Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζετε ποια πλατεία είναι;

Η Αθήνα σήμερα σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν είναι τόσο διαφορετική, που με δυσκολία αναγνωρίζεις ακόμη και κεντρικά σημεία της πόλης. Οι αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων είναι εντυπωσιακές, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των αρχείων που συμβάλλουν στη διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης. Αν συγκρίνει κανείς τις τοποθεσίες της παλιάς Αθήνας που απεικονίζουν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες και τις συγκρίνει με τα ίδια μέρη, σήμερα, θα μείνει με το στόμα ανοιχτό, όταν δει τις διαφορές.

Κουίζ για την Παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή;

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπετε μια από τις πιο κεντρικές πλατείας της Αθήνας, που βρίσκεται σε προνομιούχο σημείο της πρωτεύουσας. Διακρίνονται μαγαζιά, πεζοί και ένα (μόνο) αυτοκίνητο στον δρόμο.

Βεβαίως σήμερα είναι… αγνώριστη. Είναι μια πολυσύχναστη πλατεία, στην οποία καταλήγουν εμπορικοί δρόμοι.  Μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι; Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο της ΕΡΤ (συλλογή του Πέτρου Πουλίδη)

παλιά Αθήνα Κολωνάκι
Φωτογραφία από την παλιά Αθήνα (ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ – συλλογή του Πέτρου Πουλίδη)

Πρόκειται για την πλατεία Κολωνακίου, που επίσημα ονομάζεται πλατεία Φιλικής Εταιρείας. Στη φωτογραφία βλέπετε άποψη της πλατείας από την οδό Κανάρη προς την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ. Το Μέγαρο στην γωνία της οδού Σκουφά διατηρείται μέχρι σήμερα.

Η πλατεία, που κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα αρχικά ονομαζόταν Βασιλίσσης Όλγας. Μετά μετονομάστηκε σε πλατεία Κολωνακίου για να καταλήξει να ονομάζεται πλατεία Φιλικής εταιρείας προς τιμήν της προσφοράς της Φιλικής Εταιρείας στην προετοιμασία της επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στην πλατεία αυτή υπάρχουν προτομές Φιλικών. Η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1930 παρουσία του ποιητή Κωστή Παλαμά. Επίσης εκεί υπάρχει το περίφημο κολωνάκι (ύψους περίπου δύο μέτρων), απ’ όπου πήρε την ονομασία της ολόκληρη η συνοικία. Πρώτα ήταν τοποθετημένο στην Πλατεία Δεξαμενής απ’ όπου μεταφέρθηκε το 1938. Υπήρχε η πεποίθηση πως η ύπαρξή του προστάτευε από τις επιδημίες και τις θεομηνίες.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ