Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Πόσο καλά γνωρίζεις την Αθήνα; Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα, ακόμα κι αν έχεις τριγυρίσει στα σοκάκια της ή έχεις επισκεφτεί τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της, πιστεύεις πως θα μπορούσες να αναγνωρίσεις με ευκολία μία γνωστή περιοχή της Αθήνας αν έβλεπες φωτογραφίες της από μία άλλη εποχή;

Το φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ περιλαμβάνει πλούσιο οπτικό υλικό που έχει αιχμαλωτίσει το παλιό «πρόσωπο» της Αθήνας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την πόλη που ξέρουμε σήμερα. Μία από αυτές τις φωτογραφίες είναι και η παρακάτω.

Εσείς μπορείτε να καταλάβετε ποια γνωστή περιοχή των Αθηνών φαίνεται στη φωτογραφία;


– Πλάκα
– Κολωνάκι
– Εξάρχεια

Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία.

Σας θυμίζει κάτι;

Αν δείτε την απάντηση δεν θα πιστεύετε πόσο έχει αλλάξει η περιοχή μέχρι σήμερα.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία φαίνεται μέρος της περιοχής του Κολωνακίου. Ειδικότερα, το στιγμιότυπο που αποτελεί μέρος της συλλογής του Πέτρου Πουλίδη απεικονίζει την οδό Αριστίππου στο Κολωνάκι και αν προσέξετε καλά θα διακρίνετε – εκτός από τις οικείες- κάποιους διαβάτες και ένα σταθμευμένο όχημα.

Το Κολωνάκι ονομάστηκε έτσι λόγω ενός παλιού μαρμάρινου στύλου ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής.

Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή ήταν ακατοίκητη και ονομαζόταν Κατσικάδα και Κατσικάδικα, καθώς στις πλαγιές του Λυκαβηττού οι γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους. Μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, λόγω της τοποθεσίας της στην καρδιά της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα τότε Βασιλικά Ανάκτορα – τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων- η συνοικία εξελίχθηκε και μέχρι σήμερα συνεχίζει να θεωρείται μία από τις πιο ακριβές και εμβληματικές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ