Η λέξη-κλειδί που μπορεί να πείσει τους άλλους να κάνουν ακριβώς αυτό που θέλετε

Τα λόγια μας έχουν δύναμη. Μπορούν να μας εμπνεύσουν ή να μας ωθήσουν να κάνουμε πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι είμαστε ικανοί. Για παράδειγμα, η φράση «Να προσέχεις τα λόγια σου» έχει στόχο να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλους.

Μια συγκεκριμένη λέξη μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην επίτευξη των στόχων μας. Πρόκειται για την λέξη «επειδή». Είναι μια λέξη που ασκεί μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι νομίζετε, γι’ αυτό η χρήση της χρειάζεται προσοχή.

Όταν λέμε σε κάποιον «κάνε αυτό επειδή…», του δίνουμε ένα λόγο να το κάνει. Αυτός ο λόγος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, είτε είναι πραγματικός είτε φανταστικός. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι θέλετε να πείσετε έναν φίλο σας να σας βοηθήσει με ένα project. Μπορείτε να του πείτε: «Θα σε βοηθήσω με το project σου, επειδή ξέρω ότι θα το κάνεις πολύ καλά». Αυτή η φράση δίνει στον φίλο σας έναν λόγο να σας βοηθήσει καθώς δείχνει ότι τον εμπιστεύεστε.

Γιατί η λέξη «επειδή» είναι τόσο ισχυρή;

Σε ένα δημοφιλές video στο TikTok, ο Ryan McNeill εξηγεί πώς «ο εγκέφαλός ψάχνει συνεχώς τρόπους για να κατανοήσει τον κόσμο». Ο Ryan McNeill αναφέρει ότι ο εγκέφαλός μας θέλει έλεγχο των πραγμάτων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση του «επειδή» έχει τέτοια δύναμη στο μυαλό μας.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι μια μελέτη του Χάρβαρντ δείχνει πώς η χρήση της λέξης «επειδή» έχει τεράστια επίδραση στην επίτευξη των στόχων σας. Η μελέτη του 1978 έδειξε ότι η λέξη «επειδή» μπορεί να έχει ισχυρή επιρροή στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ανθρώπους να παραλείψουν μια γραμμή σε ένα έγγραφο. Όταν η ερευνήτρια χρησιμοποίησε τη λέξη “επειδή” στην ερώτησή της, το 93% των ανθρώπων συμφώνησαν να κόψουν τη γραμμή. Όταν δεν χρησιμοποίησε τη λέξη “επειδή”, μόνο το 60% των ανθρώπων συμφώνησαν. «Λόγω αυτής της μαγικής λέξης «επειδή», ξεγέλασε τον εγκέφαλό τους ώστε να πιστεύουν ότι ήταν μια λογική εξήγηση», λέει ο McNeill.

@invisibleplaybook Answer @defybydefault This one word has a hypnotic effect. Pay close attention if you hear a marketer use it. #marketing #marketingtok #learnontiktok ♬ original sound – Ryan McNeill • Marketing

Το «επειδή» είναι μια λέξη που μπορεί να σας ωθήσει να κάνετε τα πάντα

Ένα βιβλίο του Robert B. Cialdini, PhD, με τίτλο «Επίδραση: Η Ψυχολογία της Πειθούς», περιγράφει το ίδιο πείραμα, για το οποίο μιλάει ο McNeill στο βίντεό του. Ο Cialdini ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι αν θέλετε να επηρεάσετε κάποιον, δώστε του έναν λόγο για τον οποίο πρέπει να κάνει κάτι.

@_getbetterwithbooks 📚💭 #booktok #psychology #persuasion #foru #4u #books #xyzabc ♬ Trap Sax – Nish

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η λέξη «επειδή» είναι τόσο αποτελεσματική γιατί δημιουργεί την αίσθηση ότι πρέπει να υπάρχει λόγος για να συμβεί κάτι. Όταν οι άνθρωποι ακούν τη λέξη «επειδή», είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν έναν λόγο για να υποστηρίξουν την ενέργεια ή την πράξη που τους ζητάει κάποιος να κάνουν.

Στην περίπτωση της μελέτης του Χάρβαρντ, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να συμμορφωθούν με το αίτημα να παραλείψουν τη γραμμή, επειδή ήθελαν να βοηθήσουν την ερευνήτρια. Η λέξη “επειδή” τους έδωσε έναν λόγο να κάνουν αυτό που τους ζητήθηκε.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε κάποιος να κάνει κάτι για εσάς, να έχετε κατά νου ότι τα λόγια έχουν δύναμη και ειδικά η λέξη «επειδή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ