Ανασκαφές στο φρούριο Καστέλ, το εθνικό μνημείο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, από φοιτητές και καθηγητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, αποκάλυψαν ένα αρχαίο νόμισμα και μία νεκρόπολη, όπως εικάζουν.
Το φρούριο Καστέλ
Το φρούριο Καστέλ είναι το αρχαιότερο ιστορικό μνημείο στην Μπάνια Λούκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, η οποία βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Βρμπας.
Πιστεύεται ότι είχε χτιστεί στα ερείπια ενός Ρωμαϊκού οικισμού με την ονομασία Κάστρα.
Ανακάλυψη εν ώρα μαθήματος
Ο Boris Radic, συνεργάτης του κρατικού ινστιτούτου για την προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, δήλωσε στην εφημερίδα Sarajevo Times, ότι η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια διαλέξεων αρχαιολογίας, τις οποίες παρακολουθούσαν φοιτητές από τα κρατικά Πανεπιστήμια της Σερβίας.
Σύμφωνα με τον Boris Radic, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αρχαίο κοιμητήριο στην Καστέλ, η ύπαρξη του οποίου ήταν άγνωστη.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της χρονολόγησης
Τα αποτελέσματα θα είναι σαφή μετά τη διεξαγωγή ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα. Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως ένα αρχαίο νόμισμα που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα. Στο σημείο, έχουν διεξαχθεί ανασκαφές το 1980.
Έχουν έρθει στο φως εργαλεία από πυριτόλιθο, από την περίοδο Gravettiena – το πιο πρώιμο στάδιο της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου που εκτεινόταν από τη 19η έως το πρώτο τέταρτο της 12ης χιλιετηρίδας π.Χ.
Ανακαλύφθηκε επίσης, ένας οικισμός ο οποίος ανάγεται στη Χαλκολιθική περίοδο, στον οποίο βρέθηκαν κεραμικά της πολιτιστικής ομάδας Μπάντεν και Vučedol.
Αργότερα, έχοντας ως βάση τις μεθοδολογικές μελέτες, αρχαίους χάρτες γεωγραφίας και κυρίως, μέσα από τυχαίες ανακαλύψεις, έγινε σαφές ότι, στο σημείο υπήρχε ένας αρχαίος ρωμαϊκός οικισμός με την ονομασία Κάστρα.
Αν υποθέσουμε ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον χώρο ολοκληρώθηκαν το 1980, η αρχαιολογική σχολή άρχισε το έργο πριν από έξι χρόνια.
«Πριν από έξι χρόνια, κατά την πρώτη έρευνα, καταλάβαμε ότι το σημείο δεν είχε μελετηθεί πλήρως και ότι απέμεναν και άλλα αρχαιολογικά στρώματα ανεξερεύνητα. Έπειτα, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την τακτική αρχαιολογική σχολή, η οποία έχει γίνει μόνιμο μάθημα για τους φοιτητές Ιστορίας και Αρχαιολογίας», εξηγεί ο Radic.
Οι δυσκολίες της αναγνώρισης και του διαχωρισμού των περιόδων
Επεσήμανε ότι, επειδή το Καστέλ κατοικούνταν αδιάλειπτα, τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την ανάμειξη των διαφόρων στρωμάτων, κάτι που κάνει τη δουλειά τους πιο δυσχερή, επειδή ο διαχωρισμός τους, είναι μία πρόκληση.
«Ανακαλύψαμε απροσδόκητα μία νεκρόπολη και, κάθε χρόνο, έρχονται στην επιφάνεια ανθρώπινοι σκελετοί».
«Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο κοιμητήριο. Βάσει του προσανατολισμού των θαμμένων ανθρώπων σε αυτό, υποθέτουμε ότι ανάγονται σε μία προγενέστερη περίοδο, καθώς οι ταφές δεν παραπέμπουν σε χριστιανικά ή σε μουσουλμανικά ταφικά έθιμα. Επιπλέον, οι τάφοι είναι ένθετοι σε αρχαία τείχη και, φέτος, ανακαλύψαμε ότι οι άνθρωποι παρέβλεπαν και τα τείχη, σκάβοντας τάφους και καταστρέφοντας τείχη ακόμη και του 2ου αιώνα», είπε ο Radic.
Είναι ωστόσο αδύνατον, να διατυπωθεί οτιδήποτε με βεβαιότητα πριν από τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα. Ο ερευνητής δήλωσε ότι, έχουν αποκαλύψει τόσα κεραμεικά στο στρώμα, ωστόσο ήταν ανάμεικτα με τουρκικά κεραμικά. Επίσης, ανακαλύφθηκε ένα νόμισμα του 4ου αιώνα, όμως από μόνο του αυτό, δεν σημαίνει τίποτα.
Το έργο ολοκληρώθηκε χάρη στη συνεργασία του μουσείου της Σερβικής Δημοκρατίας, με τον Σύνδεσμο Αρχαιολόγων της Σερβικής Δημοκρατίας, τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μπάνια Λούκα και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Σερβικής Δημοκρατίας και της πόλης Μπάνια Λούκα.