Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

Πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος πως ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τον δρόμο; Είναι από τους πιο κεντρικούς

Με το πέρασμα των δεκαετιών η Αθήνα έχει γίνει αγνώριστη. Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πόλη ή αν θεωρείσαι βέρος Αθηναίος μπορεί να είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να αναγνωρίσεις ορισμένες περιοχές όταν βλέπεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται μία από τις πιο γνωστές πλατείες της Αθήνας. Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι των Αθηνών ίσως δυσκολευτούν να καταλάβουν αμέσως για ποια πλατεία πρόκειται καθώς ο χρόνος έχει μεταβάλει εντελώς το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας. Αξίζει όμως να προσπαθήσεις.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

Αναγνωρίζεις την πλατεία που φαίνεται στη φωτογραφία;

– Πλατεία Συντάγματος

– Πλατεία Μοναστηρακίου

– Πλατεία Ομονοίας

Κοίταξε ξανά τη φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση, δεν θα πιστεύεις για ποια πλατεία πρόκειται.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία ανήκει στο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», βλέπεις μία άποψη της εισόδου του υπόγειου σταθμού στην πλατεία Ομονοίας με το στιγμιότυπο να χρονολογείται μεταξύ του 1931 και του 1936. Στο βάθος διακρίνονται τα ξενοχεία Excelsior και Plaza.

Η πλατεία Ομονοίας είναι μία από τις πιο κεντρικές και γνωστές πλατείες των Αθηνών. Τα πρώτα σχέδια για τη χωροταξία της πόλης των Αθηνών το 1833, φιλοτεχνημένα από τους αρχιτέκτονες Έντουαρτ Σάουμπερτ και Σταμάτη Κλεάνθη, προέβλεπαν την ανέγερση του βασιλικού παλατιού, καθώς και υπουργικών κτιρίων, στη θέση της σημερινής πλατείας Ομονοίας. Το 1834, ο Λέο φον Κλέντσε, βασιζόμενος στα σχέδια των Σάουμπερτ και Κλεάνθη, εξέτασε το ενδεχόμενο να ανεγερθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία ο Καθεδρικός Ναός των Αθηνών.

Παρά την απόφαση του 1835 για την ανέγερση του βασιλικού παλατιού σε τοποθεσία προς τα νοτιοανατολικά, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Φρίντριχ Βίλχελμ φον Γκέρτνερ, η πλατεία η οποία χωροθετήθηκε το 1846 έλαβε την ονομασία Πλατεία Ανακτόρων. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Πλατεία Όθωνος και μετά την εκθρόνισή του, το 1862 μετονομάστηκε σε Πλατεία Ομονοίας. Ο λόγος που της δόθηκε το συγκεκριμένο όνομα είναι γιατί στο χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν και έδωσαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών μερίδων της εποχής που είχαν κηρύξει έκπτωτο τον βασιλιά Όθωνα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ