Εντυπωσιακό πολυγωνικό κτίριο 1850 ετών ανακαλύφθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη στα Δαρδανέλια – Πώς συνδέεται με τον Χριστιανισμό

Ένα πολυγωνικό κτίριο, ηλικίας 1850 ετών βρέθηκε σε παραλιακό χωριό στα Δαρδανέλια και οι αρχαιολόγοι προσπαθούν τώρα να την επαναφέρουν στην αρχική της μορφή, καθώς ελπίζουν ότι θα φέρουν έτσι στο φως πολλά μυστικά γύρω από την γειτονική, ελληνιστική, πόλη-λιμάνι, που θεωρείται μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρώιμη χριστιανική εκκλησία με «αξιοπερίεργες» κρύπτες – Ο πίνακας με τους ελληνικούς στίχους

Οι ανασκαφές γίνονται κοντά στο χωριό Dalyan, στην περιοχή Ezine, των Δαρδανελίων. Πρόκειται για εργασίες αποκατάστασης της πολυγωνικής κατασκευής, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διατήρηση της αρχαίας πόλης της Αλεξάνδρειας Τρωάδας. Η Αλεξάνδρεια Τρωάς, είναι πόλη-λιμάνι, η οποία χρονολογείται πριν από περίπου 2.400 χρόνια και κατέχει σημαντική αρχαιολογική αξία.

Η αρχαία πόλη βρίσκεται νότια της εισόδου των στενών των Δαρδανελίων και έχει εξαιρετική αρχαιολογική σημασία. Οι ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια Τρωάδα διεξάγονται από μία ομάδα 30 ανθρώπων, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ιρχάν Εζτέπε (Erhan Öztepe), ο οποίος είναι μέλος του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Μυστήριο με ρωμαϊκό τάφο που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι – Περιείχε οστά ανθρώπων που έζησαν σε διαφορετικές περιόδους

Η αρχαιολογική της σημασία και τα έργα αποκατάστασης

Το πολυγωνικό κτίριο

Η ομάδα εργάζεται έχοντας την άδεια και την οικονομική στήριξη του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού, της γενικής διεύθυνσης πολιτιστικής κληρονομιάς και μουσείων, του Κυβερνείου των Δαρδανελίων, του πανεπιστημίου της Άγκυρας και του ομίλου IÇDAŞ A.Ş.

Παράξενη ταφή γυναίκας: Βρέθηκε με μαχαίρι κολλημένο στον τάφο 2.500 ετών – Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την τοποθεσία σε βιβλίο του 17ου αιώνα

Οι επιχειρήσεις τους εστιάζουν στην πολυγωνική δομή, ένα από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά κτήρια που έχουν βρεθεί στην αρχαία πόλη. Ο καθηγητής Δρ Εζτέπε, εξήγησε ότι, η αποκατάσταση του πολυγωνικού κτηρίου είναι μια πολύχρονη προσπάθεια, η οποία φέτος κατέγραψε αξιοσημείωτη πρόοδο.

Το καλοκαίρι του 2024, αξιοποιήθηκε τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για την ανασκευή του κτιρίου, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει ψηφιακά, το αρχαίο κτίριο.

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν θησαυρούς κοντά στο τείχος του Αδριανού – Η λαξευμένη κεφαλή αγάλματος ηλικίας 1.800 ετών και ο πολύτιμος λίθος με τη μορφή θεού

Περισσότεροι από 1.200 επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της εικονικής αναστήλωσης. Ωστόσο, η εργασία της ομάδας δεν τελείωσε εκεί, καθώς, οι προσπάθειες αναστήλωσης πλέον εστιάζουν στην ενίσχυση των τοίχων του κτιρίου, την επανόρθωση των κενών στις αρθρώσεις και των σημείων με γύψο τα οποία έχουν υποστεί ζημία τόσο λόγω ανθρώπινου, όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων με το πέρασμα του χρόνου.

Οι αδιάκοπες εργασίες αναστήλωσης στο εσωτερικό του πολυγωνικού κτιρίου, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Δρ Εζτέπε.  «Η αναστήλωση του εσωτερικού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τώρα έχουμε εστιάσει στις πρόσθετες δομές που συνδέονται με το κτίριο, το οποίο έχει 12 γωνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ταυτοποίησαν τον ιερό χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα – Η ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα

Το αρχαιολογικό έργο

Το έργο έχει επεκταθεί, χάρη στη χρηματοδότηση του τουρκικού υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το μέλλον». Η οικονομική ενίσχυση, έχει δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστούν ανασκαφές και έργα αποκατάστασης, προκειμένου, κατά τους τελευταίους μήνες του 2024,  η ομάδα να εξακολουθήσει να εργάζεται μέχρι και τον Δεκέμβριο στο σημείο, αν το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.

Το πολυγωνικό κτίριο το οποίο ανάγεται περίπου 1.850 χρόνια, στο παρελθόν, αρχικά είχε κατασκευαστεί στα μέσα του δεύτερου αιώνα μ.Χ., στη διάρκεια της διοίκησης του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Με το πέρασμα των αιώνων, η δομή ίσως να εξυπηρέτησε διάφορους άλλους σκοπούς.

28η Οκτωβρίου: Δωρεάν είσοδος σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους

Ο Εζτέπε εξήγησε ότι «έπειτα από χρόνια λειτουργίας, το κτίριο, ίσως χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικό σκοπό, ίσως, κατά τον τέταρτο αιώνα, με τη διάδοση του Χριστιανισμού στην περιοχή, για θρησκευτικούς λόγους. Ιστορικά στοιχεία μαρτυρούν ότι, στα μεταγενέστερά του στάδια, οι τρεις είσοδοι του κτιρίου είχαν κλείσει, επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο από τη βόρεια πύλη. Ίσως να είχε μετατραπεί σε χώρο λατρείας».

Υπό εξέταση η φύση και ο σκοπός του κτιρίου

Ο Εζτέπε, επισήμανε σχετικά με την πολυγωνική δομή, ότι αυτή παραμένει το σημαντικό επίκεντρο της έρευνας. «Εξακολουθούμε να ερευνούμε την αρχική λειτουργία και τη σημασία της κατασκευής», είπε χαρακτηριστικά.

«Το κτίριο εξακολουθεί να είναι το αντικείμενο αδιάλειπτων συζητήσεων σχετικά με τη χρήση του στο διάβα της ιστορίας». Πέρα από τις εργασίες αποκατάστασης, σχεδιάζονται ψηφιακές και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, με στόχο τη διατήρηση του σημαντικού αυτού σημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, και για τις επόμενες γενιές.

Οι προσπάθειες δίνουν στους επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο, τη δυνατότητα να βιώσουν εκ του σύνεγγυς το μεγαλείο της Αλεξάνδρειας Τρωάδας, συνδυάζοντας  τις τελευταίες τεχνολογικές κατακτήσεις με την πλούσια κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής πόλης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ