Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Κοιτώντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσο αλλιώτικες ήταν οι συνοικίες, οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι, ακόμα και ορισμένα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Έχεις περάσει 100% από εκεί

Αν τύχει κάποια στιγμή να ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσες πολλές και σημαντικές αλλαγές έχουν συμβεί στο αστικό τοπίο της πόλης.

Οι παλιές συνοικίες, οι περιοχές, οι γνωστές πλατείες και οι πολυσύχναστες λεωφόροι της δεν θυμίζουν σχεδόν σε τίποτα την πρωτεύουσα του 50′, του 60′. Όσο κι αν έχεις τριγυρίσει τα Αθηναϊκά σοκάκια ή αν έχεις επισκεφθεί τις περισσότερες περιοχές της πόλης θα διαπιστώσεις πως είναι δύσκολο να την αναγνωρίσεις αν δεις φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Αναγνωρίζεις την οδό που φαίνεται στην φωτογραφία;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αττικής

-Σταδίου
-Πανεπιστημίου
-Μητροπόλεως

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία από το ebay μπορείτε να δείτε την οδό Πανεπιστημίου. Διακρίνεται στην αρχή της Πατησίων με την Πανεπιστημίου το τραμ.

Η οδός Πανεπιστημίου είναι ιστορικός δρόμος στην 1η δημοτική ενότητα της πόλης της Αθήνας. Εντάσσεται στο ρυμοτομικό πλέγμα του πολεοδομικού σχεδίου που εφαρμόστηκε βόρεια της παλαιάς πόλης, αναπτυσσόμενη περιμετρικά του ιστορικού κέντρου και παραλλήλως της Ακαδημίας και της Σταδίου.

Είναι μονής κατεύθυνσης από το 1960, με φορά νότια-βόρεια. Έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρα, με έξι λωρίδες κυκλοφορίας, πέντε για την κίνηση των οχημάτων και μία αντίστροφης κυκλοφορίας για τα μέσα μεταφοράς.

Υπάρχουν αρκετά κτήρια οκτώ με δέκα ορόφων επί της οδού. Νεοκλασικά κτίρια μόλις δύο με τριών ορόφων υπήρχαν εξ ολοκλήρου έως τη δεκαετία του 1950, αλλά αμέσως μετά μια έντονη κατασκευαστική τάση οικοδόμησης πολυκατοικιών (σε συνδυασμό και με μια νοοτροπία θεώρησης των νεοκλασικών κτηρίων ως αναχρονιστικά, που κυριάρχησε στην κοινή γνώμη της χώρας την τότε εποχή), γκρεμίστηκαν τα περισσότερα από αυτά στη δεκαετία του 1960.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ