήσετε πιο γρήγορα – μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το αντίθετο» κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ