Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Αν κοιτάξεις παλιές φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πως οι συνοικίες της, οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι, ακόμα και ορισμένα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας ήταν τελείως διαφορετικά κάποτε.

Στο πέρασμα των ετών το αστικό τοπίο της Αθήνας έχει γίνει αγνώριστο και ακόμα κι αν πιστεύεις πως ξέρεις καλά την πόλη είτε γιατί μένεις χρόνια εδώ είτε γιατί έχεις τριγυρίσει στα γνωστά Αθηναϊκά στέκια και τα σοκάκια της πρωτεύουσας, είναι σίγουρο πως θα δυσκολευτείς να την αναγνωρίσεις αν δεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από πενήντα ή και περισσότερα χρόνια.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω όπου φαίνεται μία από τις πιο γνωστές πλατείες της Αθήνας από την οποία διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες άτομα. Είναι σίγουρο πως έχεις περάσει και εσύ από εκεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου.

Αναγνωρίζεις ποια πολυσύχναστη πλατεία απεικονίζεται στη φωτογραφία;

Πλατεία Συντάγματος

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση, δεν θα το πιστεύεις πώς έχει αλλάξει με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία βλέπεις μία άποψη της πλατείας Συντάγματος με το στιγμιότυπο να χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πλατεία Συντάγματος αποτελεί σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας και έλαβε το όνομά της από το Σύνταγμα το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 1843 ο βασιλιάς Όθωνας λόγω της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου.

Την πλατεία περιβάλλουν σημαντικά κτίρια της πόλης, όπως η Βουλή, το ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία κ.α.

Η ιστορία της πλατείας Συντάγματος ξεκινά το 1834. Μέχρι εκείνη την εποχή, η περιοχή βρισκόταν στις παρυφές της πόλης και ονομαζόταν Περιβολάκια ενώ το βόρειο μέρος, όπου συναντάται σήμερα το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και η Βουλή, θεωρούνταν εκτός ορίων πόλεως, καθώς το τείχος του Χασεκή χώριζε την περιοχή στα δύο. Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Βουλή υπήρχε η περίφημη πηγή της Μπουμπουνίστρας, η οποία πήγαζε από τους Αμπελόκηπους και πήρε το όνομά της από την ορμητικότητα και τον δυνατό θόρυβο που έκανε το νερό της.

Πλατεία Συντάγματος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ