Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

Πολλοί πιστεύουν πως ξέρουν καλά την Αθήνα. Ωστόσο, στο πέρασμα των αιώνων η πρωτεύουσα έγινε αγνώριστη.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι των Αθηνών μπορεί να δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν πολλές περιοχές της και εμβληματικά σημεία της αν δουν φωτογραφίες από μία άλλη εποχή.

Η Αθήνα δεν είναι πλέον όπως ήταν κάποτε και ακόμα και οι πιο δημοφιλείς συνοικίες, οι πολυσύχναστες πλατείες ή και ορισμένα σημεία αναφοράς της έχουν αλλάξει ριζικά. Αυτό αποδεικνύεται και από την παρακάτω φωτογραφία στην οποία φαίνεται μία πολύ γνωστή πλατεία της Αθήνας. Εσύ μπορείς να αναγνωρίσεις ποια είναι;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τη συνοικία; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Αναγνωρίζεις ποια συνοικία της Αθήνας φαίνεται στη φωτογραφία;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Είναι από τις πιο γνωστές

Κοίταξε καλά την εικόνα! Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία αποτελεί μέρος του πλούσιου αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής Πέτρου Πουλίδη, φαίνεται η πλατεία Κοτζιά, από την οδό Κρατινού με πεζούς αυτοκίνητα και λεωφορεία σταθμευμένα στο πλάι του Δημοτικού Θεάτρου.

Η Πλατεία Κοτζιά, επισήμως γνωστή ως «Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως» είναι πλατεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και βρίσκεται μεταξύ των οδών Αθηνάς και Αιόλου, στο μέσον της διαδρομής μεταξύ της Πλατείας Ομονοίας και του Μοναστηρακίου.

Σε αυτή την πλατεία, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το Δημαρχείο Αθηνών και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πλατεία κατασκευάστηκε το 1874. Αρχικά, ήταν γνωστή ως «Πλατεία Λουδοβίκου» προς τιμήν του Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας, του πατέρα του πρώτου βασιλιά Όθωνα. Το όνομα «Πλατεία Κοτζιά» τής αποδόθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 λόγω του δημάρχου της πόλης, βουλευτή και υπουργού Κωνσταντίνου Κοτζιά (δήμαρχος μεταξύ 1934 και 1936 και εκ νέου το 1951). Παρόλο που το 1977 η πλατεία μετονομάστηκε σε «Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως», οι Αθηναίοι εξακολουθούν στην καθημερινότητά τους να την αποκαλούν «Πλατεία Κοτζιά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ