Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις πιει καφέ εκεί

Πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος πως ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα.

Με το πέρασμα των δεκαετιών η Αθήνα έχει γίνει αγνώριστη. Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πόλη μπορεί να δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις ορισμένες περιοχές και συνοικίες όταν βλέπεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται μία από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες πλατείες της πόλης. Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι των Αθηνών ίσως δυσκολευτούν να καταλάβουν αμέσως για ποια πλατεία πρόκειται καθώς ο χρόνος έχει μεταβάλει εντελώς το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας. Αξίζει όμως να προσπαθήσεις.

Αναγνωρίζεις την πλατεία που φαίνεται στη φωτογραφία;

πλατείας της Νέας Σμύρνης

Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία. Σας θυμίζει κάτι;

Αν δείτε την απάντηση, δεν θα πιστεύετε πόσο έχει αλλάξει η πλατεία σήμερα.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία βλέπεις μία άποψη της κεντρικής πλατείας της Νέας Σμύρνης. Η φωτογραφία χρονολογείται στο 1957 και στο βάθος αριστερά διακρίνεται η Αγία Φωτεινή, σύμβολο του προσφυγικού χαρακτήρα της περιοχής. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, η Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης, με 20 στρέμματα περίπου έκταση, είναι απ’ τις μεγαλύτερες της Ελλάδας και σίγουρα, αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο γεωγραφικό σημείο της περιοχής.

Χώρος αναψυχής και περιπάτου, περιτριγυρίζεται από το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Νέας Σμύρνης, ενώ φιλοξενεί πολύ συχνά, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, αθλητικά γεγονότα.

Η χωροθέτηση της Κεντρικής Πλατείας προβλέφθηκε από το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Νέας Σμύρνης, στα τέλη της δεκαετίας 1920-30, με προοπτική να αποτελέσει το εμπορικό κέντρο της προσφυγικής περιοχής. Ήδη από το 1938 είχε δενδροφυτευτεί ο περίγυρός της, ενώ το εσωτερικό της για αρκετές δεκαετίες ήταν μια τεράστια επίπεδη αλάνα, μορφή που είχε ως το 1970.

Το 1968-1970, ο χώρος της πλατείας Ν. Σμύρνης αναπλάστηκε. Απέκτησε έξι λίμνες που επικοινωνούν με μικρούς καταρράκτες και συντριβάνια. Η μελέτη και η επίβλεψη της διαμόρφωσης έγιναν από τους αρχιτέκτονες Γιώργο Λεονάρδο και Λάζαρο Καλυβίτη. Το έργο υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του με το μεγάλο σύστημα συνεχόμενων λιμνών, που λειτουργούσαν ως “καθρέπτες” πάνω στο μπετόν.

Από το 2003 ξεκίνησε νέα ανάπλαση της πλατείας οταν πεζοδρομήθηκαν οι τρεις οδικές πλευρές της (25ης Μαρτίου, Ειρήνης, 2ας Μαΐου) και το 2004 έγιναν τα εγκαίνια με την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας. Το ίδιο έτος τοποθετήθηκε άγαλμα του Ε. Βενιζέλου στην κεντρική πρόσοψη της πλατείας, απέναντι από στάση του τραμ. Το 2005 ξεκίνησαν τα έργα ενοποίησης με την παρακείμενη πλατεία Καρύλλου, τα οποία διήρκεσαν περίπου μία πενταετία και περιλάμβαναν την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2008. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενιαίου χώρου από την Πλατεία μέχρι και το Άλσος Νέας Σμύρνης, με την κατασκευή οδογέφυρας για πεζούς και περιπατητές.

πλατείας της Νέας Σμύρνης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ