Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κοιμάστε με λουσμένα μαλλιά

Αν έχετε τη συνήθεια να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά από το μπάνιο, πρέπει να τη σταματήσετε.

Ύπνος: 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν πάτε στο κρεβάτι, για να κοιμηθείτε σαν πουλάκι

Ειδικοί στον τομέα του ύπνου προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να κοιμόμαστε, ούτε να ξαπλώνουμε στο μαξιλάρι με βρεγμένα μαλλιά. Ο λόγος είναι επειδή, το ζεστό κρεβάτι, σε συνδυασμό με τα υγρά μαλλιά, είναι το ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα.

Τι συμβαίνει όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι με βρεγμένα μαλλιά

Εκτός από ακάρεα, όταν κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά, αναπτύσσονται επίσης κοριοί και πολλά βακτήρια. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Happy Beds, το 53% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι ποτέ δεν καθαρίζει το κεφαλάρι του κρεβατιού, κάτι που σημαίνει ότι κοιμάστε παρέα με πολλούς, ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Ύπνος: Ο Νο1 «κακός» υδατάνθρακας που οι διατροφολόγοι προτείνουν να τρώτε για να κοιμάστε καλύτερα

Όταν κοιμάστε ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι με βρεγμένα μαλλιά, οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες πολλαπλασιάζονται.

Εκτός από το να μην ξαπλώνετε ποτέ μετά το λούσιμο, μην αμελείτε να καθαρίζετε καλά το κεφαλάρι του κρεβατιού σας, ώστε ν’ απομακρύνετε ακάρεα και βακτήρια. Επίσης, μην κρατάτε το μαξιλάρι για πάνω από δύο χρόνια, καθώς η σκόνη που εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του ευνοεί την ανάπτυξη ακάρεων. Σε ένα μόνο γραμμάριο σκόνης, φιλοξενούνται εκατοντάδες ακάρεα. Πότε ήταν η τελευταία φορά που αλλάξατε το μαξιλάρι σας;

Κίνδυνοι για την υγεία από τα ακάρεα

Σύμφωνα με μελέτες, η πρώιμη έκθεση σε ακάρεα μπορεί να σχετίζεται με συριγμό κατά τον ύπνο σε παιδιά έως 12 μηνών, και την εμφάνιση άσθματος σε παιδιά ηλικίας 12 με 36 μηνών. Τα ακάρεα είναι επίσης υπεύθυνα για μικρό-αλλεργίες που προκαλούν καταρροή και άλλα συμπτώματα,  διαταράσσοντας τον ύπνο.

Η ιδανική φωλιά για τ’ ακάρεα είναι οι εσωτερικές γωνίες από το κεφαλάρι. Γενικά, τα ακάρεα αναπτύσσονται πολύ σε σημεία του σπιτιού που δεν τα βλέπει πολύ φως.

Μελέτες δείχνουν ότι τα ακάρεα είναι υπεύθυνα για την κακή ποιότητα του ύπνου, προκαλώντας ακόμη και άγχος τις νυχτερινές ώρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην έκκριση περισσότερης κορτιζόλης, που έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Η μελατονίνη χαλαρώνει και ηρεμεί το σώμα, ενώ η κορτιζόλη προκαλεί ένταση και άγχος.

Επιπλέον, την κατάσταση επιδεινώνουν τα βακτήρια από το σάλιο και τον ιδρώτα που συσσωρεύονται στο κεφαλάρι και την περιοχή του μαξιλαριού. Σύμφωνα με μετρήσεις της Happy Beds, ένα 20% των ανθρώπων ιδρώνει υπερβολικά τις ώρες του ύπνου, ενώ οι άνθρωποι που ασκούνται, ενδέχεται να ιδρώνουν παραπάνω απ’ το κανονικό.

Ο ιδρώτας και το σάλιο που εκκρίνονται στη διάρκεια της νύχτας, καταλήγουν στο μαξιλάρι και στο κεφαλάρι, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για μύκητες και άλλα βακτήρια. Όταν συσσωρεύονται στο μαξιλάρι και το κεφαλάρι, και αυτά δεν καθαρίζονται, μπορεί να προκαλέσουν και δερματικό ερεθισμό ο οποίος με τη σειρά του, μπορεί να επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου και να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα της επιδερμίδας.

Οι καλύτεροι τρόποι για να καθαρίσετε το μαξιλάρι και το κεφαλάρι

Ο Rex Isap, CEO της Happy Beds, εξηγεί τους καλύτερους τρόπους για τον καθαρισμό και την πρόληψη συσσώρευσης ακάρεων και βακτηρίων στο υφασμάτινο κεφαλάρι.

Κάντε τον καθαρισμό των μαξιλαριών και του κεφαλαριού καθημερινή συνήθεια. Με την προέκταση της σκούπας, χρησιμοποιήστε μία βούρτσα και φτάστε μέχρι τις γωνίες δεξιά και αριστερά απ’ το κεφαλάρι. Ιδανικά, καθαρίστε με τον τρόπο αυτό το κρεβάτι και κάθε φορά που αλλάζετε σεντόνια. Ο καθαρισμός με την ηλεκτρική σκούπα απομακρύνει τα βακτήρια και τ’ ακάρεα από την περιοχή του κρεβατιού. Αν υπάρχει κάποιος λεκές στο κεφαλάρι που είναι επενδυμένο με ύφασμα, καθαρίστε με χλιαρό νερό και ήπιο απορρυπαντικό πάνω σε ένα πανί και τρίβοντας απαλά. Κάντε τον καθαρισμό αυτό το πρωί ή νωρίς μέσα στην ημέρα, ώστε να έχει στεγνώσει μέχρι την ώρα που θα πάτε για ύπνο. Αφού καθαρίσει ο λεκές, περάστε με την ηλεκτρική σκούπα, ώστε να μαζέψετε ό,τι υπολείμματα έχουν μείνει.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ