Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την δημιουργία του Έβερεστ – Γιατί βρέθηκαν όστρακα στην κορυφή

Είναι πραγματικά κάτι που δεν το συναντάει κανείς εύκολα. Γενικά προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν θαλάσσια απολιθώματα στην κορυφή του Έβερεστ.

Στην κορυφή, υπάρχει ο ιζηματογενής ασβεστόλιθος που είναι γνωστός ως «Qomolangma Limestone». Μέσα σε αυτόν βρίσκεται ένας αριθμός απολιθωμένων θαλάσσιων πλασμάτων από την Ορδοβίκια περίοδο πριν από 488,3 εκατομμύρια με 443,7 εκατομμύρια χρόνια. Τέτοια απολιθώματα βρίσκονται στα Ιμαλάια και τα ευρήματα περιλαμβάνουν τριλοβίτες, βραχιόποδα, οστρακοειδή και κρινοειδή.

Ένας χρήστης του Facebook σε μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν στην ομάδα «Fraudulent Archaeology Wall of Shame» ισχυρίστηκε ότι υπήρξε μία μεγάλη πλημμύρα που κατέκλυσε τον πλανήτη. Ωστόσο δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν γίνει στο παρελθόν και ήταν ανακριβείς.

Τα θαλάσσια απολιθώματα που έχουν βρεθεί στα Ιμαλάια
Τα θαλάσσια απολιθώματα που έχουν βρεθεί στα Ιμαλάια περιλαμβάνουν τριλοβίτες, βραχιόποδα, οστρακοειδή και κρινοειδή.Πηγή: tian yake/Flickr

Η εξήγηση των επιστημόνων

Στην πραγματικότητα αυτά τα όστρακα και τα θαλάσσια απολιθώματα είναι η απόδειξη της ύπαρξης τεκτονικών πλακών. Σχεδόν όλα τα ιζηματογενή πετρώματα σχηματίζονται από υδάτινη διάβρωση, που αλλοιώνουν τα πετρώματα για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, προτού συμπιεστούν και μετατραπούν υπό πίεση σε ιζηματογενή πετρώματα.

Ο ιζηματογενής βράχος και η παρουσία αρχαίων θαλάσσιων πλασμάτων στην κορυφή του Έβερεστ μαρτυρούν ότι το βουνό κάποτε βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια του νερού. Επίσης μας δείχνει ότι κάτι συγκλονιστικό συνέβη για έρθει αυτός ο βράχος περισσότερα από 8.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η απάντηση φυσικά είναι οι τεκτονικές πλάκες. Το Έβερεστ και τα Ιμαλάια σχηματίστηκαν σε μια σύγκρουση μεταξύ της ευρασιατικής και της ινδικής πλάκας, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 40 με 50 εκατομμύρια χρόνια.

«Η ευρασιατική πλάκα είχε εν μέρει συνθλιβεί και λυγίσει πάνω από την ινδική πλάκα, αλλά εξαιτίας της χαμηλής πυκνότητάς της/της υψηλής άνωσης, καμία ηπειρωτική πλάκα δεν μπορούσε να υποχωρήσει», εξηγεί ο Γεωλογικός Σύλλογος της Βρετανίας.

Παράλληξα αναφέρει ότι αυτό οδήγησε τον ηπειρωτικό φλοιό να παχύνει λόγω της αναδίπλωσης και του ρήγματος από τις δυνάμεις συμπίεσης που ωθούν τα Ιμαλάια και το Θιβετιανό Οροπέδιο. Και γι’ αυτό υπάρχουν θαλάσσια απολιθώματα σε ένα από τα υψηλότερα βουνά του κόσμου.

Το Έβερεστ και τα Ιμαλάια σχηματίστηκαν σε μια σύγκρουση μεταξύ της ευρασιατικής και της ινδικής πλάκας
Το Έβερεστ και τα Ιμαλάια σχηματίστηκαν σε μια σύγκρουση μεταξύ της ευρασιατικής και της ινδικής πλάκας Πηγή: tian yake/Flickr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ