Αρχίζει η περίοδος ζευγαρώματος για τις ταραντούλες, οι αρσενικές οδηγούνται στον θάνατο

Στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του φθινοπώρου είναι το σύνθημα για την πιο ρομαντική – και θανατηφόρα – εποχή του χρόνου για πολλές ταραντούλες, καθώς προσπαθούν να βρουν έναν φθινοπωρινό βαλεντίνο.

Οι ταραντούλες συνήθως παραμένουν στα λαγούμια τους κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους και βγαίνουν έξω μόνο τη νύχτα, σύμφωνα με τo National Park Service των ΗΠΑ. Ωστόσο όταν έρχεται η εποχή του ζευγαρώματος, οι ενήλικες αρσενικές ταραντούλες ρισκάρουν τα πάντα για να βρουν μία θηλυκή.

Η ετήσια «μετανάστευση» συμβαίνει λίγο πριν από το Halloween, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου στα νοτιοδυτικά. Οι αρσενικές ταραντούλες μεταξύ 8-10 ετών βγαίνουν από τα λαγούμια τους και περιπλανιούνται για να βρουν μια σύντροφο στο πεντακάθαρο φθινοπωρινό περιβάλλον. Σύμφωνα με το NPS, οι ταραντούλες μπορεί να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Μια τέτοια αποστολή μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς τα αρσενικά που τρέχουν πάνω από το έδαφος εκτίθενται σε θηρευτές, οχήματα και ανθρώπους. Μία αρσενική ταραντούλα προσπαθεί να βρει μια δεκτική θηλυκή ταραντούλα ιχνηλατώντας τη μυρωδιά της μέχρι το λαγούμι της. Για να ενημερώσει το θηλυκό ότι βρίσκεται έξω από το λαγούμι της, χτυπάει ένα από τα πόδια του στο έδαφος μέχρι το θηλυκό να βγει έξω.

Μόλις το κάνει, οι δύο τους εμπλέκονται σε ένα χορό ζευγαρώματος, που για το αρσενικό μπορεί να είναι το τέλος του. Καθώς ζευγαρώνουν, το αρσενικό απωθεί χρησιμοποιώντας τα μπροστινά του πόδια το θηλυκό, καθώς εκείνο προσπαθεί να το φάει. Σύμφωνα με το National Park Service των ΗΠΑ, καταναλώνοντας το αρσενικό, το θηλυκό είναι σε θέση να λάβει επιπλέον τροφή, καθώς θα παράγει έως και 1.000 αυγά και ένα μεταξωτό κουκούλι που θα πλέξει για να τα προστατεύσει.

Ένα αρσενικό μπορεί να καταφέρει να ξεφύγει από το θηλυκό, ωστόσο είναι πιθανό να πεθάνει μέσα στους επόμενους μήνες. Το θηλυκό, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ζήσει και να παράγει περισσότερα αυγά για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Ταραντούλες: Η περίοδος ζευγαρώματος αρχίζει καθώς οι αρσενικές οδηγούνται στον θάνατό τους
πηγή: unsplash.com

Οι ταραντούλες μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, ενώ περίπου 30 είδη ταραντούλας είναι ενδημικά στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη, βρίσκονται στην Αριζόνα, το Νέο Μεξικό, το Τέξας και την Οκλαχόμα, ενώ άλλα βρίσκονται σε πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και το Κολοράντο.

Σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, αυτό το γεγονός ζευγαρώματος μπορεί να γίνει θέαμα. Για παράδειγμα, η πόλη La Junta στο νοτιοανατολικό Κολοράντο φιλοξενεί ένα φεστιβάλ προς τιμήν των αρσενικών ταραντούλων που τρέχουν στον ορίζοντα για να βρουν σύντροφο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ