Η αρχαία αιγυπτιακή σαρκοφάγος ηλικίας 3.000 ετών και τα μυστικά που «κρατάει» – Τα περίπλοκα ιερογλυφικά και η ιέρεια του Amon

Η αρχαία αιγυπτιακή σαρκοφάγος που είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 3.000 χρόνων, είναι διακοσμημένη με περίπλοκα ιερογλυφικά και ζωντανές πολύχρωμες ζωγραφιές που απεικονίζουν την ιέρεια του θεού Άμμωνος, την Ruru.

Με τέτοια ηλικία, και την σαρκοφάγο να είναι από ξύλο, ήταν λογικό να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Μαδρίτης (AMAN) και του Ιδρύματος Iberdrola Spain Foundation για την αποκατάσταση του εκπληκτικού αρχαίου αιγυπτιακού ξύλινου φέρετρου που ανήκει στην ιέρεια Ruru.

Οι επτάμηνες εργασίες στο φέρετρο

Το έργο αποσκοπεί στην αναβίωση και τη συντήρηση της σαρκοφάγου, που χρονολογείται στα μέσα της 21ης δυναστείας (1070-945 π.Χ.). Το φέρετρο έχει υποστεί φθορά από τότε που δόθηκε ως δωρεά στο μουσείο της Μαδρίτης, το 1895.

Παραστάσεις και φθορές στο φέρετρο της Nuru
Παραστάσεις και φθορές στο φέρετρο της Nuru (Πηγή: EBU)

Η αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών είναι επτά μήνες. Η αποκατάσταση θα επαναφέρει το φέρετρο στην παλιά του αίγλη και θα το προετοιμάσει για να εκτεθεί δημοσίως μαζί με την αξιόλογη συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων που στεγάζεται στην αίθουσα Αιγύπτου, του μουσείου.

“Το πιο σημαντικό είναι να αποτρέψουμε την πτώση του χρώματος, επειδή πρόκειται για ένα πολύ λεπτό στρώμα κονιάματος που έχει υποστεί ζημιά”, εξηγεί ο Ignacio D’Olhaberriague Martínez, συντηρητής πολιτιστικών αγαθών και ειδικός στην αρχαιολογία.

Η αποκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση των διακοσμητικών στοιχείων και των χρωστικών του φέρετρου, ενώ παράλληλα διερευνά το ιστορικό του πλαίσιο, τις τεχνικές παραγωγής και τυχόν επιγραφές που αποκρύφθηκαν από προηγούμενες επεμβάσεις ή ρύπους.

O Ignacio Martínez αποκαθιστά φθορές στην ξύλινη σαρκοφάγο
O Ignacio Martínez αποκαθιστά φθορές στην ξύλινη σαρκοφάγο ((Πηγή: EBU).

Γιατί είναι σημαντική η σαρκοφάγος

Τα βασικά ζητήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία αποκατάστασης περιλαμβάνουν απώλεια χρωμάτων, ζημιές στο ξύλο, ρωγμές στο πολύχρωμο εσωτερικό του, όπως και εξωτερικές ζημιές.

“Η σαρκοφάγος είναι πολύ σημαντική επειδή είναι πλήρως διακοσμημένη και διαθέτει μεγάλο αριθμό ταφικών παραστάσεων. Απεικονίζεται και η ιέρεια του Άμμωνος, η Ruru, η οποία προσφέρει δώρα στους θεούς“, λέει η Esther Pons Mellado, επιμελήτρια του Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων της Εγγύς Ανατολής, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης.

Άποψη από το επάνω μέρος της ξύλινης σαρκοφάγου
Άποψη από το επάνω μέρος της ξύλινης σαρκοφάγου (Πηγή: Euronews).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ